≫ 

Miroslav je programer i ide na svetsko prvenstvo u pecanju pastrmke: Otkrio nam reke pogodne za udicu

Miroslav Kaličanin iz Kuršumlije postao je prošlog vikenda prvak Srbije u pecanju pastrmke

  • 1
Miroslav Kaličanin Foto: Privatna arhiva

Kuršumličanin Miroslav Kaličanin (39) pobedio je prošlog vikenda na državnom prevenstvu Srbije u ribolovu pastrmke vestačkim mamcima sa obale, iliti dicisplini SPIN, i samim tim se obezbedio za prvu postavu reprezentacije za svetsko prvenstvo, koje će biti održano sledeće godine u Rumuniji.

Miroslav, inače programer po struci, koji peca za sportski ribolovački klub "Mrena" iz Paraćina, tokom takmičenja koje je trajalo tri vikenda, upecao je više od 100 pastrmki i sve ih je neoštećene vratio u reku, a to i jeste poenta, jer bi mu u suprotnom izostali bodovi koji bi ga popeli na vrh.

Ove godine je, kako objašnjava za Telegraf.rs, takmičenje je održano na dve reke - Toplici u njegovoj rodnoj Kuršumliji, i na Rasini u Brusu.

- Peca se 6 kola lige, to su tri vikenda, subotom i nedeljom. U zavisnosti od stanja na reci, odaberemo stazu na kojoj pecamo, a sad smo imali stazu na Toplici i na Rasini, što su nam korisnici vode dozvolili - počinje razgovor za Telegraf.rs Kaličanin.

Tokom ovog takmičenja, on je dva vikenda proveo na Rasini a jedan na Toplici.  

- Od 6 kola, ja sam u 4 kola bio prvo mesto, jedno kolo sam bio treći i jedno peto ili šesto. Bodovanje je malo specifično, ne gleda se koji si bio u jednom kolu nego se sabiraju osvojeni bodovi, pa se onda na kraju pravi rang lista. Svu tu pastrmku koju uhvatimo, mi vraćamo u reku. Zato je ova naša diciplina dobra. Mislim da je najhumanija što se tiče riba. Nijedna riba ne sme da se dira rukom prilikom pecanja, pecanje je isključivo bez kontrakuke, tako da se riba vrlo malo povredi prlikom pecanja i svaka mora da se vrati u vodu. I boduje se samo ako se živa vrati u vodu. Baš se vodi računa o ribi - objašnjava on.

Miroslavu je ribolov hobi od malena. Vremenom je taj hobi prerastao u ozbiljno bavljenje sportom.

- U početku je bio hobi. Otkad znam za sebe, na reci sam. Iz hobija je preraslo u ozbiljnije bavljenje sportom. Išao sam dva puta na svetsko prvenstvo, nisam bio takmičar, bio sam uz reprezentaciju Srbije da malo pomognem, a ove godine sam se kvalifikovao da baš da budem takmičar. Biću prva postava a svetsko prvenstvo bi trebalo da se održi u Rumuniji sledeće godine  - priča on za Telegraf.rs.

Vreme potrebno da se upeca jedna pastrmka, kaže, zavisi od mnogo faktora - od izbora mamca, vremena, stanja na vodi... A, na pitanje, gde je najbolje pecati kaže da je cela Srbija dobra, ali ipak izdvaja određene reke:

- Još jedna je prednost ove discipline a to je zato što se pastrmka peca na planinskim rekama, gde je priroda fenomenalna, gde nema zagađivača, nema mnogo ljudi. Gradac u Valjevu je super, Visočica Temska, takođe, naša Toplica u Kuršumliji, Rasina u Brusu, Žagubica... Ima puno reka koje su baš lepe, nažalost nisu baš puno bogate ribom...

Od obaveza, uspeh mu je ako jednom nedeljno nađe vremena da peca za svoju dušu.  

- Pastrmka se isključivo peca od marta do oktobra. 1. oktobra kreće zabrana na pastrmku jer ona ulazi u mrest, i do 1. marta je stroga zabrana pecanja pastrmke - objašnjava on.

Na pitanje koliko je ova disciplina prepoznata i koliko se na državnom nivou brine o njoj, kaže da sve troškove snose sami takmičari i Savet sportskih ribolovaca Srbije. Nije kao u drugom sportu.

- Za svetsko prvenstvo na koje idemo sami plaćamo put, smeštaj, pribor, kao što su varalice a sve je to skupo. Savez plati kotizaciju, koja uopšte nije mala, a mi sve ostalo. Zato nas malo i odlazi - kaže Kaličanin.

Video: Lazar Tasić ima samo 16 godina, a ovo je njegov ulov života

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA