≫ 

Japanci koji su preživeli "crnu kišu" priznati kao žrtve bombardovanja Hirošime

Grupa je zahtevala da ima ista prava i privilegije kako i oni na koje je direktno uticala eksplozija atomske bombe u poslednjim danima Drugog svetskog rata

  • 1
Nuklearna bomba Hirošima Foto: Guliver/ Keystone/Getty Images

Nakon pet godina pravne bitke na sudu desetine Japanaca koji su preživeli eksploziju američke atomske bombe napokon su dobili svoja prava. Grupa Japanaca je pokrenula sudski proces jer im je decenijama uskraćivana socijalna pomoć, a nakon pet godina su ipak priznati kao osobe koje su preživele nuklearno bombardovanje.

Sud u Hirošimi je presudio u korist grupe žrtava radioaktivne "crne kiše", a proces je trajao od 2015. godine.

Grupa je zahtevala da ima ista prava i privilegije kako i oni na koje je direktno uticala eksplozija atomske bombe u poslednjim danima Drugog svetskog rata. Oni su živeli izvan Hirošime, ali su bili pod uticajem radioaktivnih čestica "crne kiše" koja je trajala nekoliko sati nakon eksplozije bombe.

Sud je odlučio da oni treba da imaju isti tretman kao i oni koji su živeli u samoj Hirošimi. Grupa je dobila sertifikate, kao i besplatne medicinske usluge te mesečne novčane dodatke, prenosi Klix.ba.

Tokio je 1976. godine podelio zahvaćena područja na zone "teške" i "lake kiše". Mnogi stanovnici su se žalili tvrdeći da jedna obala reke ne može biti radioaktivna, a druga sigurna.

Japanska vlada dosad nije uvažavala njihove žalbe. Tokom sudskog procesa je preminulo više od deset članova pomenute grupe, piše Raša tudej.

Prilikom bombardovanja Hirošime za nekoliko dana je umrlo 140.000 ljudi, a hiljade prežielih je dobilo razna neizlečiva oboljenja koja su posledica radijacije.

Video: Novo rusko vojno čudovište! Upoznajte „Posejdona“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Advokat

    30. jul 2020 | 08:03

    Što se ne obratite vašim prijateljima Amerikancima, ionako su oni sve to udesili i ulepšali vam život.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA