O Greti priča ceo svet, a sada se oglasio i psiholog: "Trebalo bi da se leči, a ne da bude pijun"

Iako joj mnogi u svetu oduševljeno kliču, ima i onih koji su zapravo zabrinuti

  • 13
Greta Tunberg Foto: Tanjug/AP

Jedan od najznačajnijih psihologa Australiije upozorio je na mentalno stanje devojčice Grete Tunberg koja se pred Ujedinjenim nacijama obratila veoma emotvno govoreći o klimatskim promenama.

Mlada Greta dospela je na sve naslovne strane nakon što je prvo podstakla milione da izađu na ulice u 150 zemalja sveta i tako budu učesnici najmasovnijeg klimatskog protesta ikada, a onda je u Njujorku u utorak održala i strastven govor u kom je osudila ponašanje svetskih lidera.

Ipak, iako joj mnogi u svetu oduševljeno kliču, ima i onih koji su zapravo zabrinuti. Australijski psiholog osudio je 16-godišnjakinju govoreći samo da je "politički pijun" kom je potrebno lečenje.

Lekar Majkl Car Greg uporedio je Gretinu slavu sa slavom deteta TV zvezde koje je jednostavno "pregorelo" pošto je konstatno gurano pod svetla reflektora.

Greta Thunberg, Klimatske promene Foto: Tanjug/AP

- Brinem se da ide istim putem kao i TV zvezde, oni jednostavno pregore i izađu sa nekm mentalnim poremećajem. Da budem jasan, ne poričem postojanje klimatskih promena. Mislim da zapravo mi treba da uradimo mnogo više kako bismo spasili planetu. Brinem se što koristimo dete ovako, koje bi trebalo da bude podvrgnuto lečenju jer je i sama rekla da boluje od anoreksije, takođe ima Asergerov sindrom i bori se sa depresijom. Kao roditelj, da je ovo moje dete, nisam siguran da bih ga puštao na svetsku pozornicu - rekao je on.

Dodao je da je zabrinut za Gretinu budućnost, za njeno trenutno psihološko stanje i to kako ovo može da utiče na mlade.

- Ovo šalje poruku drugim tinejdžerima da mogu da razgovaraju sa odraslima na veoma odbojan način. Čini se da je uhvaćena u scenario o smaku sveta u kom se preteruje sa pretnjama koje predstavljaju klimatske promene, a sve ovo ima efekatr protoka jer iizaziva egzistencijalnu anksioznost našoj deci, odatle ovoliki klimatski protesti - dodao je on.

Kako kaže, deca bi trebalo da su u školu, a umesto toga oni marširaju jer su ubeđeni da je kraj sveta blizu.

- Sada je stavila sebe u centar ili "Gretafobije" ili "Gretamaniije" i mislim da njena 16-godišnja devojčica ne treba da bude u toj poziciji - naveo je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    26. septembar 2019 | 06:38

    Naravno da joj treba psiholog i onome ko je ovde zloupotrebio.

  • Pp

    26. septembar 2019 | 00:33

    Dete je indoktrinirano, neurotično, puno mržnje iako nema pojma o čemu priča niti poznaje činjenice. Isprali su joj mozak i zloupotrebili ekološki ekstremisti i političari . Teatralnost i gluma za publiku su pojačani time što su joj roditelji dramski umetnici, a mala boluje i od Aspergovog sindroma. Danas se i vegani ponašaju kao ekstremistička sekta i ne bo me iznenadilo da se pojave ekoloski i veganski teroristi koji će ubijati ljude koji jedu meso.

  • Mrcke

    26. septembar 2019 | 00:37

    Slazem se u potpunosti. Najbolje da svi klinci batale skolu...sta ce im, kad ide globalno zagrevanje...smesno. Eto i to nam demokratija i Evropa donose, da deci ne trebaju roditelji.....rusenje kulta porodice, sirenje homoseksualizma, jednakost izmedju zena i muskaraca, bezpolnost....itd, itd. Pa Srbi prst na celo, da li je ovo sto nam treba??????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA