Novica se rodio pored konja: Svake godine fijakerom prevozi mališane od manastira do centra Kraljeva

- Za nas Laziće ništa čudno, jer su nam konji kao članovi porodice - kaže Novica Lazić

  • 0
Božićna fijakerijada Foto: RINA

Božićni praznici su dani kad se sa ljubavlju vraćamo prošlim vremenima i starim srpskim običajima i tradiciji. Na doba kad nije bilo motornih vozila, već su stazama jezdili konji sa kolima podsetila je i božićna vožnja od manastira Žiče do centra Kraljeva. Na čelu kolone – otac i sin, istinski zaljubljenici u ove gizdave životinje.

- Za nas Laziće ništa čudno, jer su nam konji kao članovi porodice. Moj otac je gajio konje i bio dugogodišnji fijakerista u Prištini. Verovali ili ne, ja sam se rodio ispod fijakera, pored konja, pa kako ih ne bih voleo. I sada, kada živimo u Mataruškoj Banji, puno mi je srce jer imamo konje, vozim fijaker, prevozim narod, najviše decu, na Badnji dan i dane Božića ne izlazim iz fijakera do prvog mraka - kazuje Novica Lazić.

Konji se odavno u kraljevačkom kraju ne koriste za poljoprivredne radove i vuču tereta i većina vlasnika ih drži samo iz velike ljubavi i porodične tradicije.

Božićna fijakerijada Zapregnuti fijakeri za Božić, Foto: RINA

- Desi se, ali sve ređe, da mi fijakeristi vozimo neku svadbu, ali to je više zbog ponosa da narod vidi naše konje, fijakere, naravno i nas fijakeriste, nego radi neke zarade - kaže Dušan Živanović iz Kamenice, sela na obroncima Goča, koji je učesnik svake fijakerijade.

Vukomir Marković, jedan od organizatora ovogodišnje manifestacije, dodaje da konj neće nikada da vas izda, za razliku od velikog broja ljudi koji će vas prodati za čašu rakije.

- Ljubav prema tim plemenitim i vernim životinjama i odanost srpskim običajima i tradiciji je ono što okuplja dvadesetak fijakerista sa područja grada Kraljeva - tvrdi Vukomir.

Božićna fijakerijada Gizdavi konji umesto automobila, Foto: RINA

Inače, učesnike ove tradicionalne manifestacije pozdravio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, kao i veliki broj Kraljevčana na centralnim gradskim ulicama kojima je prošao neobični božićni defile.

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA