• 5

OTKRIVAMO: Novac oduzet kriminalcima ide u budžet, ne u humanitarne svrhe!

Iznajmljivanje imovine oduzete od onih za koje se sumnja da su je stekli kriminalom donosi 90.000 evra mesečno, saznaje Telegraf u Ministarstvu pravde. Neće biti moguće ni da se taj novac uplaćuje za lečenje bolesne dece

 • 5

Donošenjem novog Zakona o budžetu Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ostala je bez prava na raspolaganje sopstvenim prihodima.
Ubuduće će se sav zarađen novac od prodaje nelegalno stečene imovine oduzete od kriminalaca direktno slivati u budžet Srbije. To znači  da Direkcija ne može da uplati višak sredstva u humanitarne svrhe, pojašnjavaju u Ministarstvu pravde Srbije.

Kao što je Telegraf već pisao, Vlada Srbije preko Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom vodi brigu i upravlja firmama osumnjičenih za najteža krivična dela. Do skoro je upravljala i viškom novca u ovim transakcijama, ali to više neće biti slučaj.
Iznajmljivanje imovine oduzete od onih za koje se sumnja da su je stekli kriminalom donosi 90.000 evra mesečno, saznaje Telegraf u Ministarstvu pravde i državne uprave.

Za pet godina primene zakona koji uređuje ovu oblast, privremeno je ili trajno oduzeto oko 100 stanova, 30 kuća, više poslovnih objekata, hotela, više od stotinu automobila, više umetničkih dela, dva kamenoloma i jedan brod.
Imovina koja je nekad pripadala onima koji su je nelegalno stekli dodeljuje se na upotrebu državnim institucijama, udruženjima ili ustanovama po tržišnim cenama. Zakupom se ostvaruje zarada koja je, saznajemo, tri puta veća danas nego pre godinu dana.
Ukupna vrednost oduzete imovine za sada se ne saopštava, a dostupan je samo podatak koji je pre dve godine obelodanio bivši direktor Direkcije Jugoslav Stojiljković, prema kojem je vrednost svega što je oduzeto od kriminalaca ili onih koji su osumnjičeni za razne vidove kriminala 350 miliona evra.
Na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter pokrenula se akcija da se novac koji je zarađen prodajom oduzete nelegalno stečene imovine uplaćuje u humanitarne svrhe i lečenje obolele dece u Srbiji, kao što je to, na primer ,mala Lana Nikolić, ali kako su nam u Ministarstvu pravde potvrdili, to više nije moguće.

- Novim Zakonom o budžetu, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom više ne raspolaže sopstvenim prihodima, jer se on direktno uplaćuje u budžet Srbije i tako ne može da se uplati u humanitarne svrhe - kažu u Ministarstvu pravde.
Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela iz 2008. godine država Srbija i Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, koju imenuje Vlada, upravljaju i vode brigu sa privremeno oduzetom imovinom osumnjičenih. I ne samo to, ona nastavlja da vodi i njihove firme, kao i poslove, da se stara o zaposlenima, a ukoliko to preduzeće posluje u plusu, taj "višak" ide u budžet Republike Srbije.
Prema članu 37 ovog Zakona, do ukidanja rešenja o privremenom oduzimanju imovine, odnosno do pravnosnažnog okončanja postupka za trajno oduzimanje imovine, "Direkcija upravlja oduzetom imovinom sa pažnjom dobrog domaćina, odnosno dobrog stručnjaka".
Telegraf.rs je već pisao da je Vlada Srbije preuzela upravljanje Hotelom Vojvodina od odbeglog narko-bosa Darka Šarića i da ga je preporodila.
(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vlada

  Od svakog gradjanina srbije da se uzme po 100 dinra mesecno za lecenje nekog dwteta pa vi vidite koliko je to novca a kamo li neko jos da daje koliko ima.

  69
  6

  Podelite komentar

 • Nesalomivi

  Logicno da ce lopovi da daju sebi samima

  19
  0

  Podelite komentar

 • Goran

  Alí iz budzeta moze da se prosledi dalje u hum. svrhe

  17
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima