≫ 

Sramota na Fruškoj gori: Čim je prekinuto vanredno stanje, Nacionalni park pretvoren u smetilište

Poznajete li osećaj, zove se sramota?

  • 11
NP Fruška gora · akcija čišćenja smeća Foto: Facebook/NP Fruška gora

Da se priroda zaista odmorila od čoveka tokom zadnja dva meseca, koliko je pola planete provelo u izolaciji, moglo se videti i u našoj zemlji. Jer čim je čovek ponovo pušten u prirodu, on se svojski potrudio da je uništi.

Prvog vikenda bez policijskog časa izletnici su pohitali na Frušku goru, kako bi uživali u njenoj lepoti i sunčanom vremenu. A za sobom ostavili ruglo.

Prljave kese, limenke, opušci, prazne flaše i plastični tanjiri ostali su da svedoče o njihovoj poseti. Đubre koje se preliva oko kante, ali može se videti i po celom nacionalnom parku, naličje je ovog društva i sramota svih nas, a prvenstveno onih koji su ga i ostavili za sobom. Verovatno čak i na oči svoje nevine dece, dajući im tako ružan primer svoje nekulture i neljubavi prema sopstvenoj zemlji.

- Poštovani ljubitelji prirode, čuvarska služba NPFG redovno (svakodnevno) obilazi sve lokalitete, apeluje na ekološku odgovornost i deli kese za smeće, u skladu sa svojim mogućnostima brine o urednosti područja zaštitne zone NP ali ne raspolaže kapacitetima za uklanjanje većeg otpada što je (godinama naglašavamo) ingerencija JKP opština kao i odgovornost posetilaca - kazali su iz NP Fruška gora.

Istovremeno na društvenim mrežama ponovo je istaknut apel da se za one koji ostavljaju smeće za sobom uvedu paprene kazne. Podsetimo, haos i prljavštinu, odmah po ukidanju policijskog časa, ostavili su za sobom i pojedini neodgovorni stanovnici Užica, Novog Sada, Beograda, dok su nesavesni građani Zaječara čak pokušali da ceo kamion smeća istovare na travu.

Video: Nedavno su izbili na Fruškoj gori požari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    13. maj 2020 | 16:48

    Vidi se kakvi smo ljudi,i onda kažu vole Srbiju,malo sutra,vole kad mogu nešto ukrasti,uništiti,postali smo najveći divljaci na Balkanu,sad nam se smiju i Albanci sa Kosova...postajemo zabava za celi svet,gde god mi živeli...

  • Imenjak

    13. maj 2020 | 15:58

    Vrhunska nekultura e to je kad nema ko da kazni to je sistem ne zameranja

  • Pop

    13. maj 2020 | 16:41

    Шта ћеш кад свиње дођу на пашу а чувара нема. Зашто комуналци нису били присутни за то време, шта уопште општинари раде када је овакво стање а добро знају да посетиоци када дођу да после оставе сињац.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA