Šta će biti sa SPS-om, a kada više nećemo ići po dokumenta na šalter: Postavili smo kratka i direktna pitanja Branku Ružiću (VIDEO) (FOTO)

Intervju Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednika SPS, za portal Telegraf.rs na Sajmu medija

  • 6

Kakva će biti budućnost SPS-a, kakvi su sadašnji izborni uslovi, a kako ocenjuje 18 godina od petooktobarskih promena - par brzih, kratkih i direktnih pitanja - postavili smo Branku Ružiću, ministru državne uprave i lokalne samouprave i potpredsedniku socijalista na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija.

  • Kakva očekivanja imate od 10. kongresa SPS, koji je zakazan za 22. decembar?

- To će biti jedna svetkovina, jedan simbol sabornosti, koji SPS baštini svih ovih godina - 10. jubilarni kongres - afirmacija svega onoga, što smo shodno našoj državotvornoj orijentaciji radili prethodne skoro tri decenije. Naravno, sa nekim inovacijama, upodobljavanjem naše politike i kadrovskog potencijala sa potrebama vremena u kom se bavimo politikom.

Očekujem pobedu Ivice Dačića i njegov izbor za predsednika, izbor novog Glavnog i Nadzornog odbora, i Statutarne komisije. Očekujem veliki broj važnih gostiju, koji će sa nama proslaviti taj 10. jubilarni kongres. Mi ćemo svakako kao stranka i dalje igrati veoma značajnu ulogu u kanalisanju svih društveno-političkih procesa u Srbiji.

Branko Ružić na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija - Foto: Nikola Tomić
  • Da li ćete ostati potpresednik stranke?

- To će se odlučivati na sednici Glavnog odbora, tako da to nije toliko važno. SPS ima jedan zaista širok spektar snažnog kadrovskog potencijala. Mislim da će članstvo i sam predsednik, uvažavajući ono što članstvo ima da kaže, predložiti svoj tim sa kojim će sarađivati u budućem mandatnom periodu na afirmaciji svih onih politika, koje proističu iz programa SPS.

  • Nedavno je opozicija imala okrugli sto u vezi sa izbornim uslovima. Da li u Srbiji postoje uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora?

- Kada se ponašate kao Kalimero, naravno da ne postoje uslovi. Ja sam, kao ministar državne uprave i lokalne samouprave, shodno inicijativi premijerke Ane Brnabić, sazvao u tri navrata sastanke sa predsednicima opština Čajetina i Paraćin i gradonačelnikom Šapca na temu onoga što po njima predstavlja problem u funkcionisanju lokalnih vlasti - naravno ne pridajaću njima i ne dajući neki preterani ekskluzivitet, jer je moja obaveza da razgovaram sa svim predsednicima opštinama, pa i sa njima, pošto predstavljaju građane.

Naravno, da u toj saradnji, treba da napravimo neki benefit i za te opštine i gradove. Razgovarali smo i o organizaciji okruglih stolova. Dali smo garanciju da ćemo to uraditi, kada nam oni dostave sve teme, oko kojih žele da razgovaramo.

Branko Ružić na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija - Foto: Nikola Tomić

Oni te teme nisu dostavili. Napravili su okrugli sto. Razgovarali o izbornim uslovima. Zaista taj manir i takav način ne razumem. Ako želite da sa institucijama sistema uradite nešto, što institucije sistema uređuju, onda nećete svojom introvertnošću taj problem da rešite. Ali, ok. To je njihovo pravo.

Naravno, da postoje sasvim jasno definisani i zdravi uslovi, da živimo u jednom demokratskom društvu, da možemo da težimo nekim unapređenjima, ali dajte onda predloge, koja su to unapređenja. Koji su se to izborni uslovi promenili u odnosu na pre 6, 7, 8 ili 10 godina?

Branko Ružić na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija - Foto: Nikola Tomić
  • Iza nas je 18. godišnjica petooktobarskih promena. Kako biste ocenili ovog "osamnaestogodišnjaka"?

- Peti oktobar je jedna vododelnica, istorijska i politička. Dan velikih očekivanja za mnoge, dan velikih razočarenja za mnoge, koji su imali ta velika očekivanja.

Mi, kao pripadnici jedne političke opcije koja je tada izgubila na izborima, i pre tih izbora smo govorili šta može da usledi, sa aspekta svih onih političkih procesa, koji su se na kraju i ostvarili. I po pitanju Kosova i Metohije i po pitanju Crne Gore. Iako su sva ta pitanja predstavljana kao demokratska.

To razočaranje jeste, po mom mišljenju, jedan veliki garant da su se mnogi otreznili mnogo ranije. Nisu čekali 18 godina. Mnogi su shvatili da je Srbija samo jedna, a da je političkih partija mnogo, i da moramo pre svega da čuvamo svoje dostojanstvo, svoj državni i nacionalni interes, da sarađujemo sa svima, da otvorimo dijalog sa svima onima sa kojima se možda ne razumemo i da dođemo do nekih održivih rešenja koja su dobra za našu decu sutradan. To je valjda poenta.

Branko Ružić na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija - Foto: Nikola Tomić
  • Kada će u potpunosti prestati potreba da građani Srbije odlaze na šaltere zbog ličnih dokumenata?

- Reforma javne uprave je jedan od tri kriterijuma spram kojih se opredeljuje naša evropska budućnost. Ono što želimo, da ta uprava bude moderna, dinamična, jeftina i digitalizovana.

To nisu španska sela. Digitalizaciju već živimo i ona je društveni proces par ekselans. U proteklih godinu i po dana, 540 hiljada puta građani nisu morali da pribavljaju dokument - izvod iz matične knjige venčanih, rođenih, umrlih, državljanstvo. Ako to nisu morali da rade, onda je evidentno da tu digitalizaciju živimo.

Ako znamo da su novorođenčad odmah registrovana u samim porodilištima, zahvaljujući akciji "e-beba", odnosno "Bebo, dobrodošla na svet", sve su to stvari, koje govore u prilog tezi, da sve manje i manje građani imaju troškove, gube vreme, idu od šaltera do šaltera da prikupljaju dokumenta.

Nije sve idealno. Radimo svaki dan da to bude što bolje. U punom kapacitetu možemo da očekujemo da se to dogodi, kada u punom kapacitetu reformišemo i naše mentalitete. Reformu sprovode ljudi, a ne mašine. Očekujem da će to veoma brzo uslediti.

J. Stakić/M.Ivas (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Druže B. druže S.

    24. oktobar 2018 | 19:20

    Nisam nikada glasao SPS ali na sledecim izborima moj glas je za njih to sam odlucio jos pre dve godine.Slusao sa sinoc Dacica, citam intervju Ružica za svako postovanje... Imaju politicko iskustvo a i drzanje, kada se pojave pravi su .

  • Libe

    24. oktobar 2018 | 19:46

    Bravo Ruzicu!

  • joakim

    24. oktobar 2018 | 22:35

    Kad cemo i mi poceti od nuli kao i sav normalni svet bez komunjara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA