≫ 

U januaru izneti zaključke o proširenju, Srbiju i Crnu Goru uključiti u proces: Ministri EU saglasni

- Druga zajednička poruka je da EU traži od zemalja regiona da uporedo nastave da sprovode reforme - rekla je francuska ministarka za Evropu

  • 1
Evropska unija

Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Šefovi diplomatija Evropske unije su u Briselu razgovarali o francuskom predlogu i drugim mišljenjima o preinačenju i delotvornijem daljem procesu pregovora o članstvu, a Srbija i Crna Gora su pozvane da se uključe u ove napore za pospešenje proširivanja, izjavili su po završetku jučerašnjeg zasedanja u Briselu ministri Francuske, Holandije i Austrije.

Predsedavajuća šefica finske diplomatije Tipi Tipurainen je rekla da se očekuje da nova Evropska komisija, pošto preuzme dužnost u januaru, sagleda šta sadrži francuski predlog o novoj metodologiji i zamisli drugih članica Unije o preuređenju pregovora o članstvu, navodi "Euractiv.rs".

Francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen je rekla da su svi ministri saglasni da se proces proširivanja preuredi i naglasili da je neupitna perspektiva Zapadnog Balkana za ulazak u članstvo Unije.

Ministarka Monšalen je navela da su svi ministri zaključili da Evropska komisija treba da u januaru 2020. godine razmotri francuski i druge predloge i pruži tehničke i sve druge zaključke o mogućim promenama okvira pregovora o članstvu.

Evropski parlament, Evropska komisija, Strazbur

Evropska komisija - Foto: Tanjug/EU Photo

- Druga zajednička poruka je da EU traži od zemalja regiona da uporedo nastave da sprovode reforme, a sve to - reforme u regionu i preuređenje samog procesa, mora se uporedo odvijati - kaže ona, i navodi da bi do proleća 2020. trebalo da bude jasno i u kojoj meri su Severna Makedonija i Albanija sprovele tražene reforme.

Šta sa Srbijom i Crnom Gorom?

 

Na pitanje da li se ta nova metodologija odnosi i na Srbiju i Crnu Goru, koje već pregovaraju o članstvu na temelju utvrđenog pregovaračkog okvira, Ameli de Monšalen je uzvratila da "veruje da bi te zemlje mogle biti zainteresovane ako nova Evropska komisija predloži tu novu metodologiju".

- To je odluka koju one treba da donesu, a malo je prerano da od njih to zatražimo jer nema zvaničnog mandata, ali kad Evropska komisija iznese svoje predloge, tad će o sadržini moći da se razgovara s njima - istakla je francuska ministarka.

Ona je predočila da su Srbija i Crna Gora te koje treba da se odluče na temelju jednog realnog predloga, jer "danas smo se mi saglasili samo o političkim, načelnim stavovima koji su prosleđeni Evropskoj komisiji da se o tome izjasni u januaru".

Amelie de Montchalin, Ameli de Monšalan

Ameli de Monšalen - Foto: Profimedia/Bertrand GUAY

Holandski ministar inostranih poslova Stefen Blok je rekao da je vlada u Hagu voljna da prouči kako francuski, tako i predloge Italije i Austrije za pospešenje procesa pregovora o članstvu.

- Holandija smatra da je posebno potrebno naglasiti važnost vladavine zakona, suzbijanja korupcije, i najpre će o tome još razgovarati ministri i potom uputiti predloge Evropskoj komisiji - rekao je Blok, prenosi "Euractiv.rs".

Politički predlog

 

Francuska ministarka Monšalen je uoči zasedanja izjavila da je ponuđena francuska nova metodologija za proširivanje politički predlog i rekla da je, imajući u vidu da u EU mnogi dele ocenu da ima slabosti u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom, EU spremna da o tome razgovara s Beogradom i Podgoricom s ciljem da se takođe "povrati poverenje među članicama i stanovništvom EU".

- Mislim da u EU mnogi dele dijagnozu da postupak koji je pokrenut sa Srbijom i Crnom Gorom jeste utemeljen, ali koji ima slabosti - rekla je ona.

Kako je dodala, "tu se sve mora gledati jasno".

- Ako Srbija i Crna Gora žele da se uključe u ovu novu dinamiku koja je pokrenuta, bićemo sasvim spremni da to razmotrimo - kaže.

(Telegraf.rs/Euroactiv.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    25. novembar 2019 | 13:35

    Ne EUi.Duplo ne NATU.Ruske I Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem I supersonicnim raketama,hitno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA