Najmračnija tabela korona virusa: Među žrtvama nema dece, a ova starosna kategorija je najugroženija

Faktori koji utiču na smrtnost od korona virusa su starost, hronične bolesti i pol pacijenta

  • 0
Sahrana Italija korona virus Foto: Tanjug/AP

Korona virus je maltene preko noći promenio svet. Cela Evropa je u blokadi, u Srbiji je uveden policijski čas, a zemlje se na različite načine bore kako bi sprečili širenje virusa koji je odneo već više od 8.000 života i zarazio najmaje 205.000 ljudi.

Stručnjaci kažu da su najugroženiji stariji ljudi, zbog čega je od danas u Srbiji zabranjen izlazak iz kuće starijima od 65 godina. Da su naši roditelji, bake i deke zaista "prvi na udaru" opasnog virusa govore i brojna istraživanja Svetske zdravstvene organizacije i Centra za kontrolu bolesti u Kini.

Do sada su ove dve organizacije objavile dva rada o smrtnosi od korona virusa. U pitanju su istraživanja iz februara koja su bazirana na osnovu podataka iz Kine i odnose se na faktore koji utiču na smrtnost od korona virusa, a to su starost, hronične bolesti i pol pacijenta.

Kako se navodi u studiji, nijedan smrtni slučaj nije zabeležen kod dece od 0 do 9 godina, dok je procenat smrtnosti za ljude koji imaju između 10 i 39 godina 0,2 odsto.

Procenat se povećava na 0,4 za ljude koji imaju između 40 i 49 godina, a na 1.3 za one od starosti od 50 do 59 godina.

Ovaj procenat se trostruko uvećava za ljude koji imaju između 60 i 70 godina, a potom duplo za one koji imaju više od 70 godina, i u ovom slučaju procenat smrtnosti iznosi čak 8 odsto, dok je za one starije od 80 taj postotak 14,8 odsto.

Tabela smrtnosti, Korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović

Virus opasan za hronične bolesnike

Kao što je Telegraf.rs ranije pisao, korona virus opasniji je za muškarce nego za žene.

Kada je reč o uticaju korona virusa na žene, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da, iako su muškarci i žene bili zaraženi u otprilike jednakom broju, stopa smrtnosti među muškarcima bila je 2,8 odsto, u poređenju sa 1,7 odsto među ženama zbog čega se smatra da se žene "lakše" nose sa infekcijom od muškaraca. 

Smrtnost je veća i za one koje imaju kardiovaskularne bolesti, hronične bolesti disajnih puteva, visok krvni pritisak, dijabetes ili kancer.

Prema podacima ovih istraživanja - korona virus najopasniji je za ljude starije od 80 godina koji imaju neku hroničnu bolest.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA