≫ 

Britanska ambasadorka upozorila Mjanmar: Moguće je da će se za 14 dana zaraziti polovina stanovnika

Ona je dodala da se virus širi populacijom, veoma brzo

  • 0
Mjanmar radnice fabrika korona virus

Foto: Tanjug/AP

Britanska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Barbara Vudvord upozorila je danas da bi polovina od 54 miliona ljudi u Mjanmaru mogla biti zaražena od kovid-19 u naredne dve nedelje, dok je ambasador Mjanmara uputio poziv da se obezbedi efikasna isporuka vakcina.

Mjanmar je u haosu otkako je vojska 1. februara zbacila izabranu vladu na čelu sa Aung San Su Ći i potresaju ga protesti i borbe između vojske i novoformiranih milicija, preneo je Rojters.

SAD, Britanija i druge države uvele su sankcije vojnim vođama Mjanmara zbog državnog udara i represije nad demonstrantima tokom koje je ubijeno više stotina ljudi.

- Puč je rezultovao gotovo potpunim kolapsom zdravstvenog sistema, a zdravstveni radnici se napadaju i hapse - rekla je Vudvord u neformalnoj raspravi Saveta bezbednosti o Mjanmaru.

Ona je dodala da se virus širi populacijom, veoma brzo. Prema nekim procenama, u naredne dve nedelje polovina stanovništva Mjanmara mogla bi biti zaražena kovidom.

- Da bi se postigla glatka i efikasna vakcinacija protiv kovid i pružila humanitarna pomoć, neophodno je da međunarodna zajednica vrši pažljivu kontrolu - rekao je ambasador Mjanmara u UN Kjav Moe Tun, koji je govorio u ime izabrane civilne vlade.

Mijanmar je nedavno primio još dva miliona kineskih vakcina, ali se veruje da je vakcinisano samo oko 3,2 odsto populacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA