≫ 

Lidija, devojka koju Vojska godinama nije imala: Nije mogla da upiše gimnaziju, letela sa najboljom

Ova hrabra devojka sad stoji rame uz rame sa muškarcima u Vojsci Srbije

  • 46

Sa samo 19 godina Lidija Petrović iz Kosjerića dotakla je nebo. Hrabri ženski vojnik, pilot helikoptera, ponosno stoji rame uz rame sa muškarcima. Mimo toga ona je, kako za sebe kaže, jedna sasvim obična devojka, koja uči da kuva. Međutim, uspeh koji je postigla razlikuje je od drugih - posle devet godina Vojska Srbije je dobila ženu pilota helikoptera.

U Vojsku Srbije su 2011. godine primljene prve žene borbeni piloti. Vojnu akademiju su tada završile Anja Krneta iz Novog Sada, Ana Tadić sa Uba i Sandra Radovanović iz Rekovca.

Godinama su mnoge devojke pokušavale da upišu vazduhoplovni smer Vojne akademije. Nisu uspele zbog zdravstvenih kriterijuma koje pilotiranje zahteva ili zato što nisu prošle na selektivnom letenju.

Lidijina priča

Potporučnik Lidija Petrović (24), neustrašiva devojka, neverovatnog osmeha, uspela je ono što mnoge nisu, a već kao devojčica je znala da želi da postane pilot. Međutim, kad je htela da upiše Vojnu gimnaziju, to nije bilo moguće, ali ovu neobičnu devojku to nije sprečilo da se vine u nebo.

- Prve ideje da postanem pilot javile su se još u osnovnoj školi. Želela sam da upišem Vojnu gimnaziju, međutim, te godine kad sam završila osnovnu školu, nije postojala mogućnost da devojke konkurišu. Ali želja je ostala i četiri godine kasnije, tokom kojih sam se raspitivala i upoznavala sa vojnim programom - započela je razgovor za Telegraf.rs Lidija Petrović, pilot vojnog helikoptera.

Neobična devojka, koja za sebe tvrdi da je obična, uspela je da upiše Vojnu akademiju, iako nije završila Vojnu gimnaziju. Prošla je zdravstvene preglede, selektivu obuku, školovala se pet godina.

- Nije mi bilo zahtevnije da završim Vojnu akademiju, ali mi jeste bilo izazovnije. Želela sam kao žena da dođem u svet gde preovlađuju muškarci i za to je bila potrebna velika hrabrost - objasnila je nesvakidašnja sagovornica.

Lidija Petrović sad radi u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili. Kako kaže, nikad nije osetila da je neki kolega smatra manje sposobnom ili vrednom zato što je žena.

- Svi smo mi jednaki, svi radimo za istim stolom, u istom helikopteru i najneophodnije je da imate poverenje u svog kolegu kad idete na let. Helikopter ne pravi razliku da li je za komandama muškarac ili žena. Najbitnije je da u svom poslu budete dobro potkovani znanjem, da imate visok stepen obučenosti i da budete sposobni za obavljanje ovih dužnosti jer svaki let na prvom mestu mora da bude veoma bezbedan - napominje pilot.

Vojni pilot kao sasvim obična devojka

Da bi se bavila poslom koji je izabrala, Lidija je, kao i sve njene kolege, morala da bude spremna da uloži dosta truda, rada, a neizbežna su bila i velika odricanja. Ovu odluku ne bi mogao svako da donese i za nju je bila neophodna hrabrost, upornost, istrajnost, velika želja.

- Privatno sam jedna obična devojka koja radi iste stvari kao i većina devojaka. Izlazim sa društvom. Učim da kuvam, bavim se sportom, čitam. Ja sam i u vojsci najobičnija devojka - rekla je harizmatična devojka.

Prvi ženski vojni pilot helikoptera

Anja Krneta je 2011. godine postala prvi ženski vojni pilot helikoptera. I do 12. septembra ove godine bila je jedini.

Ženama nije bilo dozvoljeno da stupe u vojsku, u vreme kad je Anja maštala da se u uniformi vine u nebo. Delovalo je da ta želja nikad neće postati stvarnost. Ona je bila neostvariva, jer su uniformu Vojske Srbije mogli da nose samo muškarci. Međutim, 2007. godine Anja je dobila priliku da živi svoj san jer je vojska otvorila svoja vrata i za pripadnice nežnijeg pola.

Posrećilo mi se da se prvi put otvorio konkurs za prijem devojaka na Vojnu akademiju baš onda kad sam ja završavala četvrti razred gimnazije. I to se otvorio baš za vazduhoplovni smer. Konkurisala sam i prošla sam sve preglede koji su bili baš rigorozni. Prošla sam kompletnu selekciju koja je trajala ceo letnji raspust i nakon toga sam upisala Vojnu akademiju - kazala je ranije za Telegraf.rs Anja Krneta.

Da se snovi ostvaruju i da je sve moguće, pokazao je životni put ove nesvakidašnje devojke.

Priču o prvom ženskom pilotu helikoptera u Vojsci Srbije možete pročitati OVDE.

Lidija je letela i sa Anjom Krnetom

Anja Krneta je 2017. godine postala nastavnik letenja. Za Telegraf.rs je 2018. godine ispričala da očekuje da će na obuku da dođu dve devojke.

Videćemo kako će one da se snađu s obzirom na to da od 2008. godine nijedna devojka nije upisala vazduhoplovni smer na Vojnoj akademiji. To je dugi niz godina da na ovom smeru nismo imali ženske pilote - rekla je tom prilikom.

Video: Prva žena vojni pilot helikoptera u Srbiji

Lidija Petrović bila je jedna od te dve devojke.

- Anja Krneta mi je bila i jedan od nastavnika letenja u obuci i ona se postavila baš onako kako je bilo potrebno da iz mene izvuče maksimum. Mislim da sam ja imala tu sreću, više od nje, da mi žena bude nastavnik letenja. Dala mi je savet da se trudim i da radim više nego što je potrebno kako bih mogla da stanem rame uz rame sa muškarcima - ispričala je za Telegraf.rs Lidija.

Prvi ženski vojni piloti devet godina kasnije

Anja Krneta je sad kapetan, nastavnik letenja u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili na aerodromu u Batajnici. Ana Tadić je Ana Perišić. Kao kapetan leti u sastavu 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile na aerodromu u Kraljevu. Sandra Radovanović se sada preziva Bogunović. Kao kapetan i nastavnik leti u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili u Batajnici.

Inače, ove tri neverovatne žene nisu bile prve pripadnice lepšeg pola na našim prostorima, koje su prošle obuku za borbenu avijaciju.

U Zadru je 1984. godine obavljena obuka za prvu generaciju žena pilota, koje su se školovale za rezervne oficire avijacije. U grupi su bile Svetlana Mitrović i Mirjana Ivanović iz Srbije, Tatjana Dodevska iz Makedonije i Milena Cestnik iz Slovenije. One su završile obuku ali nisu aktivirane ni u jednoj letačkoj jedinici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemke

    14. oktobar 2020 | 20:39

    E sve se promenilo devojke idu u Vojsku a muskarci ni nepomisljaju dok sede kod kuce i depiliraju se :-)))

  • Dasa

    14. oktobar 2020 | 20:18

    Za divljenje...hiljadu puta bravo!!!♡

  • Marko

    14. oktobar 2020 | 20:16

    Ovo je ponos Srbije, lepa, hrabra devojka! Neke muskracine sto komentarisu ne bi smeli ni da sednu u helikopter!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA