SAOPŠTENJE: SPC kritikuje Briselski sporazum

"Nama se čini da bi u odnosu na ovakav sporazum i podela teritorije bila bolje pravednije i održivije rešenje", naveo je Sinod Srpske pravoslavne crkve

  • 11

Sinod Srpske pravoslavne crkve smatra da parafirani sporazum Beograda i Prištine u Briselu "posredno i prećutno, ali ipak faktički" priznaje postojanja sistema državne vlasti na KiM nezavisnog od državnog ustrojstva Srbije, a da će cena za eventualni ulazak Srbije u EU biti i formalno priznanje "nezavisnog Kosova".

"Nema nikakve sumnje u to da će, posle plaćanja ovako visoke cene za famozni 'datum o početku pregovora' i to pregovora sa nepoznatim brojem novih uslova i sa neizvesnim ishodom, cena za sam eventualni ulazak u Evropsku uniju biti i formalno priznavanje 'nezavisnog Kosova' od strane Srbije i njena obaveza da ne ometa dobijanje stolice ''Kosova'' u Ujedinjenim nacijama", stoji u saopštenju Sinoda.

Podsećajući da je u Briselu tekst sporazuma Beograda i Prištine potpisao predsednik Vlade Srbije i "predsednik Vlade Kosova", koji je, kako se ističe, "lice sa poternice", Sinod navodi da je "neotklonjivi utisak da se radi o potpunom povlačenju institucionalnog prisustva Srbije na teritoriji njene južne pokrajine, o uspostavljanju ograničene autonomije srpske zajednice na prostoru severno od mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u okviru Tačijevog establišmenta".

SPC smatra da je "stvar je otežana pristankom državnog vrha Srbije na nesmetani proces ''evrointegracija'' tačijevskog Kosova" i ističe da se ne pominje Metohija, koja, kako kaže zvuči previše pravoslavno i srpski, ali i da nema pominjanja Srbije u tom kontekstu.

Takođe se ocenjuje da je posredi "pre čista predaja nego li makar kakva-takva prodaja naše sopstvene vekovne i, u duhovnom i istorijskom smislu, najvažnije teritorije", kako smatra SPC, "tempirana od velikih scenarista" na stotu godišnjicu "oslobođenja istorijske Stare Srbije od petovekovnog robovanja Osmanlijama".

"Nama se čini da bi u odnosu na ovakav sporazum i podela teritorije bila bolje pravednije i održivije rešenje. Takođe se pitamo šta je naša visoka državna delegacija tražila u Moskvi pre nekoliko dana ako je već bila spremna da prihvati 'maksimum mogućeg', koji je ipak manji od minimuma poželjnog", naveo je Sinod SPC.

Sinod apeluje na poslanike Skupštine Srbije i predsednika Srbije da "pred Bogom, istorijom srpskog roda i sopstvenom savešću, izmere i odmere svoju moralnu i istorijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju saglasnosti Srbije kao države na ovakav tekst sporazuma".

SPC apeluje i na srpski narod da "kakva god bila odluka državnog vrha Srbije, ne prizna diktat sile i nepravde nego da Kosovo i Metohiju smatra, uvek i zauvek svojom zemljom, ne sporeći, ni na koji način, činjenicu da je to i zemlja onih Albanaca koji u njoj vekovima žive zajedno sa Srbima".

U saopštenju objaljenom na sajtu SPC, poručuje se da će Crkva "u svakom slučaju ostati sa svojim narodom i u svojim svetinjama na KiM" i dodaje da joj to "daje pravo i nameće dužnost da uputi ovaj apel".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mitke

    22. april 2013 | 15:48

    Bolje da se bave pedofilima medju svojim redovima...

  • Desko

    22. april 2013 | 14:22

    E vi ste vidovnjaci sve vi znate

  • zoran visic

    22. april 2013 | 16:23

    Samo vi nemojte da pametujete. Tako ste iz Krajine pokupili ikone i drago enosti 15 dana pre oluje... A narod ostavili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA