≫ 

Uz pomoć Marka i Ivana spasen ljudski život: Policajci za 55 minuta prešli 150 km da bi srce stiglo u bolnicu

Policijska stanica u Rijeci primila je važan poziv na Badnje veče i učestvovala u spasavanju ljudskog života

  • 1
transplantacija organa, transport organa Foto: Shutterstock

Kada je reč o presađivanju ljudskih organa i spasavanju života, svaki medicinski stručnjak će potvrditi kako je u takvom postupku za uspešan ishod uz stručni tim lekara i ostalog medicinskog osoblja i vrhunske opreme, neophodna i brzina izvođenja transplantacije organa.

Kako se u takvim slučajevima organi namenjeni za transplantaciju, koordinacijom i saradnjom medicinskih centara u Hrvatskoj i inostranstvu, najčešće prevoze iz različitih mesta do bolnice za izvođenje postupka transplantacije, neretko medicinari zatraže pomoć i drugih institucija.

Takav jedan poziv za pomoć prilikom prevoza ljudskog organa (srca) namenjenog za transplantaciju u KBC Zagreb, primljen je na Badnje veče u petak, 24. decembra i u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj iz KBC Rijeka od profesora dr sc Željka Župana, bolničkog transplantacijskog koordinatora.

Odmah su određeni policijski službenici iz stanice saobraćajne policije Rijeka koji su s policijskim vozilom, kao prethodnica vozilu s medicinskim timom i navedenim organom, osigurali koridor neometanog prolaza između KBC Rijeka na Sušaku i dopratili ih do naplatne stanice Lučko na auto-putu Rijeka-Zagreb.

Tu su vozilo s medicinskim timom i srcem preuzeli policijski službenici PPRP Zagreb i za desetak minuta u pratnji ih dovezli do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu gde je i obavljena operacija transplantacije srca.

Uprkos kiši i magli i izrazito lošim vremenskim uslovima koji su ih pratili na auto-putu A6 kroz Gorski kotar, mladi policajci Mark Mrkonja i Ivan Savić osigurali su prevoz na udaljenosti od 150 kilometara do NP Lučko za manje od sat vremena!

Pamtiće oni to Badnje kišno veče zauvek i vožnju od 21.30 do 22.25 sati, a međuresornom saradnjom policije i medicinara još jednom je na najbolji mogući način ostvarena dobrobit građana, spasen je ljudski život.

- Pomoć policije najčešće tražimo kod transporta srca i pluća, no ponekad i za druge organe, ako procenimo da su moguće gužve na saobraćajnicama, pogotovo u letnjim mesecima. Zahvalni smo im na pomoći u spasavanju života, a takođe ovde treba da razjasnim eventualnu sumnju da bi ovakav transport bio lakši uz pomoć helikoptera. Transport helikopterom nije tako jednostavan kao što se ljudima čini, osim što zahteva poseban tim za transport, takođe je vrlo upitno gde na odredištu može sleteti, a posledično i u kojem onda vremenu organ može stići do primaoca - kazao je Župan za Novi list.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepih vesti

    29. decembar 2021 | 17:26

    nikad dosta buran je ovaj mesec bio sta smo se svega nacitali I sta citamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA