• 1

Mesecima su pratili Bagdadija po Siriji, a onda je špijun ukrao njegov donji veš: Usledio je napad

Lider ISIS-a je često menjao mesto stanovavanja, a pre napada morali su da budu sigurni da imaju pravog čoveka

  • 1

Kurdski špijun u Siriji ukrao je donji veš lidera Islamske države Abu Bakra al Bagdadija kako bi se dobio uzorak njegove DNK, što je pomoglo u vođenju američkih snaga do prave lokacije, tvrde kurdski zvaničnici.

Kurdski zvaničnici koji vode Sirijske demokratske snage (SDF) opisali su kako su mesecima pratili neuhvatljivog Bagdadija sa jednog kraja Sirije do drugog, što je dovelo do operacije proteklog vikenda, kada je ubijen jedan od najtraženijih terorista na svetu.

- Preko naših izvora uspeli smo da potvrdimo da se Al Bagdadi premestio iz Al Dašiša regije u Idlib. Od 15. maja radili smo zajedno sa CIA u praćenju Bagdadija - tvitnuo je u ponedeljak Polat Kan, viši savetnik SDF.

Al Bagdadij ubistvo ruševine

Foto: Tanjug/AP

- Jedan od naših izvora uspeo je da uđe u kuću u kojoj se Al Bagdadi krio. Lider ISIS-a je često menjao mesto stanovavanja, a uskoro je trebao da se prebaci na novu lokaciju u Jerablusu. Naš čovek, koji je uspeo da dođe do Bagdadija, ukrao je njegov donji veš i doneo nam kako bismo mogli da uradimo DNK test i budemo 100 posto sigurni da je u pitanju Bagdadi - dodao je Kan.

Na taj način, kako ističu zvaničnici, bili su sigurno da je to Bagdadi pre izvršenja napada.

- Bagdadi se "razneo" nakon što su ga američke snage saterale u ćošak tokom dvočasovnog noćnog napada na njegov kompleks u Idlibu na severu Sirije - saopštio je američki predsednik Donald Tramp u nedelju.

Video: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima