Đaci pretrčali rekordnih 100.000 kilometara za ugled svoje škole: Akcija humanitarnog karaktera

"Značaj ovog projekta za nas nije takmičenje niti osvajanje nagrade"

  • 0

Ukupno 100.661 kilometar za nešto više od mesec dana pretrčali su učesnici izazova „Trčim za školu”, koji je osmišljen kao projekat sportsko-humanitarnog karaktera tako da svaki korisnik mobilne aplikacije „TreninGo” zabeležene kilometre koje je pretrčao može da pokloni nekoj školi u Srbiji za unapređivanje nastave fizičkog vaspitanja. U ovogodišnjem izazovu, od 24. septembra do poslednjeg dana oktobra, učestvovalo je 4.726 korisnika ove aplikacije koji su trčali širom domovine, ali i van njenih granica, da bi pomogli školama. Akcija je organizovana četvrti put. Zbirom pretrčanih kilometara oboren je rekord u odnosu na prethodna tri izazova.

Samo u poređenju s prošlom godinom trčanjem za školu osvojena kilometraža deset puta je veća. Pobednik nedavno završenog izazova je Gimnazija Smederevo, sa ukupno pretrčanih 28.244 kilometra. Drugo mesto osvojila je Osnovna škola „Olga Milošević” iz Smederevske Palanke sa pretrčanih 22.374 kilometra. Treće mesto zauzela je Tehnička škola „Rade Metalac” iz Leskovca sa ukupno pretrčanih 22.115 kilometara, saopštio je Olimpijski komitet Srbije, prenosi Politika.

Evropska unija obezbedila je za sve tri škole vredne nagrade – sportsku opremu i rekvizite u vrednosti od 300.000 dinara za prvoplasirane, 200.000 dinara za drugo i 100.000 dinara za treće mesto.

– Značaj ovog projekta za nas nije takmičenje niti osvajanje nagrade. Osim promocije zdravog života važan je i momenat zajedničkog rada na cilju koji je plemenit i društveno angažovan. Gimnazija se istakla kao tačka spajanja i pokretanja sadašnjih i bivših đaka, njihovih roditelja i kolega.

Profesori fizičkog vaspitanja su svoju nastavu organizovali u cilju što učinkovitijeg učešća u projektu, u kome nisu ostali usamljeni, jer su tokom trajanja čitavog procesa imali podršku svojih kolega. Samo takav, zajednički pristup, omogućio je da Gimnazija Smederevo stekne, ali i zadrži značajnu prednost u odnosu na druge škole učesnice. Na kraju, malo nam je falilo da obiđemo 45. severnu Zemljinu paralelu – svega stotinak kilometara. Sledeći put obilazimo ekvator! – ukazala je Sandra Papić, profesor fizičkog u smederevskoj gimnaziji, prvoplasiranoj na ovom nadmetanju, ali i koordinator Podunavskog okruga Saveza za školski sport Srbije.

Video: Grujičić: Smrt Marka koji je preminuo nakon kolonoskopije ispitaće i vanredna spoljna komisija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA