Detalji upada srpskog državljanina u ambasadu Srbije u Atini: Nožem zahtevao "ujedinjenje Srbije i Kosova", terao Bugare i Turke

Mladić (23) pretio da će se zapaliti i ubiti i povremeno uzvikivao "Ujedinjenje Kosova i Srbije!" i "Napolje Turci i Bugari"

  • 3

Jedan bivši vojni akademac i državljanin Srbije sa mentalnim problemima je jutrošnji napadač na Ambasadu Srbije u Atini, u koju je upao naoružan s dva noža i uzvikivao parole o Kosovu, preteći da će se ubiti, objavili su danas grčki mediji.

Napadač koga je grčka policija savladala i uhapsila je 23-godišnjak koji je u vreme upada u ambasadu bio pod "dejstvom alkohola", objavio je atinski list "Iefemerida" na internetu.

Ambasada Srbije je u centru Atine, Foto: mfa.gov.rs

Taj mladić je oko 9.30 sati po tamošnjem vremenu preskočio ogradu ambasade u centru Atine i, već naoružan noževima, uzeo i kantu nafte. Naredna dva sata je pretio da će se zapaliti i ubiti, i povremeno uzvikivao "Ujedinjenje Kosova i Srbije!" i "Napolje Turci i Bugari!". Zahtevao je da se sastane s ambasadorom Dušanom Spasojevićem i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pošto su ga dva sata kasnije psiholog-pregovarač grčke policije i prevodilac ubedili da se preda, odveden je u Komandu Policije, a zatim pred tužioca. Taj 23-godišnji mladić "ima istoriju psiholoških problema zbog kojih je lečen", piše sajt.

VEĆ BIO PRIVOĐEN ZBOG PROVERE PODATAKA

CNN Greece prenosi da je tužilac optužio napadača za remećenje reda i mira, oštećivanje i uništavanje tuđe imovine i ilegalno naoružavanje. Odlukom tužioca je upućen u psihijatrijsku ustanovu, a posle posmatranja i procene, biće mu suđeno u redovnom postupku.

"Iefimerida" i drugi mediji prenose da je on u petak uveče, već bio priveden u Pireju, zbog provere podataka, a zatim pušten jer nije bilo razloga za zadržavanje.

Ambasada Srbije je danas izdala saopštenje u kojem je zahvalila grčkoj policiji "zbog pokazanog profesionalizma i blagovremene i efikasne intervencije" preneo je niz atinskih medija.

Ambasador Dušan Spasojević izjavio je da tokom napada i intervencije grčke policije niko nije povređen, ali da je u ambasadi pričinjena znatna materijalna šteta.

Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Atini, Foto: Tanjug/Dragan Kujundzić

- Pretpostavljamo da je prvo preskočio ogradu i ušao u dvorište, a potom provalio kroz metalna vrata konzularnog odeljenja i potom nestao u zgradi Ambasade - rekao je Spaseojević.

Spasojević je dodao da je policija odmah reagovala i kasnije savladala napadača.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    24. novembar 2018 | 17:25

    Nista lose nije uzvikivao.

  • Despina

    24. novembar 2018 | 22:14

    Koliko je ambasada bezbedno mesto, kad ogradu preskacu i prolaze metalna vrata pijanci?

  • MP

    24. novembar 2018 | 17:20

    Psihijatar da ustanovi da li je decko sposoban da obavlja dalje posao u vojnoj akademiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA