Mali maturanti još danas popunjavaju liste za upis u srednju školu

Đaci će u sredu u školama moći da vide listu želja, kao i da prijave korekcije, ako ih ima

  • 0
Polaganje, mala matura, škola

Foto: Nikola Tomić

Mali maturanti još danas u školama popunjavaju listu želja za upis u srednje škole.

Tačna raspodela po školama biće objavljena 11. jula do 8.00 sati, a upisi kreću 12. i 13. jula.

Vrlo je važno liste želja popuniti po svim pravilima, jer nepravilno popunjene liste neće biti uzete u obzir, pa je moguće da dete u prvom upisnom roku ne bude primljeno.

1. Obrazac za listu želja kupuje se u prodavnicama "Prosvetnog pregleda", a može se poručiti i preko interneta po ceni od 50 dinara. Kupite više obrazaca da biste imali rezervu ako pogrešite pri popunjavanju.

2. Šifra obrazovnog profila obavezno mora da bude napisana latinicom onako kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Obavezno proverite tačnost upisane šifre jer je ona najznačajniji podatak na listi želja. Šifra se sastoji od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.

3. Naziv škole se upisuje u polje pored šifre željenog obrazovnog profila.

4. Naziv obrazovnog profila je dodatna informacija kojom se potvrđuje da je obrazovni profil koji je naveden šifrom željeni smer te srednje škole. Na listi želja mora se napisati celokupni naziv obrazovnog profila onako kako je napisan u Konkursu.

5. Proverite da li se sve tri stavke koje se moraju upisati poklapaju.

6. Popunite svih 20 stavki obrazovnih profila.

Iz Ministarstva kažu da nije obavezno da se popune sva polja, a i da ne postoji obavezan minimum, ali da je preporučljivo da se popune sve želje da bi se našlo mesto za svu decu. Dete može, na primer, da navede i samo dve želje, ali ako ne "upadne" ni u jedno od željenih odeljenja, ostaće neraspoređeno.

Na prvo mesto treba staviti ono što je prva želja maturanta. Posle toga savetujemo da navedete i druge obrazovne profile koji se nalaze u školi prvog izbora. Ovo je bitno zbog toga što je važno da dete upiše školu koju želi.

Obrazovni profil moguće je promeniti i kasnije, u septembru, kada već počne škola. To je, međutim, u nadležnosti direktora škole.

7. Smerove poređajte po nivou zainteresovanosti. To znači da je kako lista odmiče zainteresovanost za smerove koje upisujete sve manja. Bitno je da u prvih nekoliko smerova upišete baš one smerove koje biste najviše voleli da pohađate.

8. Jedinstvena šifra je broj koji je svaki učenik dobio pre polaganja testova u okviru završnog ispita. Tu jedinstvenu šifru treba upisati i na listu želja u vrhu. Ispod je potrebno da upišete i naziv osnovne škole koju ste završili, a pored toga i mesto u kom se osnovna škola nalazi.

9. Ime i prezime učenika, kao i jednog roditelja neophodni su podaci koje je potrebno uneti na listu želja. Za svaki podatak određeno je posebno polje.

10. Popunjenu listu želja mora da potpiše jedan od roditelja. Zbog toga je potrebno da učenici dođu sa jednim od roditelja u školu na dan kada se popunjava lista želja.

U sredu od 8, učenici će moći da provere liste želja u osnovnim školama (elektronskim putem i neposredno u školi), a istog dana do 15 časova da ulože prigovor na izražene želje i unesu ispravke neposredno u školi.

U idući petak, do 8 časova, biće objavljiene zvanične liste želja učenika, a učenici će moći da provere liste želja na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "Moja srednja škola".

U nedelju 11. jula do 8 časova biće objavljeni zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama, a upisi kreću već 12. i 13. jula.

Maturanti testove uradili bolje nego 2020.

Pašić naglašava da su i pored specifičnih okolnosti u kojima se odvijala nastava u poslednjih godinu dana, pohađanja nastave od kuće, mali maturanti uradili više 60 odsto zadataka na testovima.

- Pohvaljujemo male maturante, verovatno je njihov doprinos samostalnosti i razvijanja nastave od kuće, kako da se organizuju da uče doprineo tim rezultatima - dodaje Pašić.

Potrebno više bodova nego prošle godine

Kako je dodao pomoćnik ministra, u većini škola će biti povećan broj potrebnih bodova za upis, zbog dobrih rezultata prijemnog.

- Kada popunjavaju liste želja, učenici treba da vode računa o podacima informatora koji su prethodne tri godine popunjeni da dodaju koji bod više kada budu pravili proračun, ali verujemo da će svi biti upisani u prvom krugu. Ako neko i ne bude, ostaje drugi krug koji će biti 12. jula, ostaje spisak slobodnih mesta - istakao je Pašić i dodao da prve tri želje upiše dve trećine generacije.

Pomoćnik ministra navodi da će đaci u sredu u školama moći da vide listu želja, kao i da, ukoliko ima nekih korekcija, to prijave.

- U nedelju će izaći konačna raspodela ko je u kojoj školi. Učenici koji imaju manje od 50 bodova kada se sabere završni ispit i uspeh ne mogu da upišu četvorogodišnje škole, nego treba da da vode računa i ne stavljaju te škole u listu želja jer im sistem automatski neće dozvoliti upis u te škole - naglašava Pašić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA