≫ 

Hrvatica pokrala sve orahe komšinici, pa sad mora u zatvor na pola godine

Ženi (55) nije bilo dovoljno što je pokupila plodove koji su pali ispod stabla, već je otišla i na komšinicin tavan, gde je ova sušila orahe, i tamo se "poslužila"

  • 5
Crveni orah, Topola Foto: Rina.rs

Žena (55) iz Novog Virja u Hrvatskoj, zbog oraha koje je ukrala svojoj komšinici pre četiri godine, mora na pola godine u zatvor. Tako je presudio Opštinski sud u Koprivnici, presuda je postala pravosnažna, a Županijski sud u Bjelovaru ovih ju je dana potvrdio.

Kako otkriva presuda Opštinskog suda u Koprivnici, 55-godišnjakinja je tokom septembra i oktobra 2017. godine krala orahe ispod komšinicinog stabla pa je otišla i do njene letnje kuhinje, popela se na tavan jer je očito vrlo dobro znala gde se nalaze orasi na sušenju, i uzela sve što je pronašla. Kako navodi pokradena komšinica čiji je odštetni zahtev usvojen, ukupno joj je nestalo oraha novčane protivvrednosti od 3.600 kuna (oko 55.000 dinara). Krađa oraha otkrivena je 24. novembra 2017. godine, a policijski službenici su kradljivicu otkrili i krivično prijavili 28. decembra iste godine kada su je priveli u stanicu. Tada su je tužioci i ispitali i videodokumentovali njen iskaz, piše Podravski.hr.

Presudom opštinskog sudije Krešimira Pavlovića 55-godišnjakinja je isprva osuđena uslovno na šest meseci uz rok od godinu dana, s tim da u roku od pola godine mora ženi kojoj je pokrala orahe nadoknaditi štetu koju je pričinila. Istom presudom bila je obavezna da uplati i 300 kuna sudskih troškova.

Obrazloženje uslovne presude

- Izrečena uslovna osuda okrivljenoj koja je uslovljena ispunjenjem posebne obaveze u vidu popravljanja štete počinjene krivičnim delom po oceni ovog suda primerena je težini počinjenog krivičnog dela i društvenoj opasnosti istog imajući u vidu okolnosti pod kojima je krivično delo počinjeno i dosadašnju krivičnu neosuđivanost okrivljene - zaključio je sudija Pavlović kada je 55-godišnjakinji izrekao uslovnu osudu.

Zatim je, piše dalje Podravski, u februaru 2019. godine na sudu kazala da radi u pekari i obećala da će do kraja istog meseca podmiriti štetu. Kazala je da zarađuje 2.700 kuna i da će posuditi ostatak novca i vratiti pokradenoj ženi samo da ne ide u zatvor. Sudija joj je poverovao, ali sazvao je još jedno ročište početkom marta kada se sudu javila njena ćerka i rekla da joj se majka nalazi na bolničkom lečenju. Tražili su iz suda potvrdu od bolnice u kojoj je ćerka rekla da joj se majka nalazi, ali iz bolnice su kazali kako nemaju nikakve podatke o zbrinjavanju osuđene žene u toj ustanovi. Sud je utvrdio da je osuđena žena zaposlena i da je mogla svojim privređivanjem sve to vreme ispuniti presudom joj zadatu novčanu obavezu. Osim toga, osuđena Vesna nije se javila ni na Županijski sud u Bjelovaru 23. februara ove godine kada joj je bilo određeno ročište zbog upućivanja na izdržavanje kazne.

Nije postupila po presudi, sud je poslao u zatvor

Kako žena nakon svih mogućih rokova koji su joj pruženi nije nadoknadila štetu, vanraspravno veće istog opštinskog sudije pokrenulo je postupak za opoziv uslovne osude. Čak da je i u tom delu postupka podmirila štetu koju je neosporno skrivila, 55-godišnjakinja bi izbegla zatvor, ali to nije učinila, zbog čega joj je Opštinski sud prema zakonu morao ukinuti uslovnu presudu. Osuđenica nije pristupila na takozvana izvidna ročišta kojima je bio cilj da utvrde okolnosti pre nego što je zaista pošalju u zatvor.

Svoj dolazak nije opravdala pa je sud od policije zatražio njeno prisilno dovođenje. Na kraju su je 16. marta priveli policijski službenici PU virovitičko-podravske. Zbog toga što su je policijski službenici prisilno doveli u sud, presuđeno je da mora da plati i 1.700 kuna (oko 26.000 dinara) troškova.

Video: Krađa u centru Beograda: Žena usred bela dana ušetala u dvorište, razgledala, pa ukrala patike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    24. april 2021 | 15:22

    A drugi pevaju ustaske pesme pa ni dana u zatvoru

  • Neno

    24. april 2021 | 14:50

    Lepo da bar negde pravosuđe funkcioniše!

  • Ja

    24. april 2021 | 15:04

    I treba. Mojoj sestri stariji covek krao orahe, kad ga je zamolila da ne lomi grane, poceo da je psuje i gadja granama i orasima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA