≫ 

Probni popis stanovništva od 1. do 30. aprila: Biće testirane dve nove metode prikupljanja podataka

Ukoliko se domaćinstvo samostalno popisalo, popisivač će preuzeti verifikacioni kod koji se dobija nakon uspešno obavljenog samopopisivanja

  • 5

U organizaciji Republičkog zavoda za statistiku od 1. do 30. aprila biće organizovan probni popis stanovništva, kojim će biti obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava, odnosno oko 50.000 stanovnika.

Kako objašnjavaju u nacionalnom statističkom zavodu, ova akcija je deo priprema za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. i neće obuhvatiti celokupno stanovništvo već samo oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 lica u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u 51 gradu/opštini, kažu u RZS-u.

- Za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, u Probnom popisu 2019. će biti testirane dve nove metode prikupljanja podataka: samopopisivanje putem interneta i popunjavanje elektronsih upitnika pomoću laptopa - objašnjavaju u Zavodu.

Samopopisivanje putem interneta, kažu, je metoda prikupljanja podataka u kojoj građani samostalno (putem veb aplikacije) popunjavaju elektronske upitnike za sebe i članove svog domaćinstva.

Mogućnost da se samostalno popišu, imaće oko 13.000 građana koji žive u izabranim delovima naseljenih mesta na teritoriji Grada Beograda, Niša i Novog Sada, i to u periodu od 1. aprila u 8 sati do 7. aprila u ponoć.

Terensko prikupljanje podataka pomoću prenosivih računara, objašnjavaju, sprovodi se tako što popisivači obilaze teritoriju za koju su zaduženi i unose odgovore građana u elektronske upitnike na laptopu.

Podaci se na ovaj način prikupljaju od 1. do 30. aprila 2019. u svim izabranim naseljenim mestima, osim u Gradu Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde se prikupljanje podataka pomoću laptopova organizuje od 8. do 30. aprilaove godine, nakon što se završi akcija samopopisivanja.

- Domaćinstva koja žive na teritoriji na kojoj se testira samopopisivanje dobiće pismo Republičkog zavoda za statistiku koje sadrži informacije neophodne za samopopisivanje i lozinku za pristup veb aplikaciji - kažu u Zavodu.

Po isteku roka za samopopisivanje, u periodu od 8. do 30. aprila, popisivač će posetiti ova domaćinstva.

Ukoliko se domaćinstvo samostalno popisalo, popisivač će preuzeti verifikacioni kod koji se dobija nakon uspešno obavljenog samopopisivanja.

- Domaćinstvo koje nije učestvovalo u samopopisivanju, bilo da nije želelo ili nije imalo tehničkih uslova za to, biće popisano od strane popisivača - kažu u Zavodu za statistiku.

Sve informacije o Probnom popisu 2019. mogu se dobiti na sajtu Republičkog zavoda za statistiku i pozivanjem info-centra Zavoda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratko

    22. mart 2019 | 17:14

    Mi srbi u srbiji neznamo koliko nas ima ali sigurno ima manje u srbiji nego van srbije za neku godinu bice jos manje u srbiji mladi odlaze stari umiru srbiju cinice beograd i jos par gradova posto i sela polako se gase niko u njima ne zivi .

  • Nody

    22. mart 2019 | 18:59

    Hoce li popisivaci smjeti ici i na Kosovo ili je to popis samo na teritoriji Srbije??

  • Severac

    22. mart 2019 | 19:23

    Iznenadicete se koliko nas je malo ostalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA