22 godine od užasa u Grdeličkoj klisuri: Bombe ubile 15 ljudi, tvrdi se da je Morava odnela još tela

Među poginulima su bili tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković, istraživači u oblasti hemije

  • 7
Nato Bombardovanje, Grdelica,  Grdelička klisura 1999. Foto: S. Pikula

Danas je navršeno 22 godine od NATO napada na putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kome je poginulo 15, a više od 50 putnika povređeno. Neki izvori tvrde da je bilo više žrtava i da je Južna Morava odnela nekoliko tela putnika.

Avioni NATO su u 11 i 40 sati ispalili nekoliko raketa koje su pogodile međunarodni voz Beograd-Solun, dok se kretao iz pravca Niša ka Vranju i prelazio most na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, 18 kilometara južno od Leskovca.

Očevici, uglavnom meštani ovog kraja tada su izjavljivali za medije da su avioni NATO danima nadletali Grdeličku klisuru i da su kobnog dana ispalili četiri projektila. O silini napada svedoči to što su sve kuće u krugu od 150 metara od pogođenog mosta bile oštećene, sa polupanim prozorima i oštećenim krovovima.

Tačan broj poginulih i ranjenih još uvek nepoznat

Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali. Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među identifikovanim poginulima je bilo i dece i trudnica.

Na dan bombardovanja, kasno posle podne, iz leskovačke bolnice je javljeno da je primljeno 16 teže i lakše ranjenih putnika. Ali, nije svima povređenima pomoć ukazana u Leskovcu. Tačan broj nastradalih putnika nikada nije utvrđen.

Među poginulima su bili tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković, istraživači u oblasti hemije. Oštećeni most je popravljen i ponovo otvoren u septembru 1999. godine.

NATO je prvo negirao napad na voz, ali ga je kasnije potvrdio i nazvao „kolateralnom štetom“.

Tadašnji portparol NATO Džejmi Ši priznao je da je u napadu na most u Grdeličkoj klisuri pogođen putnički voz, ali je tvrdio da „nije postojala namera da se pogodi voz“.

Vrhovni komandant NATO, general Vesli Klark izjavio je da je pilot gađao most u dva navrata. Kako je izjavio, „zadatak pilota bio je da sruši most“ i da on, kad je „u poslednjem delu sekunde shvatio da na most ulazi voz“, više „nije mogao da zaustavi raketu“.

U čast poginulih građana, do sada se svake godine organizovao komemorativni skup na mostu, a voz se zaustavljao kako bi se odala počast žrtvama. Ove godine, zbog vanrednog stanja nije bilo okupljanja, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović poručio je da sećanje na žrtve ne sme da izbledi.

NATO bombardovanje SRJ počelo je 24. marta 1999. nakon što je Beograd odbio ponuđeni sporazuma zapadnih zemalja predvođenih SAD o rešavanju kosovske krize i trajalo je 78 dana. Broj žrtava zvanično nije utvrđen i kreće se od 754, po podacima Fonda za humanitarno pravo do više hiljada, koje pominju političari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbg

    12. april 2021 | 12:19

    Nikad zaboraviti!!!!

  • Mihajlo

    12. april 2021 | 12:44

    E čuj ovo prvo negirali. Koji zlotvori...

  • Brundo

    12. april 2021 | 12:43

    15?!Barem 50 poginulih je bilo.15 je samo identifikovano.Ostali nisu mogli da se identifikuju jer nema na osnovu cega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA