Stranke oko Nove i SDS predale Skupštini platformu za međustranački dijalog

Predlog su potpisali Nova stranka, SDS, pokret "1 od 5 miliona", DS S, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija, Zelena stranka i inicijativa "Ne davimo Beograd"

  • 1
IZBORI KOALICIJA NOVA PAVLE GRBOVIĆ, BORIS TADIĆ, ARIS MOVESIJAN Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Desetak stranaka okupljenih oko Socijaldemokratske stranke (SDS) i Nove stranke predali su Narodnoj skupštini svoju platformu za međustranački dijalog.

Platforma koja je predstavljena polovinom februara podrazumeva slobodno glasanje na izborima, poboljšanje kontrole predizbornog i izbornog procesa, sprečavanje funkcionerske kampanje i osnivanje dva koordinaciona tela, za medijsko praćenje izbora i praćenje izbornog procesa.

Predlog su potpisali Nova stranka, SDS, pokret "1 od 5 miliona", DS S, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija, Zelena stranka i inicijativa "Ne davimo Beograd".

Generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov rekao je danas novinarima da mu je žao zato što nisu uspeli da dođu do jedinstvene platforme sa ostalim opozicionim strankama.

- Nažalost, blok Dragana Đilasa se nije odazvao našim pozivima na razgovore koje smo započeli još u septembru prošle godine. Oni se čak nisu odazvali ni na naš poziv da razgovaramo o njihovom predlogu platforme. Čekali smo do danas i nismo predavali našu platformu iscrpljujući svaku mogućnost da ipak dođemo do nekakvog dogovora i da sednemo za zajednički sto - rekao je Samofalov ispred Skupštine Srbije.

On je poručio da će taj deo opozicije nastaviti pregovore sa RTS, navodeći da rezultate dosadašnjih dogovora poput emisije Reč na reč obilato koristi i opozicija koja ih je kritikovala zbog razgovora sa rukovodstvom javnog servisa.

Dodao je i da bojkot medija bliskih vlastima nije dao rezultate i poručio da će stranke koje danas predaju paltformu početi da gostuju i u medijima koji im nisu naklonjeni.

- I unutar opozicionih medija takođe postoje oblici diskriminacije unutar same opozicije, tako da moramo da pronađemo načine da dođemo do svakog građanina - rekao je on.

Kaže da oni idu na pregovore sa dobrom voljom, ali da nisu preveliki optimisti.

- Ohrabruje činjenica da će dijalog biti vođen od strane kako aktuelnih evroparlamentaraca tako i onih bivših i nadamo se da ćemo doći do određenih pomaka koji će nas približiti slobodnijim izborima. Ne živimo u iluziji da će izbori biti potpuno slobodni, ali kada smo stranke iz aktuelnog režima pobeđivali 90tih i ti izbori su bili daleko od slobodnih - rekao je Samofalov.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je novinarima da se njihovi predlozi kreću u okviru zakona, jer, kako kaže, smatra da nije problem u zakonima koliko u njihovom sprovođenju.

- Čini mi se da vlast deluje nezaintresovano za ovo što radimo, a nismo sigurni ni da bi Ivica Dačić, a bogami i drugi prošli poligraf da li žele ove pregovore i da li žele da nešto poprave. Mi tražimo samo da se povrati poverenje u birački proces - rekao je Movsesijan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA