Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovo se Pančevci ubedljivo najviše žale kad je reč o upravnicima zgrada: Ko kontroliše njihov rad?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz PKS-a su pojasnili da se postupak pred Sudom časti pokreće protiv organizatora profesionalnog upravljanja, a ne lično protiv profesionalnog upravnika, jer je za povredu Kodeksa koju učini profesionalni upravnik odgovoran organizator, to jest, firma u kojoj radi taj upravnik

  • 2
Zgrada stanovi kljucevi od stana kuće Foto-ilustracija: Pixabay

U registru Privredne komore Srbije u Pančevu trenutno ima 27 registrovanih profesionalnih upravnika.

Njihov rad kontroliše Privredna komora Srbije, krovna organizacija od koje profesionalni upravnici dobijaju licencu, pa tako nezadovoljni stanari mogu da podnesu pritužbu Sudu časti PKS, piše 013info.

Takođe, rad profesionalnih upravnika kontrolišu komunalna i građevinska inspekcija kroz inspekcijske nadzore na području lokalnih samouprava.

Zbog propusta u radu profesionalnih upravnika stanari su do sada podneli brojne pritužbe Sudu časti PKS koji je nadležan da utvrđuje odgovornost organizatora profesionalnog upravljanja, to jest, firme u kojima su zaposleni profesionalni upravnici i da ih kažnjava u slučaju povrede dobrih poslovnih običaja i Kodeksa poslovnog morala organizatora profesionalnog upravljanja.

Iz PKS-a su pojasnili da se postupak pred Sudom časti pokreće protiv organizatora profesionalnog upravljanja, a ne lično protiv profesionalnog upravnika, jer je za povredu Kodeksa koju učini profesionalni upravnik odgovoran organizator, to jest, firma u kojoj radi taj upravnik.

Kako je za portal 013info odgovoreno iz Privredne komore Srbije, građani se najviše žale da nemaju dovoljnu komunikaciju sa upravnicima, da su često nedostupni i da ne odgovaraju na njihove pozive i primedbe, kao i da ih ne obaveštavaju o promenama na zajedničkom računu. Žale se takođe na probleme koji su u vezi sa samim održavanjem zgrada – prokišnjavanje, usluge čišćenja, kvar liftova, održavanje dvorišta.

Važno je istaći da Sud časti do sada nije oduzimao licence profesionalnim upravnicima zgrada, već je izricao meru javne opomene objavljivanjem na internet stranici Privredne komore Srbije.

– Sud časti je izricao opomene smatrajući da „učinjene povrede nisu takve težine da bi zbog njih preporučio da se upravnicima oduzme licenca“. Sud časti je izricao i meru javne opomene sa objavljivanjem na internet stranici Privredne komore Srbije i to u slučajevima teže povrede i ponovljanja iste ili slične povrede, dodaju iz PKS-a.

Najčešće su, ipak, bile opomene u kojima se uzimalo u obzir postojanje naročito olakšavajućih okolnosti (prvo kažnjavanje).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Udomljeni

    13. novembar 2023 | 11:14

    Sekta udomila svoj sektaški kadar o trošku građana i ništa više....

  • Lopovluk

    13. novembar 2023 | 12:37

    Imali smo 2,5 god.progesinalnog NAMETNUTOG upravnika,nista za zgradu nije uradio,sve u rasulu bilo,nismo mogli da dodjemo do njega. Ulaz ima 75 stanova,godisnje po stanu je placano 110 evra,znaci za 2,5 god je uzeo od 18 000-20 000 evra. Dobili smo samo kamere i sijalice po hodnicima. Kad smo ga OTERALI ,na racunu je bilo 5 000 dinara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA