Kako je krenulo, Srbija će spasavati Evropu

Evropska unija trpi brojne udarce. Sve je više evropskih premijera i predsednika kojima su nacionalni interesi važniji od evropskih. Šta će doneti novi izbori u evropskim državama?

Sve je više evropskih premijera i predsednika kojima su nacionalni interesi važniji od evropskih. Tome u prilog govore i prošlonedeljni izbori u Moldaviji i Bugarskoj, ali i favoriti na predstojećim izborima u Austriji, Francuskoj i Holandiji. Postavlja se pitanje, da li će nacionalni nadjačati nadnacionalni interes, ali i gde je u celom tom procesu Srbija?

ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I MAĐARSKE: Vučić se posebno zahvalio jednom ministru na podršci (FOTO)

Očekujem drugačiji stav SAD o prijemu Kosovu u Unesko

Evropska unija trpi brojne udarce. Migrantska kriza i jedinstveno „ne” zajedničkim kvotama za preraspodelu migranata od strane zemalja Višegradske grupe (Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke), Bregzit, jačanje desničarskih partija u Austriji, Francuskoj, Holandiji, Mađarskoj, Poljskoj i Nemačkoj, samo su neki od problema, koji drmaju temelje evropske zajednice. Tome treba dodati i izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, jer još uvek nije jasno definisana njegova politika prema Briselu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sve navedeno daje dodatnu snagu pominjanim desničarskim pokretima da na izborima odnesu pobedu i preokrenu sada vladajući koncept jedinstvene Evropske unije.

U Moldaviji i Bugarskoj su za predsednike izabrani Igor Dodon i Rumen Radev izrazito nacionalni lideri. Na njih se naslanjaju odavno izabrani Viktor Orban i predstavnici vladajuće partije u "Pravo i pravda" u Poljskoj.

- Toga će sve više biti u Evropi. To je jedan novi duh, koji prevazilazi podele iz Hladnog rata i predstavlja kretanje nacionalnih država sebi - kaže za Telegraf Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Prema njegovim rečima, radi se o ideološkoj podeli između onih koji su suverenistički nastrojeni i onih koji imaju mundijalistički koncept.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja za Telegraf kaže da je fenomen nadnacionalne EU nagrižen ne zbog izbora Trampa, već zbog procesa u samoj Evropi. U te procese svrstava Bregzit, referendum u Kataloniji i naravno jačanje desničara u Austriji, Mađarskoj, Poljskoj i Nemačkoj.

- Sve to slabi ideju nadnacionalizma i vraća ka nacionalizmu. Najopasnji u tom kontekstu je pokret Mari Le Pen. Ukoliko ona pobedi u Francuskoj, bojim se da je cela EU ugrožena - izjavio je Crnobrnja.

Printskin: Youtube/FakultetFEFAofficial Printskin: Youtube/FakultetFEFAofficial

Samim tim postavlja se i pitanje smisla puta Srbije ka Evropskoj uniji. Crnobrnja za Telegraf pojašnjava da se taj smisao delimično gubi.

- Moraćemo da se prestrojimo u dve kolone. U jednu kolonu koja veruje da nacionalizam nije dobra budućnost i da će taj proces proći, te da perspektiva treba da bude nadnacionalno. Sa druge strane biće populisti, koji će dobiti vetar u leđa - smatra Crnobrnja.

On ipak opominje da u Evropsku uniju ne idemo zbog Evrope, već zbog nas samih. Samim tim kaže da se u tom procesu mormao menjati, kako bi zbog nas modernizovali državu i društvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CM

    21. novembar 2016 | 17:39

    Zdrav nacinalizam i ocuvanje nacionalnog identita je svakako bolje od neke sive mase i zombije u koju su tvorci novog svetskog poretka hteli da nas pretvore i rade sa nama sta hoce.

  • Hulk

    21. novembar 2016 | 19:21

    Samo nek idu,ko i bivše republike SFRJ....Srbija osim same sebe i svojih gradjana,neće nikog više spašavati....spašavali smo u prošlosti,pa eto kako su nam svi vraćali....naravno,ko god želi da nam se priključi opet,može samo u Veliku Srbiju i da se zovu srbi,to da potpišu i da daju zemlju Velikoj Srbiji.....veru mogu da zadrže,to je ljudski a ima da poštuju Veliku Srbiju

  • HRVAT

    21. novembar 2016 | 17:34

    Da je EU ok nebi Englezi pobjegli..a mi Balkanci kao guske u magli srljamo u lopovluk...zar nam nije dosta domaceg lopovluka i prevara??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA