≫ 

Novi zakon za dobijanje danskog državljanstva uključuje obavezno rukovanje: Jedan pisac odbija da pruži ruku zbog papira

Vlast u Kopenhagenu je bila na meti kritika i zbog zabrane nošenja burke kao i kontroverznog zakona koji dozvoljava plenidbu novca i dragocenosti od izbeglica kako bi se finansirao njihov boravak u zemlji

  • 1

Danski parlament je doneo zakon kojim se zahteva rukovanje na ceremoniji dodeljivanja danskog državljanstva. Neke ankete pokazale su da je 52 odsto Danaca protiv ovog zakona, a tek 36 odsto za. Među njima je i irski pisac Bili Ošej koji decenijama živi u Kopenhagenu, a koji odbija da poštuje ovaj zakon.

Bili Ošej živi u Danskoj skoro četiri decenije, od 1981. Ovaj pisac i prevodilac danas ima 61 godinu i tek nedavno je rešio da zatraži dansko državljanstvo na koje odavno ima pravo. Međutim, odbija da poštuje novo pravilo koje je doneo danski parlament i koje stupa na snagu od nove godine - da se rukuje na ceremoniji dodeljivanja državljanstva. Obično rukovanje - to se do sada uglavnom radilo, ali je od januara zakonska obaveza.

- Ovde je u pitanju važan demokratski princip. Vlada kaže da je rukovanje način da se pokaže poštovanje za dansku tradiciju i kulturu, a ja verujem da se poštovanje ne može nametati zakonom. Ako zahtevaš poštovanje od ljudi, nećeš dobiti poštovanje nego potčinjavanje - kaže on.

Vlast u Danskoj kritikovana je više puta zbog svojih mera Foto: Pixabay

Mera koju je donela konzervativna vlast kritikovana je kao dalji obračun sa migracijom i diskriminacija muslimana među kojima neki poput salafista odbijaju rukovanje muškaraca i žena. Vlast u Kopenhagenu je bila na meti kritika i zbog zabrane nošenja burke kao i kontroverznog zakona koji dozvoljava plenidbu novca i dragocenosti od izbeglica kako bi se finansirao njihov boravak u zemlji.

Ošej je pisao i ministarki za integraciju Inger Stojberg. Ova mu je odvratila da bez rukovanja naprosto neće dobiti državljanstvo.

- Ne nameravam da se predomislim. Predao sam prijavu, postupak može da potraje do dve godine. Tako ću proći sve testove osim finalnog - da se rukujem sa gradonačelnikom Kopenhagena. Vidite, ja veoma poštujem gradonačelnika, imam veliko poštovanje za njegovu funkciju i svakako za državu Dansku. Ali neću da se rukujem ako je to obavezno. Mislim da tako nešto ne sme da se radi u demokratijama - ističe on.

VIDEO: Migranti pokušali da spuste merdevine iz kamiona u pokretu

(Telegraf.rs/Dw.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    25. decembar 2018 | 14:32

    Citam komentare povodom toga na jednom nasem lokalnom muslimanskom portalu,gde oni kazu kako ce sve dance da proteraju Iz Danske kada postanu vecina.Oce ali malo sutra. Znali su gde dolaze , ako ne postuju zakon domacina slobodno neka se vrate odakle su dosli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA