≫ 

Usvojen predlog Zakona o slobodi veroispovesti: U skupštinsku salu bačena pirotehnika

Dok su poslanici u Skupštini raspravljali o Zakonu o slobodi veroispovesti, mitropolit Amfilohije u vladi razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem, kog je zamolio da se donošenje Zakona odgodi za period posle Božića

Crnogorska skupština izglasala je rano jutros Zakon o slobodi veroispovesti, a sednicu su obeležili incidenti, gađanje flašama, čupanje ozvučenja, pokušaj fizičkog razračunavanja i hapšenje poslanika Demokratskog fronta.

Opsadno stanje u Podgorici trajalo je celog dana i do pola noći, dok je u Skupštini trajala rasprava poslanika o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva da sve verske zajednice moraju da dokažu da su pre 1918. bile vlasnici crkvene imovine, inače će im ista biti oduzeta. Dvadeset minuta posle ponoći Predlog zakona o slobodi veroispovesti usvojen je u načelu, a nakon toga i u samoj sali nastali su incidenti - bačeno je pirotehničko sredstvo, a potom su poslanici počeli da nasrću jedni na druge.

Rasprava je počela nešto posle 11 časova, a čitava Podgorica je od ranih jutarnjih sati blokirana. Centralne gradske ulice bile su zatvorene za vozila i pešake, kako bi bila sprečena nenajavljena masovna okupljanja. To pak nije sprečilo sveštenstvo, monahe i građane da iz Hrama Hristovog vaskrsenja dođu na most Blaža Jovanovića, gde su pred kordonom policije služili moleban.

Oko 14.30 časova, premijer Crne Gore Duško Marković odlučio je da uvaži zahtev opozicionog Demokratskog fronta i sastane se sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, koji je sa Cetinja došao u Vladu. Nakon sastanka Amfilohije je rekao da je Marković ovim potezom pokazao da je razuman čovek, te dodao da se nada da će donošenje zakona biti odloženo za period posle Božića.

Tok sednice

2:35 Usvojen Zakon

Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi veroispovesti. Za Zakon je glasalo 45 poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a.

02:15 - Svi amandmani opozicije su odbijeni

00.59. Privedeni poslanici DF-a

Svi poslanici DF-a su privedeni i u dve marice sprovedeni u podgorički Centar bezbednosti. Kako nezvanično prenose crnogorski mediji, poslanica DF-a Marina Jočić gađala je flašom Ranka Krivkapića (SDP), dok je Milun Zogović gađao Ivana Brajovića. Petardu ili suzavac u salu je bacio šef kluba DF-a Milutin Đukanović. Ovi navodi nisu potvrđeni.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić saopštio je novinarima da se sednica parlamenta nastavlja.

00.45 Polomljena tehnika, premijer napustio salu

Poslanici DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić polomili su deo tehnike koja se nalazi na stolu predsedavajućeg. Nekoliko minuta ranije premijer Crne Gore Duško Marković i ministri napustili su plenarnu salu. Policija je intervenisala

00.24 Bačeno pirotehničko sredstvo!

U skupštinsku salu bačeno je pirotehničko sredstvo nakon što je usvojen Predlog zakona o slobodi veroispovjesti u načelu, javlja reporterka TVCG. Potom je usledila i svađa među poslanicima.

Skupštinsko obezbeđenje je ušlo u plenarnu salu i stalo između predsednika Skupštine Ivana Brajovića i poslanika DF-a.

Andrija Mandić je zatražio da se sednica prekine i da im se sutra dozvoli da obrazlažu amandmane DF-a.

- Građani očekuju objašenjenje zašto maltretirate poslanike da posle ponoći glasaju o ovako važnom zakonu. To ne bi radili da imate čiste namere - kazao je Mandić.

00.23  Predlog zakona o slobodi veroispovesti usvojen u načelu

Za Predlog zakona u načelu glasalo je 45 poslanika za, dok su dva bila uzdražana.

predlog zakona Foto: Skupština Crne Gore

00.16 Premijer Duško Marković i ministri su se vratili u skupštinsku salu.

Zasedanje treba da počne svakog trenutka.

23.50. Građani Nikšića blokirali tunel Budoš.

Na društvenim mrežama se pojavila informacija i da su, pored blokade tunela, demostranti navodno probili i nekoliko barikada koje su postavile policijske snage, koje se sklanjaju ispred naroda.

23. 24  Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i Demokratskog fronta napustili sednice 

Predsednik Odbora za ljudska prava Halil Duković (DPS) prekinuo je sednicu jer, kako je rekao, nema vise uslova za rad.

Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i Zakonodavnog iz Demokratskog fronta napustili su sednice oba odbora, nakon čega je nastupila skoro 50 minuta duga pauza.

23. 20 Crkva ne može da osniva verske osnovne škole

Na Odboru nije prošao ni amandman kojim je traženo da crkva može da osniva i verske osnovne škole.

Ministar pravde Zoran Pažin je rekao da u Vladi smatraju da decu tog uzrasta ne treba deliti po veri.

21:54 Dosad je odbačeno više amandmana

Nijedan amandman matični Odbor za ljudska prava do sada nije prihvatio.

U toku je kolegijum predsednika Skupštine  na kojem će dogovoriti šta dalje.

19:10 U hodniku je 18 pripadnika Službe bezbednosti sa gas maskama.

- Je li ovo policijska hunta - pitao je poslanik Nebojša Medojević.

 
 
 
View this post on Instagram
Тренутно у Подгорици!A post shared by ХАЈДУК СВЕСРБИЈА (@hajducija) on

18:40 Rasprava i dalje traje, tenzije podignute

Dok traje rasprava u crnogorskom parlamentu o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, tenzije u gradu, kao i skupštini su podignute, a sveštenici i vernici MPC su i dalje na barikadama.

Kako su preneli novinarima, oni čekaju garancije da će se predloženo rešenje povući iz skupštinske procedure.

17:40 Mandić ponovo pozvao na blokadu Crne Gore

Jedan od lidera opozicionog DF-a, Andrija Mandić, ocenio je veoma važnim današnji susret premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog, ali je rekao da žali zbog toga što nije došlo do dogovora i ponovo pozvao građane da izađu na ulice.

17:20 Marković: Bez dogovora o povlačenju zakona

Premijer Duško Marković informisao je parlament o razgovoru sa mitropolitom Amfilohijem, koji je tražio da vlada povuče predloženi zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ali da dogovor o tome nije postignut.

Sa mitropolitom je, kazao je, razgovarano o tome da je neophodno pristupiti zaključenju temeljnog ugovora sa državom i saopštio mu da je vlada spremna već sutra da započne razgovor o tome. Marković je rekao da mu je žao što je stekao utisak da je reč samo o nepoverenju Crkve u državu, te da je to ključni razlog, kako je rekao, naših ozbiljnih mimoilaženje na mnogim poljima.

16:40 Amfilohije traži da se o zakonu govori nakon Božića

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, nakon razgovora sa premijerom Duškom Markovićem, saopštio je da ne žele da se zakon o slobodi veroispovijesti ukine, već da se donese kroz dijalog sa crkvom i ostalim verskim zajednicama. On je istakao da neki djelovi zakona svađaju, a ne mire narod, te da se moraju usaglasiti i pozvao da se donošenje zakona odgodi za period posle Božića.

- Razgovarali smo, mi smatramo da Vlada ovakav predlog zakona treba da odloži za period posle Božića, a ne da se svađamo kad je Božić - rekao je Amfilohije nakon sastanka sa Markovićem.

15.00 Mitropolit stigao u zgradu Vlade

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije stigao je nešto pre 15 časova u zgradu Vlade Crne Gore kako bi razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem.

14.40 Amfilohije na sastanku sa Markovićem

Predsednik crnogorskog parlamenta, Ivan Brajović, obavestio je poslanike da će premijer Duško Marković primiti u svom kabinetu mitropolita Amfilohija.

13:55 Vladika Joanikije: Naše je da ustanemo protiv nepravde

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je okupljenima na mostu Blaža Jovanovića kazao da Zakon o slobodi veroispovijesti nije u skladu sa Ustavom te su se danas okupili da iskažu neslaganje.

- Naše je da ustanemo protiv nepravde ali ne oružjem i silom - kazao je on.

13:20 Marković: Policija ne sme da primenjuje silu

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da policija ne sme da primenjuje silu.

- Policajci nisu ni protiv crkve, ni protiv sveštenika i vernika, nego u zaštiti institucija na osnovu bezbedonosne procene. Možda ta procena nije adekvatna, ali to je nadležnost određenog organa - rekao je Marković.

13:05 Sveštenstvo spremno na razgovor sa premijerom

Andrija Mandić, poslanik opozicionog DF-a, obavestio je parlament da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa episkopima spreman da dođe u parlament i razgovara sa premijerom Duškom Markovićem o predloženom zakonu o slobodi veroispovesti Crnoj Gori.

- Sve što vi dogovorite mi ćemo prihvatiti i glasaćemo za to - rekao je Mandić.

12: 55 Moleban ispred policijskog kordona

Vladike, sveštenstvo i brojni građani koji su se okupili danas ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u jednom trenutku su krenuli ka centru Podgorice. Zaustavljeni su na ulazu na most Blaža Jovanovića koji vodi prema Skupšini Crne Gore, koji je od jutros zatvoren.

PODGORICA SVESTENICI ZAKON Haos u Podgorici Foto: Tanjug/Marija Petrović

Most obezbeđuju jake policijske snage koji nisu pustile sveštenike na čelu sa vladikama Joanikijem i Metodijem da prođu do zgrade Skupštine i tamo održe moleban, pa je sveštenstvo započelo služenje na mostu, isred barikada.

12:47 SDP će podržati predlog zakona.

12:30 - Građani Berana blokirali grad

Građani Berana blokirali su ulaz u grad u znak podrške Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a povodom donošenja Zakona o slobodi veroispovesti. Policija trenutku pregovara sa građanima tražeći da se put odblokira. Put Berane-Bijelo Polje blokiran je od 11 časova.

12:02 Poslanik Andrija Mandić rekao je da je ovo "najopasniji zakon, direktno uperen protiv naše crkve"

11:57 Predsednik Skupštine Ivan Brajović pozvao je na argumetnovanu raspravu i rekao da će trajati šest sati.

11:47 Poslanici jedva stigli na sednicu

Poslanici opozicije, ali i vladajuće koalicije uputili su oštre kritike premijeru Crne Gore Dušku Markoviću, zbog blokade Podgorice, čime im je onemogućen direktan prilaz Skupštini.

11:30 Počela rasprava poslanika

Rasprava u Skupštini počela je nešto posle 11 časova, a potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je da predloženi zakon štiti temeljnu vrednost Crne Gore kao zajednice slobodnih i ravnopravnih građana.

- Predlog zakona koji je pred vama ne staje na kraj jednom etnonacionalizmu da bi porodio i uzgojio drugi. Ovaj zakon donosimo da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da budu ili ne budu vernici bilo koje veroispovijesti, i da bi zakoni jednako važili za sve - rekao je Pažin.

PODGORICA SVESTENICI ZAKON Rasprava u crnogorskom parlamentu o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, Foto: Tanjug/Marija Petrović

Ulice u Podgorici zatvorene i za pešake

Policija je od ranih jutarnjih sati blokirala centar Podgorice, dok se vernici i građani koji se protive usvajanju zakona okupljaju isped Hrama Hristovog vaskrsenja.

Demokratski front sinoć je pozvao vernike i građane koji su potpisali peticiju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da dođu danas ispred Skupštinei da za to imaju blagoslov patrijarha Irineja.

Beogradska patrijaršija i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije negirali su tvrdnje lidera opozocionog Demokratskog fronta da imaju blagoslov srpskog patrijarha za okupljanje vernika ispred zgrade crnogorskog parlamenta.

- Patrijarh srpski Irinej blagoslovio je da se stav brani u Skupštini Crne Gore, a ne na ulici - rekao je za "Vijesti.me" sekretar Srpske patrijaršije đakon Aleksandar Praščević.

Episkop Joanikiije rekao je za ovaj podgorički dnevnik da nije dao blagoslov za okupljanje i dodao da sve što radi, radi u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem.

- Moje je da se pomolim da sve protekne u miru a sa sveštenstvom ću dogovoriti gde ćemo se pomoliti - kazao je Joanikije.

Amfilohije poziva na mir

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je sve Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira kakvoj oni ideologiji, patriji pripadali, kako se nacionalno osećali – "na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je u ovom trenutku potrebno ovde svima nama".

On je pozvao "druga Đukanovića da odustane od zakona topuza".

- Danas se donosi zakon pod blokadom čitavog grada, pod nasiljem u kojem je angažovana sva policija Crne Gore da bi se pod tim nasiljem dobio zakon o slobodi veroispovijesti. Ovo je poziv drugu Đukanoviću i svima koji su spremni da potpisuju to bezakonje da se makar u poslednjem trenutku otrezne, da odustanu od toga zločina - navodi se u obraćanju mitropolita Amfilohija.

PODGORICA SVESTENICI ZAKON Ljudi se na ulicama mole Foto: Tanjug/Marija Petrović

Povodom poziva za okupljanje, iz MUP Crne Gore su poručili da nije podneta prijava za održavanje javnog okupljanja, pa će organizatori snositi zakonom predviđene posledice.

Zbog, kako su naveli u MUP, mogućih neprijavljenih okupljanja građana, zatvorene su brojne ulice u užem gradskom jezgru Podgorice. Ulice su zatvorene i za vozila i za pešake od 7.30 jutros, a ostaće zatvorene sve do procene rukovodioca obezbeđenja.

Na centralnim ulicama raspoređen je veliki broj policajaca, a postavljene su barikade i ograde.

PODGORICA SVESTENICI ZAKON Foto: Tanjug/Marija Petrović

Građani se prvo okupili kod Hrama Hristovog vaskrsenja

Građani su se od ranih jutarnjih sati okupljali ispred Hrama Hristovog vaskrsenja.

„Verovali ili ne, kao da je reč teroristima, policija je blokirala čitav širi centar Podgorice. Grad izgleda kao da je ratno stanje. I ne samo to, nego su doveli i policijske konje, ogroman je broj policije, ali prema informacijama koje imamo uveliko dolaze i kolone automobila i ovde kod Hrama Hristovog vaskrsenja ćemo se okupljati u narednih nekoliko sati“, rekao je Marko Milačić iz Partije Prava Crna Gora.

Nešto oko podneva sveštenstvo u pratnji velikog broja građana krenuo je ka zgradi Skupštine Crne Gore, ali zbog policijskih kordona nisu mogli da priđu objektu.

Podsetimo, vladajuća većina u Skupštini Crne Gore podržava Predlog zakona, jer, kako kažu, u njemu ne postoji nijedna odredba koja bilo koju versku zajednicu stavlja u podređen položaj, niti bilo ko ovim zakonom otima crkvenu imovinu. S druge strane, u Srpskoj prvoslavnoj crkvi i redovima opozicije smatraju da se njime ozakonjuje bezakonje.

O Predlogu zakona o slobodi veroispovesti razgovarali su predsednici Srbije i Crne Gore. Aleksandar Vučić je rekao da poštuje prava druge države, ali da je morao da iskaže brigu prema opstanku srpskog naroda i crkve. dok je Milo Đukanović poručio da je u tom razgovoru pojasnio neke nedoumice povodom predloženog zakona, ali da on neće biti povučen.

Zakonodavni odbor podržao je predlog Zakona o slobodi veroispovesti, a tokom trajanja sednice i zasedanja odbora ispred crnogorskog parlamenta okupilo se nekoliko stotina sveštenika i monaha u protestnoj litiji, a mitropolit Amfilohije je pozvao poslanike da budu uz svoju pravoslavnu braću, da ne glasaju za ovaj predlog zakona.

Video: Ogradom spečili da priđu zdanju: Sveštenici pevaju ispred Skupštine Crne Gore

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    26. decembar 2019 | 19:40

    Usatse rade sa Milom sve sto je protiv Srbije.Ustasama treba stati na put za sva vremena ...prvo blokadama firmi po Srbiji

  • Crnogorac

    26. decembar 2019 | 16:39

    Srbijanci kako ne razumijete u čemu je problem? Problem je što su crkve bile državne do 1918 i nelegalnog prisajedinjenja Crne Gore Srbiji. U ustavu iz vremena knjaza pa kralja Nikole Petrovića stoji da je država vlasnik crkava. Da postavljanje mitropolita aminuje kralj. U ustavu stoji da je vjera istočno pravoslavna i da je autokefalna, jer ne zavisi niti od jedne druge crkve. Kad to ukapirate razumjet ćete zašto crnogorci traže ovaj zakon.

  • 534

    26. decembar 2019 | 21:01

    Što ne idu da se leče i školuju u Zagreb i Prištinu nego dolaze u Beograd?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA