≫ 

Parlamentarni izbori na Kosovu: Srpskoj listi verovatno 10 mandata, "RATNA KOALICIJA" proglasila pobedu

Iz minuta u minut pratite na portalu Telegraf.rs situaciju posle parlamentarnih izbora koji su danas održani u južnoj srpskoj pokrajini

  • 21

Na Kosovu i Metohiji danas su održani parlamentarni izbori. Birališta su zatvorena u 19 sati. Građani su glasali za novi saziv parlamenta u kojem će deset garantovanih mesta imati Srbi.

Dan odluke na KiM: Izbori protiču za sada regularno

23.41 - Prema Mreži za posmatranje izbora "Demokratija na delu", na osnovu prebrojanih 87 odsto biračkih mesta, koalicija PAN, Ramuša Haradinaja je osvojila 33,2 odsto glasova.

Na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 26,6 osvojenih glasova, a na trećem mestu koalicija oko Demokratskog saveza Kosova koja je do skoro bila na vlasti, a koja je osvojila 25,3 odsto glasova.

Na četvrtom mestu se nalazi Srpska lista koja je dobila 4,8 odsto glasova.

Na ostale stranke, koje su učestvovale na izborima, otpada 10,1 odsto glasova.

23.28 - U Kosovskoj Mitrovici Srbi su počeli slavlje zadovoljni izbornim rezultatima Srpske liste.

Trubači, automobili, građani koji nose zastave Srbije okupili su se ispred zgrade u kojoj je sedište SNS u Kosovskoj Mitrovici, a među njima je i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Foto: Tanjug/EDIB TAHIROVIC Foto: Tanjug/EDIB TAHIROVIC

23.04 – Đurić: Srpska lista osvojila najmanje 90 odsto glasova u srpskim sredinama i najverovatnije svih 10 garantovanih mandata. Pristalice Srpske liste slave u severnom delu Kosovske Mitrovice uz trubače.

Foto: Tanjug/EDIB TAHIROVIC Foto: Tanjug/EDIB TAHIROVIC

22.25 – Organizacija Demokratija na delu saopštila je na osnovu 70 odsto prebrojanog materijala da je koalicija "PAN" osvojila 34,2 odsto, Samoopredeljenje 26,3 odsto, koalicija oko DSK 25,8 odsto a Srpska lista 4,2 odsto, javlja RTS.

21.39 - Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka izjavila je večeras da su sva biračka mesta na Kosovu zatvorena na vreme i da je odziv birača bio 41,45 odsto.

Glasalo je preko 750 hiljada birača ili 41,45 građana, kazala je Daka na konferenciji za novinare, navodeći da je na izborima 2014. glasalo 42.08 procenata, a prenosi Slobodna Evropa.

Ona je rekla da je izborni proces protekao bez nekih nepravilnosti koje bi mogle da ugroze integritet izbora.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

21.21 - Srpska lista treća je politička snaga na Kosovu, prema Centralnoj izbornoj komisiji, na osnovu 5 odsto prebrojanih glasova. Građanska incijativa Srpska lista osvojila je 16,16 odsto glasova.

Na prvom mestu se nalazi koalicija koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), Alijanska za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija koja je osvojila 30,19 odsto glasova, navedeno je na sajtu CIK-a.

Demokratski savez Kosova, prema podacima CIK-a na osnovu 35 odsto izbrojanih glasova, osvojila je 17,23 odsto glasova, a Samoopredeljenje 14,69 procenata.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

21.06 - Najveća izlaznost u srpskim sredinama zabeležena je u Zubinom Potoku, gde je na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 62,21 odsto građana, a najmanja u Kosovskoj Mitrovici gde je na izbore izašlo 32,83 odsto birača, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije.

20.44 - Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je večeras pobedu koalicije koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

20.27 - Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je večeras po zatvaranju biračkih mesta da su vanredni parlamentarni izbori na KiM bili bremeniti brojnim pritiscima na srpski narod, ali je naglasio da je na njih izašlo više Srba nego ikada do sada.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

20.00 - Najviše glasova, 40 odsto, osvojila je koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i deset manjih partija, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, pokazali su prvi preliminarni rezultati koje je predstavila televizija Klan Kosova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

19.00 – Zatvorena su birališta na parlamentarim izborima na Kosovu i Metohiji. Izborni dan je protekao bez incidenata.

17.42 - Član privremenog organa Opštine Peć Ranko Zdravković priveden je nakon prijave, najverovatnije NN lica, da poseduje neke nedozvoljene predmete u autu, policija je pretresla auto i nije našla ništa, kazao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

17.22 - U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji najveća izlaznost do 15.00 sati, prema podacima Centralne izborne komisije, zabeležena je u opštini Štrpce.

17.00 -  Narednih par sati jeste presudno za političku budućnost srpskog naroda na KiM. Zato je neophodno da svi naši ljudi iskoriste svoje pravo glasa, da glasaju za Srpsku listu, jer jedino Srpska lista može da osigura nastavak veze Srba na KiM sa Srbijom – rekao je Marko Ðurić, direktor Kancelarije za KiM novinarima u Kosovskoj Mitrovici.

16.00 - CIK SAOPŠTIO PRVE REZULTATE

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

14.10 - DAČIĆ POSLAO VAŽNU PORUKU - Vršilac dužnosti premijera Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su izbori na Kosovu "od vitalnog značaja za srpski narod, koji samo jedinstven može da obezbedi svoj opstanak".

13.05 - Veliki broj pripadnika italijanskih karabinjera i intervenetne jedinice kosovske policije prisutan je na ulicama Leposavića, gde se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori.

12.40 - NAJVEĆI ODZIV BIRAČA U ZUBINOM POTOKU

12.21 - Interno raseljena lica sa Kosova i Metohije danas su organizovano došla da glasaju na vanrednim pokrajinskim izborima, a autobusi sa glasačima na područje KiM ulaze bez problema i dužih zadržavanja.

12.15 - GLASALI LIDERI ALBANACA

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

12.00 - IZBORI PROTIČU REGULARNO

10.34 - Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi rekao je da "Kosovo treba da bude primer za dobre izbore, bez incidenata. On je rekao da četiri ekipe iz ambasade SAD prate izborni proces na celom Kosovu.

10.05 - ĐURIĆ SE OGLASIO - Samo snažnim i velikim odzivom na pokrajinske izbore srpski narod u pokrajini može da zaštiti organsku vezu između srpskih institucija i srpskog naroda na KiM.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

09.45 - MARIĆ POZVAO SVE SRBE DA IZAĐU NA IZBORE - Pomoćnik direktora Kancelarije za KIM Ljubomir Marić glasao je jutros nešto posle sedam časova na biračkom mestu u osnovnoj školi Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici i poručio da je jedino Srpska lista garant političke institucionalne prisutnosti Srbije na KIM.

09.00 - NA SEVERU KOSOVA GLASA SE NA 44 BIRALIŠTA - U izborni proces na severu Kosova uključen je i OEBS, čije osoblje nadgleda sprovođenje izbora. Ispred birališta mogu se videti pripadnici Kosovske policije koji su zaduženi za očuvanje javnog reda i mira.

08.00 - OTVORENA BIRAČKA MESTA - Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od prethodnih izbora 2014. godine postali punoletni i stekli pravo glasa.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dama bez blama

    11. jun 2017 | 18:16

    Sada siptari prijavljuju Srbe za neregularnost. Voleo bih da verujem da im u tome ne pomazu ovi njihovi vazali sto im ljube skute u Pristini.

  • ivanjan

    11. jun 2017 | 18:51

    Podrska za pobedu Srpske liste.

  • Vanja

    11. jun 2017 | 18:26

    Косово је српско .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA