≫ 

Još pet osoba preminulo u Srbiji, ukupno 44 žrtve korona virusa: U Pazaru stanje alarmantno

Srbija je ušla u petu nedelju epidemije korona virusa

Činjenice:

 

*Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.624

* Broj preminulih u Srbiji: 44

* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno - od 17 do 5

* Policijski čas vikendom traje od subote od 13 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru

* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana

* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima

* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike

* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Srbija je ušla u 5. nedelju epidemije korona virusa. Naredna dva, tri dana su ključna i u ovom periodu se očekuje veći broj zaraženih, ali i preminulih od Covid19. Na petu nedelju upozoravali su svi, lekari, predsednik Srbije, Vlada, a ona se tokom jučerašnjeg dana sama najavila. Sa 305 novoobolelih i osmoro mrtvih, jasno je da je petak bio najcrnji dan u Srbiji.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Iz časa u čas:

 

23:44 U Zlatiborskom okrugu 21 slučaj korona virusa

Na teritorji Zlatiborskog okruga potvrđen je 21 slučaj infekcije korona virusom, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje Užice.

23:35 Dete (8) najmlađi pacijent zaražen korona virusom u Srbiji

 

Osmogodišnje dete iz Novog Pazara najmlađi je pacijent zaražen korona virusom u našoj zemlji

22:56 U Srbiji više od 100 izlečenih

 

I to nije jedina lepa vest. Naime, u protekla 24 časa u porodilištima u dva srpska grada rodilo 50 beba.

22:12 Ulazimo u 4. fazu, stručnjaci otkrili odakle preti opasnost

 

Srbija je u petoj nedelji od početka zaraze korona virusom, a epidemiloški ulazimo u četvrtu fazu, otkriva pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković objašnjavajući šta to tačno znači.

Gojković kaže da je sada veliki rizik od prenošenja zaraze unutar porodice, te da oboleli članovi sa blagom kliničkom slikom, koji imaju problem da se samoizoluju unutar porodičnog doma, mogu biti opasni po najmilije.

21:30 Otkriveno koliko je korona virus zarazan u Srbiji

 

U Srbiji je u proseku takav stepen zaraznosti korona virusom da jedna zaražena osoba prenese zarazu na dve do tri osobe, ali ako je bila neka žurka, jedna osoba može da razboli i 15, 20 osoba, rekla je u televizijskom gostovanju zamenica direktora Insitiuta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

21:13 Cveće na poklon kragujevačkim doktorkama i medicinskim sestrama

Pripadnici kragujevačke policije na predivan način zahvalili radnicama KC Kragujevac

20:50 Poruka srpskog lekara zaraženog koronom: Medicinsko osoblje pada s nogu, ostanite kod kuće

 

Sin Milana Ivanovića, direktora bolnice u Kosovskoj Mitrovici, Miljan Ivanović, koji je takođe lekar u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zaražen je korona virusom. On se nalazi na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, a svim građanima uputio je putem svog Fejsbuk naloga poruku u kojoj je veoma emotivnim rečima opisao kakvo je stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi

20:17 Dr Stefanović: Ova epidemija kao lavina pokušava da nas uništi

 

Direktor Infektivne klinike KCS, dr Goran Stevanović rekao je za RTS da su brojke današnjeg preseka novih inficiranih korona virusom nešto bolje u odnosu na prethodni dan, ali da je ovo ipak samo početak.

20:12 Još šestoro zaraženih u Domu za stare u Zemunu

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je večeras da je virusom korona zaraženo još šest osoba u Domu za stare "Doživeti stotu" u Zemunu, od kojih je jedan radnik, kao i da se njihovo stanje prati iz časa u čas.

19:58 Počelo smeštanje zaraženih korona virusom u niški "Čair"

 

Privremena bolnica u hali „Čair“ danas popodne je počela da prima prve pacijente obolele od korona virusa. Do ovog trenutka, u sportskoj hali koja je adaptirana u bolnicu, smešteno je četvoro pacijenata od kojih su troje kineski državljani.

Hala Čair, Niš

Foto: D. K.

19:18 "Stanje u Novom Pazaru alarmantno"

 

Novi Pazar je identifikovan kao novo žarište virusa korona u Srbiji, a gradonačelnik Nihat Biševac izjavio je večeras da je situacija u gradu alarmantna, ali da je za sada pod kontrolom.

Biševac je za TV Prvu rekao da će Opšta bolnica u Novom Pazaru u ponedeljak dobiti 13 respiratora i naveo da se od 12 registrovanih osoba zaraženih virusom korona, tri koje su u težem stanju nalaze na intezivnoj nezi u Kliničkom centru u Kragujevcu, dok je devet pacijenata u kućnoj izolaciji.

19:00 Sahranjen Branislav Blažić

 

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine dr Branislav Blažić (63), koji je preminuo od posledica korona virusa, sahranjen je u 10 sati, na groblju u rodnoj Kikindi.

Branislav Blazic

Branislav Blažić/ Foto: ekologija.gov.rs

18:35 Dačić: Ruski građani danas nisu mogli da odu za Moskvu

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da, iako je bilo dogovoreno, današnjim letom za Moskvu nisu prevezeni ruski građani, jer nisu dobili dozvolu ruskih vlasti da mogu da uđu u Rusiju.

- Tako da nas je Ambasada Rusije u Beogradu obavestila da se zahvaljuju na ponudi, ali da nisu spremni za današnji let - rekao je Dačić. On je objasnio i da su u Rusiji uvedene stroge procedure i dozvoljava da u zemlju uđe samo 500 njihovih građana dnevno.

18:15 Helikopteri nadleću Beograd

 

Snimci sa ulica Beograda, kao i snimci iz vazduha, svedoče o tome da se mera pooštrenog policijskog časa, koji od ovog vikenda traje od 13 časova u subotu do 5 sati u ponedeljak jutro, poštuje i kontrolište.

Na ulicama glavnog grada - na Novom Beogradu, Dorćolu, Starom Gradu - patrole dežuraju, zaustavljaju vozila i proveravaju da li je reč o građanima koji imaju posebne dozvole za npr. odlazak na posao ili povratak sa posla.

17:58 Stefanović: Građani Novog Pazara da poštuju mere

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Srefanović zatražio je danas od građana Novog Pazara da disciplinovano i odgovorno poštuju mere koje su uvedene sa ciljem sprečavanja širenja zaraze.

- Policija će striktno kontrolisati ponašanje tokom policijskog časa, ali pre svega apelujem na solidarnost i odgovornost ljudi - napisao je Stefanović na Tviteru.

 

Novi Pazar  postaje novo žarište epidemije korona virusa.

17:48 Na severu Kosova pet novoobolelih od korona virusa

 

Na severu Kosova i Metohije registrovano je pet novoobolelih od koronavirusa, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kako je navedeno, od COVID-19 obolele su ukupno 22 osobe u srpskim sredinama na KiM - u Kosovskoj Mitrovici 14, u Zvečanu šest i po jedna u Dobrotinu i Leposaviću.

17:30 Arena upravo postaje privremena bolnica

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Vojske Srbije koji su angažovani na postavljanju kreveta i pripremi privremene bolnice u beogradskoj Štark areni, koja se priprema za prihvat i smeštaj pacijenata obolelih od Covid 19.

Arena, Aleksandar Vulin

Beogradska arena/ Foto: mod.gov.rs

17:10 Prve žrtve u Čačku i Kraljevu

 

Korona virus odneo je prve žrtve u Čačku i Kraljevu. U Kliničkom centru u Kragujevcu preminuo je četrdesetosmogdišnji Čačanin koji je imao i prudružene zdravstvene probeleme. Bio je poznati šahista i učestvovao na brojnim turnirima.

Takođe, u Kliničkom centru Kragujevac preminulo je prvo lice zaraženo korona virusom sa teritorije grada Kraljeva.

16:56 - Bojić: 4 pacijenta na Institutu za kardiovaskularne bolesti pozitivna na koronu, ostali su testirani

 

Korona virus pojavila se i u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde su obolela 4 pacijenta, a kako je za Telegraf.rs objasnio prof. dr Milovan Bojić, direktor Klinike, reč je o bolesnicima koji su u ovu ustanovu došli bez simptoma, operisani zbog svojih bolesti, i tek posle tri ili četiri dana nakon operacije dobili temperaturu. Njima su juče i jutros stigli testovi da su pozitivni na koronu. Među zaposlenima nema zaraženih, a testirano je sve osoblje i pacijenti koji su bili na spratu gde su bili zaraženi pacijenti.

16:54 - Održan sastanak sa ruskim stručnjacima, sutra kreću sa radom

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je da je jutros održan sastanak sa ruskim ekspertima koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi sa korona virusom i koji će, kako je rekao, već sutra početi sa radom.

- Imali smo konstruktivan, operativan sastanak sa ekspertima iz Rusije gde je zajedno, civilno i vojno zdravstvo, postavilo plan budućih aktivnost naših i ruskih kolega - rekao je Vekić  i naveo je da već sutra kreću sa radom i pojasnio da će u Beogradu biti dve medicinske ekipe koje će obići porodilište Narodni front i kliničko-bolničke centre "Dragiša Mišović", Zemun i Zvezdara.

RUSIJA AVION POMOĆ

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

16:30 - Vučić najavio posetu Novom Pazaru posle objave da je taj grad novo žarište korona virusa

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće u ponedeljak Novi Pazar, koji je identifikovan kao novo žarište korona virusa u Srbiji.

Vučić će u Novom Pazaru obići Opštu bolnicu, kojoj će uručiti 10 kliničkih, statičnih respiratora i tri mobilna respiratora.

16:07 - Srpski stručnjaci odgovaraju: Kakva je realna situacija na Sajmu i zašto oboleli prete štrajkom?

 

Na pitanje novinara, kakva je situacija na Sajmu gde se upućuju pacijenti sa dijagnozom korona virusa i lakšom klničkom slikom, i da li je istina da pacijenti nemaju sa kime da komuniciraju, da im lekari ne govore ništa od zdravstvenom stanju kao i na konstataciju da je kontrolni test uveden posle reagovanja zaštitnika građana, a posle pretnje da će pacijenti na sajmu stupiti u štrajk glađu, dr Goran Stevanović direktor Infektivne klinike u Beogradu rekao je da može da odgovori na medicinski deo pitanja.

15:57 - Potvrđeno: Među migrantima u Srbiji nema obolelih od korona virusa

 

U Srbiji među migrantima nema pozitivnih na korona virus, rekao je danas na konferenciji za novinare Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

- U svim objektima u kojima se nalaze migranti postoje lekari, a svi migranti imaju ista prava, testiraju se u zavisnosti od toga da li imaju simptome ili nemaju odnosno kakva je njihova klinička slika u tom trenutku odnosno procena njihovog zdravstvenog stanja. S obzirom na to da je svaki migrantski kamp obezbeđen i veoma teško se u njega ulazi i izlazi verovatnoća prenosa same infekcije je manja i mi za sada sve što smo testirali nemamo pozitivnih testova među migrantima - rekao je Gojković.

15:50 - Oko 50 obolelih u Ćupriji, četvrta žrtva korone iz ovog grada: Preminula žena, imala je probleme

 

U Zemunskoj bolnici kasno juče od korona virusa umrla je D. S. (68) iz Ćuprije, bankarka u penziji. Kako je za Telegraf.rs ispričala njena drugarica, ona je sve vreme bila na respiratoru, imala je punu negu u bolnici, ali njen organizam nije uspeo da se izbori sa COVID-om.

15:28 - Novo žarište korone u Srbiji: Nisu imali zaražene, preko noći počeo haos, stižu respiratori i lekari

 

Doktor Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS, potvrdio je danas na konferenciji da se novo žarište epidemije, po broju obolelih u Srbiji, polako formira u Novom Pazaru.

- U Novom Pazaru imamo formiranje novog žarišta. Već se radi na osposobljavanju nove privremene bolnice. Danas je jedan broj respiratora poslat za Novi Pazar. Takođe, poslata je i dodatna lekarska ekipa, koja zajedno sa tamošnjim zdravstvenim kadrom, radi.

15:05 - U Srbiji od korona virusa obolelo 1.624 ljudi: Za poslednja 24 časa potvrđeno još 148 zaraženih

 

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19. Za poslednja 24 časa potvrđeno je još 148 zaraženih.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

15:00 - U Srbiji preminulo još 5 osoba do korona virusa

 

Prema najnovijim podacima u Srbiji je od posledica obolevanja od korona virusa u poslednja 24 sata preminulo još pet osoba. Ukupno njih 44. 

Do današnjeg dana je u Srbiji bilo 39 preminulih i 1476 zaraženih. U Srbiji je od 13 časova počeo policijski čas koji traje do ponedeljka u 5 sati. U toku je peta nedelja od kako je u Srbiji zabeležen prvi slučaj.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

14:30 - "Komšije, doneću vam iz radnje šta vam treba": Čika Mića dočekao svojih 5 minuta i napravio grešku

 

Penzioneri i stariji sugrađani od 65 godina, kojima je zabranjeno kretanje zbog epidemije korona virusa, dosad su u kupovinu mogli da idu od 4.00 do 7.00 sati ujutru subotom. Ujedno, najnovijom odlukom Vlade Srbije od danas u 13 časova svim građanima zabranjeno da je izlaze iz kuća sve do ponedeljka u 5 ujutru.

Penzioner, čika Mića

Poruka čika Miće - Foto: Facebook/Radio Santos

13:49 - U Ćupriji 18 zdravstvenih radnika ima koronu, sestra je na respiratoru: Mnoga odeljenja su zatvorena

 

U Opštoj bolnici u Ćupriji 18 zdravstvenih radnika je pozitivno na virus korone, na čelu sa generalnim direktorom, i ne rade, zatvoreno je nekoliko odeljenja i službi, a opštinski Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se svi zaposleni testiraju, te da se bolnica, dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje kompletno dezinfikuju.

13:30 - Beograđani kidaju trake koje su znak zabrane, a neki čak vređaju policajce dok ih teraju iz parkova

 

Beograđani su i danas, uprkos svim upozorenjima i zabranama, okupirali gradska izletišta i šetališta, iako vlada epidemija korona virusa. 

13:04 - Počeli radovi na izgradnji nove bolnice u VMC Karaburma za obolele od korona virusa

 

U krugu Vojnomedicinskog centra Karaburma u Beogradu, danas je počela rekonstrukcija postojećeg i izgradnja dela objekta koji će biti nova bolnica namenjena pacijentima obolelim od Covid 19, kapaciteta 70 kreveta, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Video: Srbija po ugledu na Kinu: Počela izgradnja bolnice za obolele od korona virusa

13:00 - Upravo je počeo policijski čas

 

U Srbiji je upravo počeo policijski čas, a zabrana kretanja trajaće od danas u 13 časova do ponedeljka u 5 ujutro. Jedino će vlasnici pasa svoje ljubimce moći da šetaju i nedeljom u periodu od 8 do 10 časova ujutru i to u trajanju od 20 minuta i rasponu od 200 metara od mesta prebivališta.

12:36 - Penzionerima u Jagodini Grad obezbedio prevoz od marketa do kuće i zaštitne maske

 

12:32 - Kao da je 1. maj: Pred sam policijski čas Beograd vrvi od ljudi, epidemije korona virusa kao da nema

 

Sunce, uoči predstojećeg policijskog časa od 40 sati, izmamilo je brojne Beograđane na ulice i šetališta, a naša ekipa snimila je gužvu na Zemunskom keju iza hotela Jugoslavija.

Video: Policija počela da opominje ljude na Keju da se raziđu, jer kao da je 1. maj, a korona virusa nema

12:25 - Jedan grad u Srbiji je bio žarište korona virusa, ali sada imaju dobre vesti

 

Od 41 uzorka uzetih u Čačku, a koji su rađeni kod lica iz kućne izolacije, samo jedan je pozitivan na korona virus i reč je o osobi koja je došla iz inostranstva.

- Danas se uzimaju 33 uzorka, a Zavoda za javno zdravlje Čačak i dalje radi kontrolu kućne izolacije. U opštoj bolnici u Čačku trenutno se nalazi 12 pacijenata, jer je prethodnog dana 11 pozitivnih upućeno za Beograd, ne zbog težine kliničke slike već na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja i rasterećenja bolničkih kapaciteta. Tri lica su prebačena na grudno odeljenje jer su bili negativni na COVID-19, a imaju upalu pluća - rekao je dr Luković, šef Radnog tima.

12:04 - Kragujevčanin iz Švajcarske donirao Srbiji 3 respiratora: Vezan sam za svoju zemlju, deo je mene

 

Kragujevčanin koji gotovo 30 godina živi i radi u Švajcarskoj, Zoran Obradović Kiza zajedno sa svojom suprugom donirao je tri respiratora Srbiji.

Na ovaj korak se odlučio kaže jer želi da pomogne svojoj zemlji, a za ovaj gest im se zahvalio i predsednik Aleksandar Vučić tokom jušerašnjeg obraćanja javnosti, piše portal Infokg.

Kragujevčanin Zoran Obradović Kiza

Donatori - Foto: Infokg.rs

11:45 - Rad na nabavkama respiratora i opreme privodi se kraju

 

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je danas da se privodi kraju nabavka respiratora i zaštitne opreme.

 
 
 
View this post on Instagram

Rad na novim, velikim nabavkama respiratora i zaštitne opreme privodi se kraju. Živela Srbija! 🇷🇸A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

- Rad na novim, velikim nabavkama respiratora i zaštitne opreme privodi se kraju. Živela Srbija - napisao je Vučić.

11:39 - Doktor Nestorović: Rusi će dezinfikovati bolnicu u Ćupriji. Sledećih 7 dana nam je biti ili ne biti

 

Tim ruskih stručnjaka, koji je stigao u Srbiju kako bi se zajedno borili protiv korona virusa, trebalo bi danas da dezinfikuje bolnicu u Ćupriji, izjavio je član Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19, pulmolog Branimir Nestorović. On je sinoć na TV Prva rekao da su se Rusi sami ponudili da odu u Ćupriju, jer je tamo kritično, a imaju najbolje na svetu ekipe za dezinfekciju.

11:14 - U Severnoj Mitrovici još tri slučaja korona virusa

 

U Severnoj Mitrovici su od ponoći registrovana još tri slučaja korona virusa, saopštio je tzv. kosovski Institut za javno zdravlje.

Kako se navodi, od 93 testirana uzorka, tri su bila pozitivna.

Dodaje se da je do sad ukupno testirano 1.743 sumnjiva uzorka, od čega je ukupno 135 pozitivnih slučajeva, prenosi Kosovo online.

11:03 - Ocena SZO: Srbija relativno brzo uvela potrebne mere za sprečavanje širenja korona virusa

 

Srbija je adekvatno odgovorila na epidemiju korona virusa i relativno brzo je stavila na snagu mere koje su potrebne, rekao je danas Marijan Ivanuša iz Svetske zdravstvene organizacije, navodeći da je naša zemlja vrlo brzo uspela da obezbedi i medicinsku opremu do koje se sada teško dolazi.

Ivanuša je rekao da su mere koje je Srbija preduzela bile pravovremene i ocenio da se u zemlju vratio veliki broj ljudi iz inostranstva, među kojima je bilo zaraženih, što je, kaže, bila otežavajuća okolnost.

Marjan Ivanuša, Marijan

Marijan Ivanuša iz Svetske zdravstvene organizacije - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Pratili smo razvoj situacije i do sada je Srbija imala na raspolaganju ono što joj je trebalo. Videćemo kako će se situacija dalje razvijati. Vidimo da medicinska sredstva još stižu u Srbiju od različitih partnera, pa i tim UN pomaže koliko može. To što rade vlada i predsednik, nadam se da će biti dovoljn - rekao je Ivanuša za TV Prva.

10:54 - Najneposlušnija beogradska opština? Pijaca kao mravinjak, komunalna stiže, a bolnice se pune

 

Samo dan pošto je u Srbiji preminulo čak 8 ljudi od korona virusa, što je ukupno 39 žrtava Covida-19, pošto su nekoliko puta pooštravane mere u cilju zaštite od epidemije, uvedeno vanredno stanje, i nova pravila, za jednu beogradsku opštinu ona, izgleda, ne važe.

10:43 - U kom gradu ljudi najviše poštuju policijski čas, a gde su najbezobzirniji? Zaraženo i 17 policajaca

 

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je korona virusom zaraženo 17 policijskih službenika, a da ih je oko 800 u samoizolaciji. Rebić je u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su policajci zaraženi korona virusom stabilno.

- Ne postoji informacija da je neko ugrožen. Oko 800 policijskih službenika je u izolaciji, to je 2,4 odsto službenika, sa tim brojem možemo da funkcionišemo, ali se bojimo da se taj broj ne poveća - napominje direktor policije.

10:39 - Arena od podne spremna da bude alternativna bolnica: Novo, četvrto mesto u Beogradu za 1500 obolelih

 

10:08 - "Ovo je početak potrebe za gvozdenom disciplinom, ne držimo konce u rukama, blizu smo novih odluka"

 

Epidemiolog Predrag Kon je, govoreći za TV Prva o epidemiji korona virusa naveo da se očekuje da upravo ova i naredna nedelja budu vrhunac, a da će se brzina usporavanja prenošenja i dalje pratiti.

- To zavisi od onog što smo do sad uradili sa ovim merama. Očekujemo da će to jasno da se vidi posle maksimuma. U vanrednim merama smo od 16. marta, dakle 19. dan, što bi već trebalo da se odražava, a odražava se jer nemamo tako nagli porast kojeg bi bilo da nije bilo tih mera. Maksimum bi bio u 4. nedelji da nije bilo mera - naveo je Kon.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

10:05 - Iz Rusije stigla medicinska pomoć i osam lekarskih timova: U Srbiju sletelo svih 11 aviona

 

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

09:57 - Penzioneri su iskoristili i ovo jutro za snabdevanje

 

Naši najstariji sugrađani su ove subote, po izmenjenom planu za kupovinu, iskoristili dato vreme da se snabdeju potrebnim namirnicama.

Video: Građani stariji od 65 godina i jutros izašli u nabavku

09:45 - Telegraf u srpskom gradiću u kom niko nije oboleo od korone. Jasno je zašto nisu izgubili ni život dosad

 

Video: Bili smo u srpskom gradu bez zaraženih i naučili šta znači gvozdena disciplina

09:40 - Oglasio se navodno odbegli neurohirurg Miodrag Rakić koji je zaražen koronom: "Ja nigde ne bežim"

 

Ugledni beogradski neurohirurg i načelnik jednog od odeljenja Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, Miodrag Rakić, koji je pozitivan na korona virus, navodno je samovoljno napustio Kliniku za infektivne i tropske bolesti, gde je bio na lečenju, preneli su pojedini beogradski mediji.

08:09 - Stiglo svih 11 ruskih aviona 

 

Svih jedanaest ruskih aviona Il-76 sletelo je u Srbiju kako bi pružili pomoć u borbi protiv virusa korona, prenosi pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

- Jedanaesti po redu avion Il-76 vojne transportne avijacije Vazduhoplovnih snaga Rusije sleteo je na aerodrom u Batajnici - navodi se u saopštenju.

 

Il-76 dostavili su u Srbiju opremu za epidemiološko dijagnostikovanje i dezinfekciju objekata, a stigli su i ruski vojni stručnjaci.

Rusija je poslala pomoć Srbiji po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina.

U Srbiju je doputovalo 87 ruskih vojnika, uključujući vojne lekare i virusologe. Pored toga,  stigla je specijalna medicinska oprema, sredstva za zaštitu i 16 jedinica vojne tehnike.

Svih 11 vojnih aviona Iljušin poletelo je sa aerodroma Čkalovski (Moskovska oblast), a sleteli su na aerodrom Batajnica, koji je 20 kilometara udaljen od Beograda.

07:50 - Novi Pazar je dugo bio na listi gradova gde slučaj korone nije otkriven, ali za 24h desila se velika promena

 

07:20 - Na KiM šest novih slučajeva korone, ukupno 132

 

Na teritoriji Kosova i Metohije juče je registrovano još šest osoba pozitivnih na korona virus, čime je broj zaraženih povećan na 132 osobe. Testirano je 105 ljudi, od kojih je šest pozitivno, uglavnom iz Peći.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Prištini, izlečeno je u danu šest pacijenata, dok je ukupan broj do sada izlečenih osoba od infekcije korona virusa 16.

07:07 - Stiže još 6 aviona iz Rusije

 

Na vojni aerodrom u Batajnici danas se očekuje još 6 aviona iz Ruske Federacije s medicinskom pomoći za borbu protiv epidemije korona virusa. Juče je u Beograd iz Rusije stiglo 5 aviona s pomoći.

Ruski stručnjaci podeljeni su u 8 lekarskih timova, a svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

U okviru pomoći stiže 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja tog virusa.

07:02 - Vraćaju se srpski državljani iz Moskve i Varšave

 

Za danas su planirani letovi za Moskvu i Varšavu kojim će se iz tih gradova vratiti građani Srbije, a istim letom u Moskvu će biti prebačeni ruski državljani iz Srbije, rekao je za Tanjug ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Juče su organizovani i letovi Er Srbije za Berlin i Frankfurt za 144 putnika, od kojih je bilo 2 medicinskih radnika koji se vraćaju u Srbiju. Takođe, juče i danas je omogućeno prebacivanje građana Srbije automobilima i autobusima iz Slovenije i Hrvatske.

5. nedelja epidemije korona virusa, grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović

Video: Kon o predstojećim danima epidemije COVID-19: Nailazi talas i neće vas mimoići

(Ekipa Telegrafa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    4. april 2020 | 14:04

    Da se uvede policiski cas od ponedeljka na 24h

  • veka

    4. april 2020 | 10:45

    Ljudi nisu zombiji da mogu živeti duže bez sunca i kretanja. zato Dozvolite šetnju i to kontrolisanu šetnju uz strogo držanje distance i zabranu grupisanja. na šetališta i parkove stavite table sa natpisima da je strogo zabranjeno grupisanje 2 ili više lica. A u svakome parku i šetalištu postavite komunalce ili policajce da to kontrolišu i kažnjavaju one koji to ne poštuju.

  • Pančo Vilja

    4. april 2020 | 08:20

    Ima još mera koje se mogu preduzeti, primer: sve trgovine, apoteke i sve prodavnice koje rade treba obavezati da drže otvorena ulazna vrata a ne da stotine kupaca moraju rukama dirati i otvarati vrata kada ulaze i izlaze. Ako je radnicima hladno, kao što su se neke pravdale, neka se toplije obuku. Ko zaista radi i ne bleji se radeći ugreje. Takođe problem su kasirke koje istim rukama i rukavicama diraju pare i robu koju kupujemo. Ako hoće da rade neka rade kako treba. I zakonom ih na to obavezati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA