Sestra Kim Džong Una nije na novoj listi Politbiroa: Da li je preuzela neku drugu važnu funkciju?

Ona je i dalje članica Centralnog komiteta

  • 4
Kim Džong Un sestra Kim Jo Džong Foto: Tanjug/AP

Ime sestre severnokorejskog lidera Kim Džong Una ne nalazi se na novoj listi članova Politbiroa vladajuće Radničke partije, preneli su danas državni mediji i pokrenuli pitanja o njenom trenutnom statusu nakon višegodišnjeg snažnog političkog uticaja.

Na jučerašnjim izborima za članove Centralnog komiteta, na kojima su trasirani petogodišnji diplomatski, vojni i ekonomski ciljevi Severne Koreje, Kim Jo Džong se pojavljuje kao članica Centralnog komiteta, ali ne i kao članica Politbiroa, stoji u izveštaju državne agencije Severne Koreje, prenosi Rojters.

Kim Džong Un Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

Sestra severnokorejskog lidera je 2017. godine postala tek druga žena koja je u patrijarhalnoj Severnoj Koreji ušla u eksluzivni Politibiro, nakon svoje tetke Kim Kjong Hui, a do skoro je bila druga u komandnom lancu, odmah iza svoga brata.

- Prerano je za zaključke o njenom statusu s obzirom da je Kim Jo Džong i dalje članica Centralnog komiteta. Postoji mogućnost i da je ona preuzela druge važne državne funkcije - izjavio je Lim Eul-čul, profesor severnokorejskih studija na Univerzitetu u Seulu.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • De Miro

    11. januar 2021 | 09:48

    Severna Koreja je primer kako alavi grabezljivci upropaste u sustinu plemenitu ideju socijalizma. Krijuci se iza slogana o jednakosti pojedinci su uzurpirali svu vlast i drzavu pretvorili u naslednu monarhiju. I to bez ikakvoga pluralizma i demokratije.

  • Pavicevic

    11. januar 2021 | 09:32

    Ide za Kanadu.....

  • pero

    11. januar 2021 | 13:52

    Ona nosi tasnu od 5000dolara i ide iz zemlje nije vazno gde a narod nema sta jesti i ne moze u drugo selo bez dozvole komunisticke partije.Komunisti divite mu se ali to nije za civilizovani svet.Hvala za objavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA