≫ 

EU poslala pomoć Srbiji: Stigle nove maske, zaštitna odela i respiratori

Najviše zaraženih korona virusom je u Beogradu (177), Nišu (40), dok je u kolubarskom okrugu taj broj (42)

Činjenice:

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 457

* Zaražene su i dve bebe

* Broj preminulih u Srbiji: 7

* Broj izlečenih u Srbiji: 15

* Policijski čas traje 12 sati dnevno - od 17 do 5, bolnice čuva vojska

* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana

* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima

* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike

* Počeo veći broj testiranja, u narednom periodu "masovno" testiranje svih za koje se posumnja da bi mogli biti zaraženi

* Na Sajmu u Beogradu postavljeno 3.000 kreveta, to će biti smeštaj za zaražene građane sa lakšim simptomima

* Srbija nastavlja da pomaže građanima koji su ostali zarobljeni u inostranstvu da se vrate u zemlju

* Kineski lekari u Beogradu zadovoljni preduzetim merama, respiratora ima dovoljno

* Polako pristižu zaštitne maske, iz kine juče sleteo četvrti avion sa pomoći Srbiji

* Građani neumorno iskazuju podršku zdravstvenim radnicima aplauzom u 20 sati

Najnovije informacije o stanju u regionu i svetu pratite u specijalnom blogu Telegraf.rs

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Iz časa u čas:

21:19 - Premijerka testirana na korona virus

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i svi članovi njenog kabineta testirani su na koronu, a zaraženih u neposrednom okruženju premijerke nema, prenosi "Blic".

Nakon što je otkriveno da je došlo do prvog slučaja zaraze korona virusom u Vladi Srbije i da je koronavirusom zaražen Branislav Blažić, državni sekretar iz Ministarstva zaštite životne sredine, iz predostrožnosti je doneta odluka da se ceo kabinet testira.

20:50 - U Beograd sleteo još jedan avion i doneo medicinsku pomoć

Na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu večeras je sleteo još jedan avion, koji je doneo medicinsku pomoć.

Ovaj let je organizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija, a donirala EU. Platila je 450.000 dolara, let je iz NR Kine poleteo i doneo medicinsku opremu - rekla je premijerka Srbije koja je dočekala donaciju na aerodromu, i istakla da je to samo još jedan u nizu aviona koji će doneti sve što nam je potrebno u borbi protiv korona virusa.

Oko 100 hiljada zaštitnih maski, 30 hiljada medicinskih maski, 500 jednokratnih medicinskih rukavica, 20 kompleta infracrvene opreme za merenje temperature, 25 hiljada test reagenata samo su deo pošiljke koja je večeras stigla u Beograd.

20:30 - Vesić: Odluka o stavljanju Beograda u karantin je krajnja mera

Odluka o stavljanju Beograda u karantin nije doneta, ona je samo krajnja mera i ona zavisi samo od Beograđana, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ako se budemo pridržavali svih mera Vlade Srbije i upustava epidemiologa do takve mere neće doći - rekao je Vesić.

20:10 - Aplauz za sve medicinske radnike

19:45 - Dačić: Sutra let za Berlin, narednih dana Abu Dabi i Malta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da će sutra jedan avion odleteti za Berlin, a potom narednih dana za Abu Dabi i Maltu, kako bi vratio građane Srbije.

Ivica Dačić Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da će sutra jedan avion odleteti za Berlin, a potom narednih dana za Abu Dabi i Maltu, kako bi vratio građane Srbije-Printskrin: RTS

Dačić je, u Dnevniku RTS-a, istakao da će Srbija uložiti maksimalne napore da vrati sve svoje građane, ali da oni moraju da budu organizovani. Istakao je da je ono što je bilo najurgentnije rešeno, i da posle današnjeg dana više nema ni začepljenja na austrijsko-mađarskoj granici, a ni u Sloveniji, pošto su napravljeni “humanitarni koridori”.

Let iz Berlina će dovesti i zdravstvene radnike.

Dačić je ukazao da je dogovoreno da se obavi jedan let dnevno, jer svi putnici, kada dođu moraju da urade testove i dodao da država obavlja sve letove povratka građana naše zemlje besplatno.

19:25 - Muškarac (32) treći oboleli od korona virusa u Obrenovcu

U Obrenovcu je potvrđen treći slučaj korona virusa. U pitanju je muškarac star 32 godine iz Piromana, koji je zadržan na bolničkom lečenju. Na testiranju su i njegovi članovi porodice i još pet osoba iz različitih delova Obrenovca.

18:55 - Episkop valjevski i dvojica sveštenika zaraženi korona virusom

Episkop valjevski Milutin i još dvojica sveštenika te eparhije zaraženi su korona virusom i oni se nalaze na lečenju u KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu, saopštila je danas eparhija.

Episkop Milutin je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije valjevske, korona virus dobio služeći u svojoj Eparhiji.

18:30 - Srpski državljani iz Londona sleteli u Beograd

Avion Er Srbije sa 120 naših građana iz Londona sleteo je večeras u Beograd.

Putnici su po sletanju ušli na posebne ulaze na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", a zatim su upućeni u posebne auotobuse.

18:10 - Na Kosovu osam novozaražnih, ukupno 79

Na KiM je registrovano osam novozaraženih korona virusom i sada ih je ukupno 79, potvrdio je popodne vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia.

Vitia je na svom Fejsbuk profilu objavio da je ukupno 89 osoba testirano. Dobra vest, prema njegovim rečima je da je jedan od ranije obolelih i nakon drugog testa bio negativan.

Zgrada Vlade i Skupštine Prištine Foto: TANJUG/AP/ TANJA VALIC

- Zvanično imamo prvu osobu koja se oporavila od COVID-19 - napisao je Vitia.

Na KiM je prošle sedmice od korona virusa umro jedan 82-godišnjak.

17:40 - Nove mere Vlade Srbije

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, donete su najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19, a odnose se na preporuke crkvama i verskim zajednicama o održavanju obreda, PDV-a na zaštitne maske, kao i isplati penzija, o kojima je već bilo reči prethodnih dana.

17:00 - Šabac dobija "privremenu bolnicu" u sportskoj hali

Iako od početka epidemije korona virusa u Šapcu i svim ostalim opštinama Mačvanskog okruga nije registrovan ni jedan slučaj, Štab za vanredne situacije u Šapcu odredio je da će zaraženi sa lakšim simptomima biti smešteni u sportskoj hali "Zorka" i halama ovdašnje Gimnazije i Ekonomske škole.

- Narednih dana ćemo početi pripreme za opremanje ova tri objekta, a Ministarstvu odbrane je upućen zahtev za 300 ležajeva. Takođe, očekujemo procedure za masovnije testiranje na prisustvo virusa koje su najavljene - rečeno je na sednici zdravstvenog tima Štaba za vanredne situacije.

Od početka epidemije iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu na "Torlak" je upućeno 18 uzoraka i svi su bili negativni, a očekuju se rezultati sedam uzoraka koji su poslati juče i danas.

Šabac Foto: Grad Šabac

U Šapcu i susednim opštinama Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Ljubovija i Loznica, koje "pokriva" Zavod za javno zdravlje u Šapcu, pod zdravstvenim nadzorom od 16. marta je  ukupno 1434 osoba koje su došle iz zemalja sa visokom transmisijom virusa. Najviše, ukupno 609 je na području Šapca, kojima je na osnovu rešenja sanitarnog inspektora, kao i bez ove naredbe, određena samoizolacija od 14 do 28 dana.

16:15 - Vučić i Brnabić se sutra u 18 časova obraćaju građanima

Premijerka i predsednik Srbije, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić, sutra će se u 18 časova obratiti građanima povodom situacije u vezi sa korona virusom.

16:10 - Gde će se u Srbiji lečiti deca obolela od korona virusa?

Lečenje dece, zaražene korona virusom, čija klinička slika bude zahtevala bolničku hospitalizaciju odvijaće se u pedijatrijskom delu KBC "Dr Dragiša Mišović", rekao je na konferenciji za novinare Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS.

15:59 - I niški "Čair" postaje "privremena bolnica"

Prema rečima Bratislava Tiodorovića, i niška hala "Čair" će biti pretvorena u "privremenu bolnicu" kao ona na Sajmu.

SRBIJA KORONAVIRUS STANJE BRANISLAV TIODOROVIĆ Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Kineski stručnjaci su već u Nišu, sve se radi prema uputstvima i prema preporuci struke - objasnio je on.

15:49 - Tiodorović: Iduće 2 nedelje teške, moguć pik oko Uskrsa

Epidemiolog Bratislav Tiodorović na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je otkriveno da u Srbiji ima 73 novoobolela rekao je da je 70 odsto od pacijenata u Srbiji starije od 50 godina, iako se posebno upozoravalo na starije od 65.

On je rekao i da je pik moguć oko Uskrsa, te da je zbog toga neophodno posebno povesti računa o građanima koji se iz inostranstva vraćaju u Srbiju.

15:25 - Prva trudnica u Srbiji zaražena korona virusom

Direktor GAK Narodni front Željko Miković potvrdio je za Telegraf.rs da u toj zdravstvenoj ustanovi postoji trudnica obolela od korona virusa i da bi ona trebalo sutra da bude porođena.

Kako nam je objasnio, ona nije imala simptome, a klinička slika uopšte nije ukazivala na to da je bila u kontaktu sa inficiranom osobom.

15:00 - Saopšten nov presek stanja zaraženih u Srbiji

Direktorka Insituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović saopštila je da je danas još jedna osoba preminula u Srbiji usled virusa korona.

To je ukupno sedma žrtva u Srbiji od korona virusa.

Konferencija Printskrin: RTS

Jovanović je rekla da je reč o osobi staroj 48 godina, koja je preminula u KBC “Dragiša Mišović”.

U toku noći u Srbiji su preminula još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen virus Covid-19.

- Danas je težak dan, zabeležena su tri smrtna ishoda - rekla je Jovanović na konferenciji u Palati Srbija.

14:12 - Pitali smo 15 kompanija u Srbiji kako se snalaze i rade u doba korone, ovo su njihovi odgovori

Kompanije koje posluju u Srbiji kao prioritet ističu da je sada, dok traje vanredno stanje, najvažnije sačuvati ljude, ali i pronaći načine da se održe poslovni procesi i osigura likvidnost preduzeća u izazovnim vremenima.

Rad od kuce u doba korona virusa Rad od kuće u doba korone - Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Telegraf Biznis vam donosi priče predstavnika kompanija u Srbiji, iz različitih inudstrija sa različtim brojem zaposlenih.

13:31 - U Beogradu su se sinoć krale čokolade i alkohol: Tokom policijskog časa sekirom razvaljena radnja

Policija je u Beogradu u dve odvojene akcije, neposredno nakon počinjenog krivičnog dela, uhapsila tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo teška krađa.

U prvoj akciji, policija je uhapsila K.K. (26) i I.M. (26), zbog postojanja osnova sumnje da su sinoć tokom trajanja zabrane kretanja, sekirom razvalili vrata jedne trgovinske radnje iz koje su ukrali više flaša alkoholnih pića.

13:04 - Na Kosovu 71 osoba zaražena korona virusom

Na kosovskoj teritoriji registrovana je 71 osoba zaražena korona virusom, od kojih su 32 hospitalizovane na Klinici za zarazne bolesti.

- Sedam osoba je na respiratorima, a preostali na bolničkom lečenju su stabilnog zdravstveno stanja - rekao je za prištinsku Gazetu Expres Faik Hoti, portparol Ministarstva zdravlja.

12:45 - Proba male mature nije odložena zbog vanrednog stanja: Šarčević otkrio kada i kako će se održati

Proba male mature biće održana odmah posle Vaskrsa i to onlajn putem, otkrio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je time naglasio da proba neće biti preskočena zbog vanrednog stanja, već da će se naći novi načini da se ona održi.

- Učenici osmog razreda sigirno će imati malu maturu, bez koje nema upisa u srednju školu, a sada razrađujemo scenarije na koji način da je održimo. Takođe, prijemni ispiti za učenike koji žele da se upišu u odeljenja za talente u gimanzijama biće održan onlajn - rekao je Šarčević.

12:07 - Potvrđen prvi slučaj zaraženog u Kraljevu: Više od 750 njih u samoizolaciji

Jutros je zvanično potvrđen prvi slučaj obolevanja od virusa korona u Kraljevu, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandar Macan. Prema njegovim rečima u pitanju je muškarac koji je došao iz Belgije, uredno se prijavio i bio je u samoizolaciji.

- Oboleli se pridržavao svih mera, ali mu se zdravstveno stanje pogoršalo pre dva dana. Iz Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu odmah je upućen na infektivno odeljenje Kliničkog centra u Kragujevcu gde mu je i uzet uzorak. Klinička slika pacijenta je ozbiljna, trenutno je na respiratoru u Kragujevcu - rekao je dr Macan.

U Raškom okrugu, koji je u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, do danas su registrovana četiri slučaja obolevanja od virusa korona, dva u Raški i po jedan u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, dok se u samoizolaciji nalazi više od 750 ljudi.

12:06: Jutros je nastavljena podela zaštitnih maski apotekama u Srbiji. Rafovi se pune

Distribucija zaštitnih maski nastavila se danas po apotekama širom Srbije. U narednih nekoliko dana, u apoteke će ukupno stići 9 miliona maski, koje su nabavljene iz NR Kine.

11:47 - Ako budete pratili ove korake, smanjićete rizik od unošenja korona virusa u kuću 

Protokol za ulazak u kuću iz spoljasnje sredine, koronavirus, covid 19, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

11:07 - Već se nazire koji bi grad mogao biti četvrto najveće žarište u Srbiji obolelih od korona virusa

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 14 pacijenata zaraženih korona virusom. Iako je to stanje nepromenjeno od juče, prema zvaničnom izveštaju i izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad je potencijalno najugroženiji grad posle Beograda, Niša i Valjeva, kazao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

11:02 - Da li će Beograd, Valjevo i Niš biti blokirani gradovi?

10:50 - "Skajp" suđenja za one koji su prekršili meru samoizolacije: 108 osoba u pritvoru

Ministarstvo pravde uputilo je dopis sudovima koji će voditi postupke protiv lica koja su prekršila mere samoizolacije da ta suđenja organizuju putem video linka, u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i lica protiv kojih se vodi postupak.

Ministarstvo je sudove obavestilo da je potrebno da njihovo informatičko osoblje obezbedi neophodne uslove kako bi se omogućilo vođenje postupka protiv lica koja su prekršila meru samoizolacije. To podrazumeva da sudovi imaju instalirane računare sa kamerom i mikrofonom i na njima program „Skype“.

10:47 - Čačanska bolnica dobila zaštitne skafandere

Na osnovu izveštaja epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje konstatovano je da je od 7. marta do danas kod 14 osoba izolovano prisustvo korona virusa - 10 iz Čačka, dvoje iz Lučana, po jedan iz Ivanjice i Gornjeg Milanovca.

Čačanska bolnica Bolnica u Čačku - Foto: Rina.rs

Na sastanku je rečeno da je prethodnog dana u bolnicu stiglo 20 skafandera, više od 1.000 pari rukavica, kao i 1.000 maski, uz jednu količninu sredstava za dezinfekciju. Tokom dana se očekuje da u zdravstvene ustanove stigne oko 400 skafandera.

10:20 - "Vizionari Srbije" prave posebnu zaštitu od korone, za lekare i pacijente: Već imaju 3 problema

Novonastala situacija sa pandemijom virusa Covid-19 nije ostavila nikoga ravnodušnim, a mnoge je motivisala da pomognu na razne načine. Jedni od takvih su i zrenjaninski entuzijasti i zaljubljenici u  3D štampu.  Oni su, čim su uvideli kako mogu da pomognu, formirali Facebook grupu „Vizionari Srbije“Tim putem oni  upućuju apel svim ljudima koji poseduju 3D štampač da se priključe akciji štampanja nosača vizira, a namenjeni su medicinskim radnicima.

09:47 - Penzioneri, i ove nedelje možete u kupovinu, ovo je spisak prodavnica koje će biti otvorene za vas

Trgovci će i ove nedelje 29. marta otvoriti svoje radnje nedeljom od 4h do 7h ujutru kako bi penzioneri i stariji od 65 godina mogli da obave kupovinu pod posebnim uslovima.

09:41 - Penzionerka koja je preminula od korona virusa u Nišu pila lek koji obara imunitet

Penzionerka P. B. (72) koja je preminula na Klinici za plućne bolesti u Nišu, a koja je bila zaražena korona virusom, bila je kardiovaskularni bolesnik i pila je lek koji obara imunitet, saznaje Telegraf.rs.

09:27 - Pijace u Beogradu dezinfikovane: Nov raspored tezgi za bezbednu udaljenost prodavaca

Odlukom Gradskog štaba pijace u Beogradu rade od 8 do 15 časova četvrtkom, petkom i subotom, a u prethodna tri dana one su dezinfikovane i napravljen je novi raspored kako bi prodavci bili na bezbednoj udaljenosti, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

09:26 - Valjevo je drugo najveće žarište obolelih od korona virusa u Srbiji: Ima 46 zaraženih pacijenata

Broj obolelih od korona virusa u Valjevu raste, od juče je zabeleženo osam novih slučajeva, pa je taj grad sada sa ukupno 46 zaraženih, najveće žarište epidemije u Srbiji posle Beograda.

Gradonačelnik Valjeva i šef Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović za RTS je kazao da je grad nabavio 2.000 maski, od čega će jedan deo dobiti Dom zdravlja, kao i ustanove čiji je grad osnivač.

Korona virus plakat Foto: covid19.rs

09:05 - Autobusi u Beogradu popunjeni samo 20 odsto: Ova pravila moraju da se poštuju da biste se vozili

Iako je gradski prevoz u Beogradu ukinut, građani koji imaju radnu obavezu i radni nalog da mogu da se kreću i u vanrednom stanju, poslednjih dana koriste posebne linije gradskog prevoza. U skladu sa njihovim potrebama Grad je uveo i dve nove linije, tamo gde se ukazala potreba.

08:47 - Mapa broja obolelih u Srbiji: Tri grada su žarište, više od pola zaraženih samo u Beogradu

Još dve osobe preminule su u Srbiji od korona virusa, čime se broj žrtava popeo na šest. Istovremeno, 384 osobe su zaražene u našoj zemlji (među njima i dve bebe), a najveći broj slučajeva zabeležen je u Beogradu, saopštili su nadležni.

BROJ obolelih u Srbiji Mapa obolelih - Printskrin: covid19.data.gov.rs

08:20 - Bez promene u porođajima u odnosu na period pre epidemije

U poslednja 24 časa u Ginekološko- akuserskoj klinici (GAK) u Višegradskoj rođeno je 24 beba, a direktor GAK-a Aleksandar Stefanović kaže da je što se tiče porođaja, sve isto kao i pre epidemije virusa korona, kao i da nisu otkazivani ni pregledi, a ni prijem trudnica u bolnicu.

08:13 - Preminule još dve osobe od posledica korona virusa

U toku noći preminula su još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen COVID-19.

U pitanju su muškarac K.S. (80) koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS i žena P.B. (72) koja je bila hospitalizovana u Kliničkom centru Niš.

07:53 - Stigli rezultati, lekar iz Leskovca nije zaražen korona virusom

Lekar sa Internog odeljenja u leskovačkoj Opštoj bolnici nije zaražen korona virusom, potvrđeno je za Prvu TV jutros. Sumnja da je zaražen javila se nakon što se vratio sa Malte.

07:29 - Nema obolelih u većinski srpskim sredinama

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić saopštio je sinoć da nema obolelih od korona virusa u većinski srpskim sredinama na KiM, a da je 71 zaražena osoba registrovana u albanskim sredinama.

07:20 - Danas u svim beogradskim apotekama po 1.000 maski

Prema rečima farmaceuta iz Beograda, danas bi u svakoj apoteci u glavnom gradu trebalo da se nađe po 1.000 zaštitnih maski. Od početka proglašenja vanrednog stanja, zaštitne maske i rukavice bile su deficitarna roba.

07:18 - Prekršajni sudovi rade 24 časa zbog kršenja donetih mera: Samo u Beogradu izrečene 44 presude

Prekršajni sudovi u Srbiji rade skoro 24 sata, a sva suđenja za kršenje policijskog časa u glavnom gradu odvijaju se u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Video: Beogradski sajam postaje privremena bolnica za obolele od Covid-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Weselko

    26. mart 2020 | 17:15

    Gde su te maske danas obisao ceo grad BOR i maski nigde, sto je najgore pojedine apoteke se ne javljaju na telefone pa mora da se ide licno da se ceka samo da bi se pitalo katastrofa.

  • abc

    27. mart 2020 | 01:59

    Hvala gospodji premijerki na svom trudu i radu, zaista se bori kao lav!

  • momo

    26. mart 2020 | 10:09

    Precednik Vucic je uvek uz svoj narod!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA