≫ 

Jak zemljotres od 5,2 Rihtera pogodio Zagreb i okolinu: "Ne znam ima li žrtava, štete ima"

Zagreb ne miruje od marta kada se desio prvi veliki potres

  • 12
HRVATSKA ZEMLJOTRES ZAGREB, Croatia Earthquake Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Oko 6 časova i 35 minuta, Hrvatsku je pogodio zemljotres, sa epicentrom 50km od Zagreba, piše Index. Zagreb je u 6.49 sati pogodio još jedan nakandni zemljotres jačine od 4, 4 stepena. 

Seizmološka služba Hrvatske objavila je da su područje Petrinje u vrlo kratkom periodu pogodila dva relativno snažna potresa.

Prvo naknadni zemljotres dogodio se u 7.49 sati, a njegova magnituda je bila 4,7. Samo dva minuta kasnije registrovan je potres magnitude 4.1 stepena.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je jutros da u tom gradu ima štete od zemljotresa jačine 5,2 stepena koji je jutros pogodio Hrvatsku.

- Pogodio nas snažan potres, nikada nisam ovo doživeo. Ne znam ima li žrtava, materijalne štete ima - rekao je Dumbović za N1.

Potres se jako osetio i u Sisku, Zagrebu, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, prenosi portal Index.

Veliki broj građana je u strahu od novih potresa istrčao na ulice.

U Sisku su se oglasili alarmi na automobilima, a prema prvim informacijama, zemljotres je u stanovima pričinio znatnu štetu.

Oglasila se i Hrvatska Seizmološka služba koja kaže da je registrovan jak zemljotres sa epicentrom 5 kilometara jugozapadno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru je VII stepena EMS skale, objavljeno je na sajtu Seizmološke službe Hrvatske.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar saopštio je da je jačina zemljotresa bila 5,2 stepena po Rihteru, a epicentar 50 kilometara jugoistočno od Zagreba i 13 kilometara jugozapadno od Siska, na dubini od 2 kilometra.

Na ulicama Petrinje vidljiva je šteta - popucale su fasade, a na ulicu su pali delovi zgrada, prenosi portal Index.

Podsećamo, u martu su Zagreb i okolinu pogodila dva zemljotresa slične snage. U zoru 22. marta, u 6:23 ujutro, Zagreb je pogodio potres snage 5.5 po Rihteru. Nakon toga, dogodilo se još pet potresa, magnitude od 3 do 5 po Rihteru.

Popucali su zidovi na zgradama širom grada. Materijalna šteta je ogromna, posebno na brojnim zgradama u gradskom centru.

Video: Lagano je šetao ulicama Zagreba a onda je krenuo zemljotres i za dlaku je izbegao sigurnu smrt

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zg

    28. decembar 2020 | 07:31

    Evo da izvijestim iz Zagreba. Ovaj potres se nije tako jako osjetio jer je i puno udaljeniji od Zagreba od onog u 3.mjesecu bio. Nema nikakve stete u Zagrebu koliko se zasad zna, jedino je steta na podrucju Siska, Petrinje. Nazalost nalazimo se u geoloski aktivnom podrucju i ovakve stvari su normalne.

  • Теодор

    28. decembar 2020 | 08:27

    Шта се ово дешава , јуче Албанија Турска данас Загреб ?

  • РВ

    28. decembar 2020 | 07:34

    Сисак и Петриња су се више тресли од Загреба. Петриња поготово

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA