≫ 

U Apatinu osvanuo prelepi mural u čast alasima koji su tvorci istorije tog grada: Poznati srpski umetnik oslikao još jednu zgradu (FOTO)

- Vreme je bilo jako loše, padala je kiša i duvao jak vetar, temperatura je bila niska, ali to me nije sprečilo da aktivno radim po dnevnom svetlu - rekao je Josifovski za "Telegraf.rs".

  • 0

Najpoznatiji srpski ulični umetnik, Andrej Josifovski, poznatiji pod nadimkom Pijanista ovih dana završio je svoj najveći mural u Apatinu.

Motiv je slika starog alasa, koji priprema riblji paprikaš i ona najbolje opisuje viševekovnu tradiciju ribarstva u Apatinu, u čiju čast se više od pola veka održavaju i tradicionalne ribarske večeri. Upravo iz tog razloga za mural je izabrana zgrada od četiri sprata u centru Apatinu, na trgu Nikola Tesla gde za vreme trajanja festivala vrvi od turista i lokalaca.

Za oslikavanje murala na preko 300 kvadrata, Josifovski je koristio kamion sa korpom, a akrilne boje za fasadu i loši vremenski uslovi dodatno su  mu otežavale rad.

- Grad Apatin me je angažovao da im napravim mural koji treba da pokaže duh mesta i postane novi simbol grada. Radio sam četiri dana, ukupno 24 sata. Vreme je bilo jako loše, padala je kiša i duvao jak vetar, temperatura je bila niska, ali to me nije sprečilo da aktivno radim po dnevnom svetlu - rekao je Josifovski za "Telegraf.rs".

Na pitanje da li ima neki grad u Srbiji da ga nije ukrasio, Josifovski kaže:

- Ima, ali ispravićemo i to.

Pored brojnih građana, muralom je zadovoljna i zamenica predsednika opštine Apatin, Dubravka Korać.

- Ovo je omaž ljudima koji su zadužili ovaj grad, čija imena nisu poznata, a koji su svojim zanimanjima, boravakom i radom na Dunavu obeležili istoriju Apatina. Alas i riblji paprikaš, jedno zanimanje i specijalitet po kojima je Apatin nadaleko poznat - prokomentarisala je zamenica predsednika.

Pre ovog murala, Josifovski je u Somboru na školskom košarkaškom terenu naslikao i Nikolu Jokić, baš pred njegov nastup na Ol star vikendu. A pre tog... Verovatno ni sam "Pijanista" ne zna koliko je zidova ukrasio, kako u Zemunu i Bežanijskoj kosi, tako i u Majamiju, Melburnu i Los Anđelesu.

(S. Čenad)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA