≫ 

Priča se da je poslednji lekar s Klinike za dečju neurologiju dao otkaz: Ovo je prava istina

Prema novouvedenoj organizaciji, EEG nalazi se očitavaju istog dana kada je snimanje obavljeno, kako za pacijente van Beograda, tako i za beogradske osiguranike.

  • 10
Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Foto: Promo

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, početkom decembra prošle godine našla se u centru pažnje, ne tako lepim povodom. Na društvenoj mreži Tviter osvanula je informacija da ova ustanova nema više nijednog lekara koji bi mogao čita elektroencefalografiju (EEG), jer je poslednji od četiri dao otkaz.

Usput, navodi se u tvitu, klinika moli roditelje da se strpe do januara kada bi trebalo da bude primljen neko od lekara.

Šta je bilo posredi da se objavi informacija koja je unela nemir i zabrinutost među roditelje, nije poznato, s obzirom na to da se ispostavilo da je situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi drugačija.

Vršilac dužnosti direktora Klinike prof.dr Jasna Jančić, neuropsihijatar za Telegraf.rs kaže da ova ustanova ni u jednom trenutku nije ostajala bez lekara koji čitaju nalaze EEG, kao i da roditeljima nikada nije poručeno da se strpe do ovog meseca.

Naime, trenutno Klinika ima četiri doktora, specijaliste, koji interpertiraju EEG, dok ih je u septembru bilo pet. Samo jedan je otišao iz ove ustanove u kojoj se godišnje obavi i više od 20.000 raznih pregleda.

- U Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, zaposlena su četiri doktora, specijalisti, koji interpretiraju EEG nalaze. Do septembra meseca ove godine, u Klinici je bilo zaposleno pet doktora, od kojih je jedan otišao iz ustanove. Nikada iz Klinike nije poslata poruka roditeljima “da se mole za strpljenje do januara kada će verovatno biti primljen neko, ako se javi”. To su jedino tačni podaci  - naglašava prof. dr Jasna Jančić.

Klinika za neurologiju i psihijatriju dece i omladine Printskrin: Youtube/Slobodan Levicanin

Elektroencefalografija (EEG) je metoda kojom se registruje električna aktivnost mozga uz pomoć elektroda postavljenih na površinu glave.

Osim za ovu metodu, Klinika prema rečima naše sagovornice ima sasvim dovoljan broj i drugih doktora:

- Na sreću, imamo dovoljan broj specijalista dečje neurologije, a u skladu sa normativima koji su za ovu ustanovu propisali RFZO i Ministarstva zdravlja. Oni dugi niz godina kvalitetno i stručno obavljaju svoj posao. Apliciranje za novo zapošljavanje sve zdravstvene ustanove sprovode, kontinuirano, tokom cele godine, prema proceduri iz Ministarstva zdravlja, tako da se kadar zaposlenih u zdravstvu obnavlja, kada se neko radno mesto uprazni, a potrebe posla zahtevaju njegovo popunjavanje. Imamo i tu srećnu okolnost, da je naša Klinika jedna od zdravstvenih institucija najvišeg ranga, koja je dobila i završene studente medicine sa najvišim ocenama u svojoj generaciji. Klinika ima dovoljno opreme, neophodne za svakodnevno funkcionisanje, ali naravno imamo još mnogo želja za nabavku savremenih dijagnostičkih aparata.

Klinika za neurologiju i psihijatriju dece i omladine U duhu praznika... Okićena Klinika FOTO: Privatna arhiva / Jasna Jančić

Naša sagovornica je, posle 30 godina rada u ovoj ustanovi, u oktobru 2019. godine imenovana za vršioca dužnosti direktora.

Prvu promenu u organizaciji posla koju je uvela ticala se upravo očitavanja EEG nalaza.

- Prema novouvedenoj organizaciji, EEG nalazi se očitavaju istog dana kada je snimanje obavljeno, kako za pacijente van Beograda, tako i za beogradske osiguranike. Time je omogućeno pacijentima, da bez čekanja i ponovnih dolazaka, u kontinuitetu, kod svog doktora obavljaju preglede, sa novim rezultatima dijagnostike i da im se, u skladu sa tim nalazom, odmah propiše ili promeni terapija - tvrdi prof. dr Jančić koja rad na ovoj Klinici ne bi menjala ni za jedan drugi.

- Ovaj posao volim od momenta kada sam došla kao mlad klinički lekar. Trudim se da kroz svoja predavanja i vežbe koje držim studentima prenesem i svu onu ljubav, bez koje, mislim, da ovaj posao i ne može kvalitetno da se radi. Motiv za prihvatanje funkcije v.d. direktora Klinike, bio je isključivo iz razloga da se unapredi stručni rad ove Ustanove i bolja vidljivost i prepoznatljivost njenog postojanja u sistemu zdravstvene zaštite dece i omladine, jer bi se tako na najbolji način verifikovali i postojeći rezultati rada. U okviru svojih ovlašćenja, nastaviću da sprovodim mere i procedure koje sam već pokrenula kako bi se podigao nivo pruženih zdravstvenih usluga, na zadovoljstvo naših malih pacijenata i njihovih porodica, a Klinika opravdala svoje postojanje.

Klinika za neurologiju i psihijatriju dece i omladine FOTO: Privatna arhiva / Jasna Jančić

Pre tri godine ova Klinika je ispunjavala novinske stupce. U par navrata se pisalo kako psihijatrijski pacijenti šalju osoblje na bolovanje usled učestalih napada. Tada se postavilo i pitanje obezbeđenja ove ustanove.

Profesorka Jančić kaže da Klinika još nema obezbeđenje, ali i da nema fizičkih napada.

- Ono što posebno treba naglasiti je da u ovoj ustanovi rade medicinske sestre, sa dugogodišnjim radnim iskustvom sa pacijentima, navedne populacije i specifične patologije. Osim struke, potrebna je i velika posvećenost ovom poslu, da bi se on uspešno obavljao. Zdravstveno osoblje zaposleno u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, svesno je, eventualne mogućnosti, da u toku obavljanja posla dožive i neku neprijatnost. Zar sa time nismo svi suočeni, svakodnevno, i na svakom mestu? Ne, nisu se dešavali fizički napadi naših pacijenata na zaposlene u ovoj Ustanovi. Neki nevoljni i nenamerni pokreti deteta, koje je upravo tu zbog takvih svojih zdravstvenih problema, ne mogu se smatrati “fizičkim napadom” na zdravstvene radnike.

Klinika za neurologiju i psihijatriju dece i omladine FOTO: Privatna arhiva / Jasna Jančić

- Što se obezbeđenja tiče, zdravstvene ustanove retko imaju fizičko-tehničko obezbeđenje, koje se angažuje od sopstvenih sredstava ustanove i čija funkcija nije zaštita osoblja od pacijenata.

Video: Preživela je operaciju na mozgu, a onda je ispred bolnice sačekalo najdivnije iznenađenje

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baba

    4. januar 2020 | 11:42

    Pobegli svi naravno...zlatno doba gasenja Srbije...

  • Mop

    4. januar 2020 | 11:51

    Samo se vi tesite....koliko placate doktore,uskoro nece imati ko ni prehladu da leci...

  • Pravednik

    4. januar 2020 | 11:48

    Ma kakvi da nedostaju kvalitetni stručnjaci u zlatnom dobu razvitka Srbije. Imaju sve uslove da kvalitetno obavljaju svoj posao i budu svetski priznati kroz naučne radove koje redovno objavljuju, zašto bi išli vam zemlje, potpuno bi bilo sumanuto....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA