≫ 

Putin: Jeljcin je drugim državama bio dobar dok nije stao u odbranu Jugoslavije

Putin je istakao na koje su načine druge države tokom godina pokušavale da utiču na Rusiju

  • 35
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin ispričao je kojim metodama su druge države pokušavale da utiču na Rusiju sredinom devedesetih godina prošlog veka, naglasivši da je početkom 2000-ih godina prekinuo te akcije.

- Pogledajte, sredinom 1990-ih i početkom 2000-ih godina u svojstvu savetnika, zvaničnih službenika ruske vlade bili su, kako se kasnije otkrilo, službenici CIA. Kasnije su im u SAD sudili da su kao službenici CIA, dok su radili za nas, kršili američki zakon, učestvovali u privatizaciji - rekao je Putin u četvrtak na sednici Saveta za razvoj civilnog društva i ljudska prava.

Po njegovim rečima, "to je samo jedan primer pokušaja mešanja u stvari Rusije".

- U stvari, bilo ih je mnogo više. U našim nuklearnim vojnim objektima sedeli su američki stručnjaci koji su tamo dolazili na posao svakog dana, od ujutru do uveče - na stolu je stajala i američka zastava. Oni su tamo živeli i radili. Nisu im bili potrebni osetljivi instrumenti u naš politički život, pošto su oni i tako sve kontrolisali - uveren je šef države.

On je naglasio da se, "naravno, situacija promenila, država je postala drugačija, postala je samostalnija, rastu mogućnosti oružanih snaga i, naravno, odnos prema njoj je počeo da se menja".

Putin je pozvao sve da se prisete kakav je bio odnos prema predsedniku Borisu Jeljcinu.

- Sve je bilo dobro, sa zadovoljstvom su ga tapšali po ramenu. Samo što je podigao glas u zaštitu Jugoslavije i protivpravnih radnji - a mi znamo da su to bile apsolutno protivpravne radnje, kršenje međunarodnog prava prema Jugoslaviji, kada je vršeno bombardovanje bez ikakvog odobrenja SB UN, što je najgrublje kršenje međunarodnog prava - samo što je Boris Jeljcin stao u zaštitu međunarodnog prava i prava naroda Jugoslavije da se prema njima civilizovano ponašaju, odmah se odnos prema Rusiji, prema njemu lično, promenio. Čim je Rusija počela da govori o svojim interesima, da ima interese, da jača svoj suverenitet, ekonomiju i mogućnosti vojske, potrebni su bili drugi instrumenti uticaja na naš unutarpolitički život, uključujući suptilne instrumente kroz razne organizacija koje dobijaju novac iz inostranstva - zaključio je Putin.

Video: Putin pokriva ostarelog veterana: Dirljiv momenat na počasnoj tribini tokom parade za dan pobede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    10. decembar 2021 | 08:17

    Nije on nas uopšte branio. Da jeste nebi bili bombardovani. Ne ponovio se takav nikad više.

  • Medju

    10. decembar 2021 | 08:04

    katolicima jos malo imamo prijatelja

  • Mihajlo

    10. decembar 2021 | 07:56

    E moj Putko kamo sreće da je stao u odbranu, nego je mirno posmatrao kako nas bombarduju. A hrvatima je prodavao oružje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA