ROMI UJEDINJENO IZLAZE NA IZBORE: "Želimo da nas ponovo bude u parlamentu"! (FOTO)

Na ovaj korak odlučili su se sa ciljem da poboljšaju nezavidnu situaciju u kojoj se romska nacionalna manjina nalazi

  • 19

Politički predstavnici romske nacionalne manjine u Srbiji, danas su se okupili posle dugog niza godina kako bi potpisali Koalicioni sporazum o zajedničkom učešću na predstojećim izborima!

Adaptirana ŠKOLA ZA 60 ROMSKE DECE u Rumi

Reč je o Demokratskoj uniji Roma, Ujedinjenoj partiji Roma i Uniji Roma Srbije.

Na ovaj korak odlučili su se sa ciljem da poboljšaju nezavidnu situaciju u kojoj se ova manjina nalazi, a na inicijativu Zorana Simića iz Unije Roma Srbije.

SEĆANJE NA STRAVIČNI ZLOČIN NE SME DA IZBLEDI: Predstavnici Jevreja i Roma uz državni vrh na Starom sajmištu

- Nema nas više nigde i to je glavni razlog što smo se odlučili na ovaj čin ujedinjenja. Ne smemo da dozvolimo da nas nema u parlamentu. Iako ova odluka nije istorijska, pokretačka svakako jeste i vremenom može da postane istorijska - ocenio je on i dodao da u Srbiji prema poslednjem popisu stanovništva živi 147.604 Roma, ali ih prema nezvaničnim podacima ima između 400.000 - 600.000 i primarni cilj ovog političkog zajedništva je boljitak romskog naroda, njegov izlazak iz začaranog kruga bede i siromaštva, ali i otvaranje poglavlja 23, u okviru kog je predviđeno 168 stavki koje se odnose na romsku nacionalnu manjinu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Amet Arifi iz Ujedinjene partije Roma izjavio je da im je želja da emancipuju svoj narod, da ga ujedine i ojačaju političku svest, a pre svega da poboljšaju njegov položaj u obrazovanju, stanovanju i zdravstvu.

Marko Stevanović iz Unije Roma Srbije istakao je da u poslednja dva, tri saziva nisu imali svog predstavnika u parlamentu.

- Mi nemamo rezervnu državu i niko ne može da se stara o nama osim nas samih! - zaključio je on.

Salih Saitović iz Demokratske unije Roma naglasio je njihovo Ustavom zagarantovano pravo da postanu dovoljno zastupljeni u svim sferama života.

(S. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.C.

    23. februar 2016 | 18:30

    Treba biti pazljiv . Samo oni koji idu preko granice sta rade i kako prodaju gluposti. U svakoj zapadnoj zemlji manjine imaju samo dopusku nastavu njihovo jezika. A u Srbiji traze njihove skole. Nek traze u Nemacku,Austriji, Engleskoj i u drugim zemljama pa ce dobiti pravi odgovor

  • Duki st.

    23. februar 2016 | 17:51

    E za vas ću da glasam . Ubediću i babu pa imate od mene sigurna dva.

  • Bok

    23. februar 2016 | 20:22

    Aaazato je otvoreno to poglavlje,pa sta bre vise hoce imaju nenormalno prava nista ne placaju zakoni ne vaze za njih,....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA