Otkaz dalo 13 anesteziologa u jednom danu: Sledi hitna sednica Vlade Kantona Sarajevo

Advokat koji zastupa anesteziologe kaže da će oni raditi još sedam dana, koliko je otkazni rok, a da su onda na ulici

  • 2
Anesteziologija, Klinički Centar Srbije Ilustracija Foto: Nikola Tomić

Ministar zdravlja Kantona Sarajevo Haris Vanić potvrdio je vest da je čak 13 anesteziologa Kličničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u jednom danu dalo otkaz.

Prema saznanjima sarajevskog portala Klix jedan od ključnih razloga za ovako radikalan potez i otkaz 13 specijalista je navodni pritisak koji su imali jer je, nezvanično, od njih traženo da potpišu akt da pismo u kojem su naveli nezadovoljstvo uslovima rada i lečenja kovid pacijenata nije istina.

Anesteziolozi su početkom aprila priznali da je jedno od dva pisma plasirana u javnosti autentično i da je reč o internom aktu u kojem su izneli svoje pritužbe i zahteve.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto novonastalu situaciju prokomentarisao na svom Tviter nalogu.

- Ukoliko je tačno da je grupa anesteziologa dala otkaz na KCUS-u, Vlada KS će na hitnoj sednici doneti odgovarajuće odluke. Ključno je da sve ljudske resurse iz zdravstvenog sektora zadržimo u borbi protiv pandemije.

Pozivajući se nezvanične informacije, sarajevski portal piše da postoji opcija da lekari ili određeni broj anesteziologa pređe u Opštu bolnicu.

Advokat Vlado Adamović, koji zastupa 13 anesteziologa koji su dali otkaze na KCUS-u, kazao je za Klix da je ta odluka donesena pre mesec dana, ali da su čekali smirivanje situacije u vezi s korona virusom u Kantonu Sarajevo.

Adamović kaže da će oni raditi još sedam dana, koliko je otkazni rok, a da su onda na ulici.

- Posebno bih apostrofirao to, koliko ima profesija u ovoj zemlji, da je iz neke profesije neka grupa ljudi ukazala na ozbiljan društveni problem dovodeći u pitanje vlastitu egzistenciju. To je meni uslovno rečeno herojski čin. To je glavna vest - poručio je.

Smatra da bi bio snažan pomak u društvu kada bi tako radile sve profesije.

- Zamislite oni godinu rade u ovakvim uslovima, mi im apaludiramo i lupamo u šerpe i onda neko mrtav-hladan kaže: ''nismo mi odgovorni nego anesteziolozi koji rade neposredno s pacijentima''. A anesteziolozi ne određuju uslove u kojima rade. I to je to - rekao je Adamović.

Video: Kisić Tepavčević: Poslednjih dna značajan trend pada obolelih

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA