≫ 

Upisala fakultet u 75. godini: Baka Jasminka je najstarija studentkinja u Hrvatskoj (VIDEO)

Svi je hvale, od kolega, preko profesora do dekana, a suprug joj je najveća podrška

  • 2

Bliže se rokovi, znoje se dlanovi, a mnogi muku muče kako će sve stići i hoće li proći ispite. Iako u indeksu ima sve odlične ocene, iste brige ima i Jasminka Šoštarić Vanjak. Međutim, ona svojim kolegama s fakulteta može biti baka. Sa svojih 75 godina, ona je najstarija studentkinja u Hrvatskoj, a ovo su joj već treće studije.

Skripte, hrpa knjiga, jutarnje vožnje tramvajem, druženje sa studentima, i odlazak u studentsku menzu su njena svakodnevnica. To ne bi bilo neobično da Jasminka nije zagazila u osmu deceniju života. Bez obzira na godine, indeks joj je pun odličnih ocena, a u stanu joj vlada kreativan nered: skripte su na podu, sto je zatrpan beleškama i knjigama.

- Kad učim, onda to moram tako da složim. Nema spremanja, ovako znam gde je šta. Ako pomerim, onda gubim vreme da nešto nađem. Kad sam u završnici, onda će pod biti pun - objasnila je Jasminka.

Nema kod nje heklanja, pečenja kolača, trač partija sa komšinicima.

- Ja sam pre planirala pa mi je prijateljica rekla da sam se upisala na faks da mi muž ima studentkinju za ženu, a ne penzionerku - rekla je Jasminka.

Iako je njen suprug rekao da nije tip koji daje izjave pred kamerama, on je Jasminki najveća podrška.

- Nije se ništa čudio. I puno mojih školskih koleginica se nije čudilo jer sam ja uvek volela da učim. Znači, ja ću sa 76 godina, ako Bog da, diplomirati i postati magistar relgijskih nauka - rekla je.

Nakon 40 godina staža u laboratoriji i nakon završenih studija, odlučila je da tek počinje. Prvo je upisala dodiplomske studije i sa lakoćom ih je prošla. Nakon toga je upisala diplomski.

Hvale je kolege, profesori, ali i dekan fakulteta

Svakog jutra Jasminka popravi frizuru, spremi stvari, na leđa stavi torbu i krene prema fakultetu. Vremena za lenčarenje nema.

- Ne mogu to uopšte da zamislim, mislim da bih ludo potrošila dane. Komšije me zovu na kafu, a ja bih onda sa njima pričala, pa malo ogovorala. Ne znam, ne mogu to da zamislim - rekla je.

Na dan snimanja je propustila ispit jer, kaže, nije bila spremna i nije stigla sve da nauči. Međutim, predavanje nije htela da propusti.

- Nekada bih najradije ostala kod kuće i spavala, ali pomislim: "Pa to si sama htela" - objasnila je Jasminka.

Na fakultet mora da ide jer su zadnja predavanja pre kraja semestra. Lakše joj je tako da položi ispit. Na Fakuletetu filozofije i relgijskih nauka, hvale je redom i profesori i dekan.

- Kako smo imali kolokvijume i ispite, ona je dolazila na sve to i polagala. Tako da se i u ovim godinama može biti besprekoran - rekao je prof. dr. sc. Ivan Koprek, dekan Fakultet filozofije i religijskih nauka.

Iako ništa ne prepušta slučaju, i nju znaju da brinu tipične studentske brige.

- Bude situacija da je ispit tu, a da ja nisam sve prošla i pročitala - rekla je Jasminka.

"Mladost je mladost, a starost nije ružna"

Ne odaje to možda na prvu, no Jasminka je ceo život aktivna i svestrana. Živela je kaže, punim plućima. Skijala je, igrala tenis, pa je godinama bila aktivni član doborotvnih udruženja, planinarila. To joj danas ne nedostaje.

- Napravite nešto što ste voleli u to vreme i kad ste mogli, ali sad to ne bih mogla na Triglav ni da me vuku - rekla je.

Takođe, Jasminka danas ne žali ni za čim. Uvek nađe neki projekat, a sada su to studije. Do kraja joj je ostalo još 10 ispita i diplomski, zbog čega je i ovo leto rezervisano za knjigu.

- Nema druge, došla je voda do grla. Nažalost, primorana sam da budem kampanjac - rekla je.

Koliko god društvena bila, učenje je posao koji radi sama u svom stanu. Sve ostalo ju dekoncetriše: "Možda bi bilo dobro sa nekim ponavljati, ali onda čovek vidi koliko ne zna, pa nije dobro. Ja ponavljam na glas, pa me mačka gleda poput profesora."

baka, fakultet, sudent, 75 godina, hrvatska Printskrin: Facebook/PROVJERENO

Kada završi, opet će se posvetiti svojim udruženjima, svima onima u kojima je pre studija redovno volontirala. Rad za platu za nju više ne postoji jer svoje je odradila.

- Ne mogu reći da sam luda, imala sam i ja mladost. Mladost je mladost, a starost nije ružna. Zapravo su u meni i mladost i starost izmešali - objasnila je.

Jasminka će dogodine diplomirati. S punih 76 godina biće verovatno najstarija osoba u zemlji koja je diplomirala i stekla status magistra. To će za nju biti veliki uspeh, kao što je i ona velika inspiracija ljudima, bili oni mlađi ili stariji od nje.

VIDEO: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs/Provjereno/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aat

    10. jun 2019 | 16:06

    Divna reportaza i divna zena. Toliko vedra i nasmejana da prosto zaraci pozitivnom energijom.

  • Lord

    10. jun 2019 | 17:13

    Mislim, realno, zar nije bolje da provodi starost sa unucima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA