≫ 

Lider Kazahstana poručio vojsci: Pucajte bez upozorenja, "banditi" napali grad

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je u protestima ubijeno 26 "naoružanih kriminalaca" i 18 pripadnika snaga sigurnosti

  • 7
Kasim Žomart Tokajev Kazahstan Foto: Tanjug/AP

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev rekao je da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja, prenosi BBC.

Radi se o reakciji na proteste koji su zbog poskupljenja energenata nedavno izbili u Almatiju.

BBC navodi kako i danas u blizini glavnog trga u Almatiju odjekuju pucnji.

Tokajev je dodao da je "20.000 bandita napalo glavni grad" te ih nazvao "teroristima", za šta nije ponudio nikakve dokaze.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je u protestima ubijeno 26 "naoružanih kriminalaca" i 18 pripadnika snaga sigurnosti.

U obraćanju javnosti putem televizije, Tokajev je rekao da su "mirovne snage" koje su poslale Rusija i susedne zemlje stigle na njegov zahtev te su u zemlji "privremeno, kako bi osigurale mir".

Odbacio je bilo kakve ideje o pregovorima s protestantima.

Kazahstan protesti demonstracije Foto: Tanjug/AP

- Kakvi pregovori se mogu voditi s kriminalcima i ubicama? Moramo da se obračunamo s naoružanim i dobro opremljenim banditima, kako lokalnim tako i onim izvan. Da budem precizniji, radi se o teroristima. Moramo ih uništiti i to će biti napravljeno brzo - rekao je.

Ranije u petak čula se pucnjava u blizini trga u Almatiju.

Predsednik Kazahstana je najavio da će, kako se situacija bude stabilizovala, rukovodstvo zemlje postepeno ukidati vanredno stanje u regionima i uključivati internet.

Tokajev je zahvalio ruskom lideru Vladimiru Putinu na brzom odgovoru na njegov apel za mirovne snage ODKB-a.

Video: Sukobi na protestu u Kazahstanu protiv skoka cena goriva u toj zemlji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    7. januar 2022 | 11:56

    Ne pravdam ni jedne, ali kakav dokaz treba ako je ubijeno 18 pripadnika snaga bezbednosti, zar to nije za neke dovoljan dokaz...nije samo za iste one koji su to radili u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji, Sirija, po svetu... Prošlo je vreme otvorene agresije, sad su pritisci na vlast izmišljenim aferama,sankcijama i finansiranje i obučavanje opozicije, tako da se međusobno ubijajaju...

  • Sima

    7. januar 2022 | 11:45

    "Snajka" polako sprema pakao i u ostalim zemljama u okruženju Rusije.Zbog toga su ameri napustili Avganistan.

  • Miša

    7. januar 2022 | 12:23

    I šta kažete "protesti protiv poskupljenja energenata"? Ha, ha, da nisu "ekološki" protesti možda? Hoće ti pokušaji revolucije danas tako da se nazivaju. Povuci vojsku sa ulice ako hoćeš da banditi preuzmu vlast i poseku vam glave. Ako nećeš onda ili oni ili vi. Ra ta ta ta ta....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA