≫ 

U parku prirode u Hrvatskoj uginulo 58 goveda, sumnja se na antraks: Jedna osoba u bolnici

Ljudi se antraksom mogu zaraziti na nekoliko načina, a najčešći, i najblaži oblik je kožni antraks

  • 0
Krava krave Foto: Shutterstock.

U Parku prirode Lonjsko polje na području Osekova u Hrvatskoj uginulo je 58 goveda, a kako Večernji list prenosi, sumnja se da je do uginuća došlo usled zaraze antraksom.

Iako zvaničnih informacija nema, list saznaje s terena da na uginulim govedima ima tipičnih tragova zaraze antraksom, a saznaju i kako je u sisačkoj bolnici na lečenju jedan muškarac sa velikom sumnjom na kožni oblik antraksa.

Njegova je stoka među uginulim grlima te je imao kontakt s njihovim lešinama.

- Izrazita je sumnja na kožni antraks kod muškarca koji je primljen u sisačkoj bolnici. On je u dobrom stanju, prima antibiotike i ne bi trebalo da kod njega bude ozbiljnog zdravstvenog stanja. Nalaze koji bi potvrdili dijagnozu dobićemo u ponedeljak. No, već sada će svi koji su bili u kontaktu sa stokom i lešinama dobiti antibiotsku profilaksu kako bi se sprečilo njihovo obolevanje - rekao je za Večernji izvor iz Zavoda za javno zdravlje.

Medij dodaje da službene informacije iz veterinarske službe još nisu dobili o ovom, ali na terenu će se sprovesti sve potrebno kako bi se sprečilo širenje bolesti među životinjama i ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA