Skandal nad skandalima: Bolnica "zataškala" da je romsko dete prva beba rođena u 2020. godini

Direktor čakovečke bolnice rekao je da se dogodila komunikacijska greška

  • 20
Beba Hrvatska Foto: Facebook/Veljko Kajtazi

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi objavio je da je županijska bolnica u Čakovcu u Hrvatskoj, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenice i obmanula javnost o prvorođenom detetu ove godine u toj županiji.

Tvrdi da su ignorisali romsko dete koje je prvo rođeno te da su u medijima i na zvaničnoj Fejsbuk stranici župana objavili fotografije župana, roditelja i deteta rođenog kasnije istoga dana.

Video: Beba stara nekoliko meseci izblamirala odraslu ženu za sve pare

- Neugodno sam iznenađen vešću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom detetu u Međimurskoj županiji. Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom detetu i zašto je ova porodica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj deci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sela informacijama o prvorođenom romskom detetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava? Očekujem javno izvinjenje odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020. g. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva - napisao je on na Fejsbuku.

U razgovoru za N1 rekao je kako mu se međimurski župan izvinio putem telefona, ali da očekuje i javno izvinjenje.

Direktor čakovečke bolnice rekao je da se dogodila komunikacijska greška, zbog koje su iz bolnice županiji dali pogrešne informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

- Jako mi je žao, kao direktoru, da se dogodila takva greška. Bolnica i zdravstveni sistem jako su veliki i za sve mogu preuzeti odgovornost, ali ne mogu pristati na to da se vrši bilo kakva diskriminacija. Mi brinemo za sve naše stanovnike svakodnevno i jako mi je žao zbog toga što se dogodilo. Mislim da je ljudski da se radi i da se događaju greške, ali i da se izvini, kao što smo juče učinili. Bili smo kod gospođe i deteta, izvinili smo se, a ljudski je i oprostiti - rekao je za N1 direktor bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak.

Dodao je da se majka i dete osjećaju dobro, te da im ne zameraju zbog greške koja se dogodila.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    4. januar 2020 | 12:58

    Daće Bog da se Romima u Hrvatskoj poveća brojno stanje i da im se pridruže šiptari....deca su ukras sveta

  • Kokosav

    4. januar 2020 | 14:11

    Njima je u genima da zataškavaju, izvrću, poništavaju podatke koji im nisu naklonjeni!

  • Diskriminacija

    4. januar 2020 | 12:46

    Je još uvek na snazi??!!Meni Romi bolji ljudi od mnogih takozvanih srba!!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA