≫ 

Ukrajina prenosi da Rusija nastavlja ofanzivu na istoku: Pregovori o izvlačenju ranjenih iz fabrike Azovstal

*Američki senator Rand Pol blokirao usvajanje zakona o pomoći Ukrajini *OEBS: Nekoliko hiljada Ukrajinaca poslato u "centar za filtriranje" *Rusija traži sednicu SB o američkim laboratorijama u Ukrajini

  • 78
Ukrajina rat blog Foto-montaža: Tanjug/AP

Činjenice:

  • Do ponedeljka dogovor o šestom paketu sankcija
  • Velika Britanija uvela nove sankcija članovima Putinove porodice
  • Američki senator Rand Pol blokirao usvajanje zakona o pomoći Ukrajini
  • Zelenski: Rusija uništila 570 zdravstvenih ustanova i 101 bolnicu
  • Španske vlasti identikovale imovinu ruskih oligarha na listi sankcija
  • OEBS: Nekoliko hiljada Ukrajinaca poslato u "centar za filtriranje"
  • Ukrajinske snage zapalile ruski brod u Crnom moru
  • Ruski brod s ukradenim ukrajinskim zitom stigao u Siriju
  • Rusija traži sednicu SB o američkim laboratorijama u Ukrajini

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 79. dan.

Sinoć je američki senator Rand Pol iz Kentakija neočekivano blokirao usvajanje zakona o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara. Senator je zahtevao izmene zakona koje bi uključivale uvođenje specijalnog generalnog inspektora koji bi nadgledao kako se pomoć troši.

- Ne možemo spasiti Ukrajinu tako što ćemo osuditi američku ekonomiju - izjavio je Pol tom prilikom.

U međuvremenu, ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko izjavio je za Rojters da je Ukrajina bila primorana da potroši 8,3 milijardi dolara na sukob sa Rusijom umesto na razvoj i da je potrošnja, preusmerena iz nekih sredstava koja su prvobitno bila predviđena budžetom za razvoj, išla za kupovinu i popravku oružja i za hitnu pomoć interno raseljenim licima. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija uništila 570 zdravstvenih ustanova i 101 bolnicu.

Paralelno su vlasti u Španiji identifikovale kuće, kompanije i jednu luksuznu jahtu koje pripadaju ruskim oligarsima koji su na listi sankcija u njihovoj zemlji.

Juče je saopšteno i da su ukrajinske snage oštetile moderni logistički brod ruske mornarice u Crnom moru i zapalile ga, a lociran je i ruski brod Matros Pozinič, za koji se veruje da prenosi 30.000 tona ukradenog žita iz Ukrajine. Brod je navodno pristao u luku Latakiju u Siriji, dok satelitski snimci i podaci o praćenju pokazuju da je iz Sevastopolja na Krimu prešao Bosfor i stigao do egipatske luke Aleksandrije, koja mu je odbila pristajanje.

I Rusija je zatražila javnu sednicu Saveta bezbednosti UN na temu vojno-biološkog programa na kojem su američke laboratorije radile u Ukrajini.

Iz časa u čas:

00:46 Zelenski: U toku su pregovori za evakuaciju iz pogona Azovstal

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su razgovori sa Rusijom o izvlačenju ranjenih branilaca iz fabrike Azovstal u Mariupolju veoma složeni, dodajući da Kijev koristi uticajne posrednike, preneo je Rojters, pozivajući se na njegovo kasnonoćno obraćanje.

- Trenutno su u toku veoma složeni pregovori o sledećoj fazi misije evakuacije – uklanjanju teško ranjenih, lekara. Reč je o velikom broju ljudi. Naravno, činimo sve da evakuišemo sve ostale, svakog našeg branioca. Već smo uključili sve širom sveta koji bi mogli da budu najuticajniji posrednici - dodao je on, ne iznoseći detalje.

Ukrajina je, rekavši da ne postoji vojno rešenje za sukob, predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branilaca. Ako im Moskva dozvoli, Kijev kaže da će osloboditi jedan broj ruskih ratnih zarobljenika.

00:32 Kriza na bojištu u Ukrajini daleko gora nego na početku rata 

Oleksandra Ustinova, poslanica ukrajinskog parlamenta, razgovarala je danas sa novinarima u Vašingtonu i rekla da je kriza na bojnom polju sada „daleko gora“ nego što je bila na početku rata, prenosi CNN.

Pakao je na linijama fronta. Sada gubimo mnogo više ljudi nego što je bilo na početku rata - rekla je Ustinova.

00:16  Zelenski: Amabasade 37 zemalja rade u Kijevu, hvala im svima

Ambasade 37 zemalja nastavljaju sa radom u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, saopštio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Trideset sedam stranih misija je već nastavilo sa radom u Kijevu. Svima sam im zahvalan“, rekao je ukrajinski predsednik u video obraćanju objavljenom na njegovom Telegram kanalu. On je izjavio da je uveren i da će se druge diplomatske misije uskoro vratiti u Kijev.

00:04 Na periferiji Harkova pogođen Dom kulture

Rojters je poslao iz Dergačija, mesta na periferiji Harkova, vest da su  vatrogasci gasili olupinu koja tinja nakon što je, prema lokalnim zvaničnicima, ruski raketni napad pogodio Dom kulture, koji je korišćen za distribuciju zaliha pomoći.

Volonteri unutra pokušavali su da spasu pakete pelena za bebe i formule, izvestila je u petak novinska agencija.

- Ne mogu to nazvati drugačije nego terorističkim aktom. Hteli su da pogode bazu u kojoj skladištimo namirnice i da naprave humanitarnu katastrofu - izjavio je gradonačelnik Vjačeslav Zadorenko i podsetio da je predhodnog dana raketa ranila člana osoblja klinike i ubila mladi par u njihovoj kući.

23:40 SAD šalje 10.500 novih vojnika u Evropu

SAD šalju 10.500 novih vojnika u Evropu na novu rotaciju SAD šalju 10.500 novih vojnika u Evropu da zamene vojnike koji su ranije bili raspoređeni, saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi. Rekao je da su razmeštanja bila „zamena jedan za jedan“ i da će se rotacija desiti u narednim nedeljama i tokom leta.

22:53 Tela ruskih vojnika utovarena u vagone - hladnjače 

Ukrajinske vojne vlasti su u petak utovarile tela ruskih vojnika u vagone-hladnjače, rekavši da su spremne da tela vrate Rusiji u skladu sa unutrašnjim zakonom, prenosi Rojters. Vlasti su utovarile tela posle borbi u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti.

- Prema normama međunarodnog humanitarnog prava, po završetku aktivne faze sukoba strane moraju da vrate tela vojske druge zemlje - izjavio je Volodimr Ljamzin, šef ukrajinske civilno-vojne saradnje, koji je objasnio da je nekoliko vozova hladnjača stacioniranih u različitim regionima širom Ukrajine gde su držana tela ruskih vojnika.

22:29 Generalštab Ukrajine: Rusija nastavila ofanzivu na istoku zemlje

Ruska vojska je nastavila stratešku ofanzivu na istoku zemlje, napadajući nova sela i gradove, saopštila je danas ukrajinska vojska u svom dnevnom operativnom saopštenju, prenosi Asošiejted pres:

- Ruske trupe su gađale svoje ukrajinske protivnike živom vatrom u blizini naselja Rubežnoje, u blizini strateškog grada Severodonjecka u ukrajinskom Donbasu, saopštio je generalštab ukrajinske vojske na Fejsbuku.

U petak su ruske trupe bezuspešno upali u gradove Zolote i Kamiševaha, saopštila je ukrajinska vojska. Dodaje se da su moskovske snage artiljerijski gađale strateški važna naselja Kamenka i Novoselivka.

Vojska je takođe saopštila da je Rusija nastavila da granatira ukrajinske položaje u Mariupolju, u blizini čeličane Azovstal, gde se kijevske trupe i dalje drže. Tačnost tvrdnji nije mogla odmah da se proveri, napominje AP.

22:03 SAD optužile Rusiju da koristi SB UN za širenje dezinformacija o biološkom oružju u Ukrajini

SAD su optužile Rusiju da koristi Savet bezbednosti UN za izbacivanje dezinformacija i teorija zavere o biološkom oružju u Ukrajini, kako bi odvratila pažnju od "njene invazije na zemlju", preneo je Asošiejted pres.

Zamenik američkog ambasadora Ričard Mils nazvao je ruske tvrdnje o navodnoj umešanosti SAD u program biološkog oružja „kategorički lažnim i smešnim“. On je upozorio Savet da akcije Moskve slede obrazac optuživanja drugih za kršenja koja je počinila ili namerava da počini, dodajući da ih treba pažljivo pratiti „zbog mogućnosti lažnog hemijskog ili biološkog napada ruskih snaga“.

Zamenik šefa UN za razoružanje Tomas Markram ponovio je savetu ono što je njegov šef rekao na sastancima saveta 11. i 18. marta o sličnim ruskim optužbama: Ujedinjene nacije nisu svesne bilo kakvog programa biološkog oružja u Ukrajini.

21:32 Južna Osetija 17. jula odlučuje o ujedinjenju sa Rusijom

Aktuelni predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov potpisao je danas ukaz kojim je za 17. jul zakazao referendum o prisajedinjenju ovog otcepljenog gruzijskog regiona Rusiji.

Novi lider gruzijskog otcepljenog regiona Južne Osetije Alan Glagojev izjavio je u sredu da će sačekati signal iz Moskve pre nego što se održi referendum o pridruživanju Rusiji.

Glagojev, koji je pobedio aktuelnog predsednika Anatolija Bibilova na predsedničkim izborima prošlog vikenda, rekao je da je Južnoj Osetiji potrebno da Rusija bude uključena u referendum o pridruživanju toj zemlji ukoliko bi on bio održan, prenela je agencija Rojters.

Moskva je priznala Južnu Osetiju i priobalni region Abhazije kao nezavisne posle kratkog rata sa Gruzijom 2008. godine, podseća britanska agencija.

21:26 Dva ključna bojna polja u Ukrajini, jedna reka je velika prepreka: Njene prirodne granice utiču na obe strane

21:12 U toku spašavanje boraca u Azovstalu 

Teški pregovori se vode da bi se uklonili ukrajinski branioci skriveni ispod čeličane Azovstal u poraženom Mariupolju, javio je CNN.

Pavlo Kirilenko, načelnik vojne administracije Donjecke oblasti, rekao je za CNN da su u toku pokušaji spasavanja boraca.

- Teški pregovori su u toku, a oni i dalje traju, kako bi se branioci spasli — postepeno — jer Ruska Federacija pokušava da što više diktira svoje uslove i zahteve. Dakle, na prvom mestu će to biti teško ranjeni borci - rekao je on.

Kirilenko je rekao da Rusi nastavljaju da bombarduju Avozstal.

- Ovo su teške, vakuumske, visokoeksplozivne bombe - rekao je on.

20:44 Ukrajina potpisala ugovore o uvozu goriva

Ukrajina je potpisala ugovore o uvozu 300.000 tona dizela i 120.000 tona benzina, saopštila je danas potpredsednica ukrajinsek vlade Julija Sviridenko. Cilj uvoza goriva je pokrivanje domaće potrošnje u maju, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, Rusija je od 24. februara uništila 27 skladišta goriva i rafineriju nafte Kremenčuk u centralnoj Ukrajini.

20:31 Ubrzala se inflacija u Rusiji 

Potrošačka inflacija u Rusiji ubrzala se u aprilu na 17,83 odsto na godišnjem nivou, što je najviši nivo od januara 2002, preneo je Rojters. Objavljeni podaci pokazuju da je inflaciju podstakla nestabilna rublja i zapadne sankcije, koje su poremetile logističke lance.

Međutim, mesečna inflacija je u aprilu usporila na 1,56% sa 7,61% u martu, kada je zabeležila najveći mesečni rast od januara 1999. godine, pokazuju podaci federalne službe za statistiku Rosstata.

20:12 Rusija dostavila SB UN dokaz o laboratorijama SAD u Ukrajini

Rusija je dostavila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija konkretne dokaze o američkim kompanijama i pojedincima uključenim u rad biolaboratorija u Ukrajini, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

On je na sastanku SB UN naveo da se radi o konkretnim činjenicama koje je Moskva otkrila i o konkretnim dokumentima, koji ukazuju na to da su Sjedinjene Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini.

- Podelili smo nekoliko stotina dokumenata. Oni sadrže konkretne podake, konkretne slučajeve, konkretne kompanije, konkretna lica - naveo je Poljaski. Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode.

Kina smatra zabrinjavajućim najnovije dokaze o biološkoj aktivnosti koje je Rusija objavila i da je to pitanje "međunarodne bezbednosti“, rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN Dai Bing.

19:53 Ukrajinski tužilac istražuje više od 11.000 navodnih ratnih zločina Rusije

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine saopštila je CNN-u da se istražuje ukupno 11.239 navodnih ratnih zločina ruskih vojnika, uključujući oko 8.000 tužilaca širom zemlje. Kancelarija glavnog tužioca saopštila je da velika većina zločina uključuje kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ukrajinski generalni tužilac Irina Venediktova je 5. maja tvrdila da je ruska vojska počinila više od 9.800 ratnih zločina za 70 dana rata tokom testiranja Helsinškoj komisiji.

19:42 Ukrajina: Ruske trupe tri puta osujećene da postave pontone

Ruske trupe su tri puta bezuspešno pokušale da postave pontonske mostove preko reke Severski Donjec na istoku Ukrajine, saopštio je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

Ukrajinski branioci uzvratili su Rusima svaki put kada su pokušali da postave pontonske mostove i uništili su ukupno blizu 70 jedinica ruskog teškog naoružanja i opreme tokom tri dana, rekao je Gajdaj, prenosi BBC. On je rekao i da je Ukrajina osujetila napore Rusije da prikrije ove svoje operacije.

- Eliminisali smo ruske brze čamce i helikoptere koje su koristili da prikriju svoje pokušaje u postavljanju mostova - rekao je on za BBC.

19:35 Oglasila se i ruska vojska: Ruske snage pogodile 32 područja sa ukrajinskim snagama

Ruska vojska pogodila je danas 32 područja gde su koncentrisane ukrajinske oružane snage i skladište municije u oblasti Harkov.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su visokopreciznim raketama uništile ukrajinski štab teritorijalne odbrane i bataljon na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Uništeni su štab teritorijalne odbrane i bataljon 24. mehanizovane brigade u naseljima Zolote i Vrubovka LNR, rekao je Konašenkov.

Osim toga pogođene su 32 oblasti gde je koncentrisano ljudstvo i vojna tehnika, kao i skladište municije u okrugu Krasnopavlovka u oblasti Harkov, naveo je Konašenkov i dodao da je u uradima stradalo više od 300 nacionalista i onesposobljeno 37 jedinica vojne tehnike. Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri navode Ministarstva odbrane Rusije.

19:30 Ukrajinska vojska kaže da se rusko povlačenje u Harkovu nastavlja

Ukrajinske snage su saopštile da su ruske snage fokusirane na obezbeđivanje povlačenja trupa iz oblasti Harkov, prenosi CNN.  Te trupe su se našle pod sve većim pritiskom ukrajinskih kontranapada duž širokog fronta zapadno od njihovih linija snabdevanja.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je bilo više artiljerijskog granatiranja ukrajinske teritorije dok su Rusi pokušavali da napreduju ka Slavjansku, što je ključni cilj. Selo Nova Dmitrivka je bilo pod vatrom, kaže se, kao i od kraja aprila.

Takođe se navodi da je bilo vazdušnih napada oko Doline, koja je 20 kilometara (više od 12 milja) severno od Slavjanska i obližnje Adamivke. Prema ukrajinskim vlastima, vazdušni napadi u toj oblasti ranije ove nedelje oštetili su dva verska objekta.

U oblasti Luganska odbijen je ruski napad na grad Zolote, saopštio je Generalštab, dodajući da je prijavljeno više prekograničnih granatiranja daleko od trenutnog područja neprijateljstava u severoistočnom regionu Sumi, kao i vazdušni napad na jedno selo u regionu.

19:14 Reznikov: Ukrajina primorala Rusiju da uđe u fazu dugog rata

Ukrajina je primorala Rusiju da svede svoje ciljeve na operativni i taktički nivo i da uđe u "fazu dugog rata", a odbrambena pomoć Kijevu je veća nego ikad, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

- Da bismo sada pobedili, moramo pažljivo planirati resurse, izbegavati greške, projektovati svoju snagu tako da neprijatelj na kraju ne može da nam se suprotstavi - naveo je ukrajinski ministar odbrane u saopštenju objavljenom danas na Fejsbuku, prenosi CNN.

Reznikov je rekao i da je Moskva nakon prvobitnog ruskog napada 24. februara, očekivala da će Ukrajina kapitulirati za nekoliko dana i da će Kremlj uspostaviti novi ruski sistem u Ukrajini.

- Ukrajinska vojska i celokupno ukrajinsko stanovništvo odbili su okupatore i osujetili njihove planove -naglasio je Reznikov.

19:04 Finski predsednik razgovarao o sledećim koracima sa Bajdenom i premijerkom Švedske

Finski predsednik Sauli Niiniste rekao je da je danas razgovarao o „sledećim koracima svoje zemlje ka članstvu u NATO-u” sa svojim američkim kolegom Džoom Bajdenom i premijerkom Švedske Magdalenom Anderson.

18:46 Italija podržava članstvo Finske i Švedske u NATO  

Italija bi „veoma srećna“ da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO-u, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo.

- Mi kao Italija bićemo veoma srećni da dočekamo ove dve zemlje u ovoj velikoj alijansi koja brani svoje zemlje članice i... koja decenijama garantuje mir - rekao je Di Maio obraćajući se novinarima u Berlinu.

18:23 Rusija od subote prekida isporuku struje Finskoj?

Rusija će obustaviti isporuke električne energije Finskoj ovog vikenda od subote u 1:00, saopštio je snabdevač RAO Nordic, usred rastućih tenzija u nastojanju Helskinka za pridruživanje NATO-u, prenosi Gardijan

RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, saopštila je da je "prinuđena da obustavi uvoz električne energije" od 14. maja.

RAO Nordic „nije u mogućnosti da plaća uvezenu struju iz Rusije, dodaje se u saopštenju.

- Ova situacija je izuzetna i desila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke istorije. Finska mrežna kompanija Fingrid saopštila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije "za sada" biti obustavljena zbog poteškoća u primanju plaćanja za električnu energiju prodatu na tržištu. Fingrid dodaje da u Finskoj ne postoji opasnost po "adekvatnost električne energije".

18:08 Razgovarali američki i ruski ministar odbrane

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je danas sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom tokom koga je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja linija komunikacije, saopštio je Pentagon.

To je bio prvi put da je Ostin razgovarao sa Šojguom od 18. februara, naveo je portparol Pentagona DŽon Kirbi u saopštenju, preneo je Rojters.

17:45  SAD rade na razjašnjavanju stava Turske

SAD rade na razjašnjavanju stava Turske o potencijalnom članstvu Švedske i Finske u NATO, izjavila je danas pomoćnica državnog sekretara za Evropu i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

Ona je to kazala nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao da Ankara ne podržava nastojanje te dve države da se pridruže alijansi, preneo je Rojters.

Donfrid je u razgovoru sa novinarima rekla da će se o toj temi razgovarati na ministarskom sastanku NATO tokom vikenda u Berlinu.

17:05 Finska: Strpljenje odgovor na tursko "ne" članstvu u NATO

Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto pozvao je danas na strpljenje i postupni pristup kao odgovor na otpor Turske prema članstvu Finske i Švedske u NATO.

16:58 Kijev menja odluku o policijskom času

Od nedelje će u Kijevu policijski čas počinjati sat vremena kasnije, od 23 sata i trajaće do 5 sati ujutro.

Gradonačelnik Vitali Kličko je rekao i da će javni takođe raditi duže od ponedeljka.

16:32 Pričalo se da je ranjen u Ukrajini, sad da ga je Putin sklonio: Gde je Gerasimov?

Russia Military Putin Mikhail Klimentyev

16:18 Otkriveno kada će biti nastavljeno suđenje ruskom vojniku

Ruski vojnik optužen za ubistvo nenaoružanog ukrajinskog civila pojavio se danas pred sudom u Kijevu, uoči prvog suđenja za ratne zločine od početka rata.

Vadim Šišimarin (21) doveden je u sud na preliminarno saslušanje, a preti moguća kazna doživotnog zatvora pod optužbom za ratne zločine i ubistvo s predumišljajem.

Šišimarin će kasnije reći sudu da li poriče optužbu ili ne, rekao je njegov advokat Viktor Ovsjanikov.

Sudija je rekao da će se sud ponovo sastati 18. maja.

Rusija je saopštila da nema informacija o suđenju i više puta je negirala bilo kakvu umešanost u ratne zločine.

15:15 Erdogan ne gleda pozitivno na ulazak Švedske i Finske u NATO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da nije moguće da Turska, inače, članica NATO, pozitivno gleda na planove Švedske i Finske da se pridruže alijansi, rekavši da su te dve zemlje dom za mnoge terorističke organizacije.

14:57 Šolc tvitovao nakon sastanka sa Putinom

14:07 Zelenski: Spreman sam za direktan sastanak sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u intervjuu za italijanske medije rekao da je spreman za direktan sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Za ovih osam godina sve vreme smo želeli da razgovaramo sa Ruskom Federacijom. Iako je stav javnosti drugačiji sada, ja sam kao predsednik spreman da se sastanem sa Putinom bez njegovih posrednika i pod uslovima da to bude dijalnog, a ne ultimatom - rekao je Zelenski.

14:01 Rusija proterala deset rumunskih diplomata

Deset rumunskih diplomata proterano je danas iz Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija se na ovaj korak odlučila nakon proterivanja ruskih diplomata iz Bukurešta, prenosi Rojters.

Ministarstvo je dodalo da osuđuje pokušaje Rumunije da okrivi Rusiju za navodne ratne zločine u Ukrajini.

13:49 Kuleba kritikovao Mađarsku zbog stava o uvođenju embarga na rusku naftu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikova je danas stav Mađarske po pitanju uvođenja embarga na rusku naftu.

- Ukoliko se u novom paketu sankcija ne nađe klauzula o embargu na rusku naftu, verujem da će Putin da slavi jer će to biti prvi put da EU nije jedinstven i sve to zbog stava jedne zemlej - rekao je Kuleba.

On je rekao i da je razlog za to više političke, a manje ekonomske prirode.

13:35 Putin održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost: Ulazak Švedske i Finske u NATO jedna od glavnih tema

13:20 Šolc pozvao Putina na prekid vatre, Rus optužio Kijev za blokiranje pregovora

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je u telefonskom razgovoru Vladimira Putina na brzi prekid vatre u Ukrajini.

Sa druge strane, Putin je tokom razgovora optužio Kijev za "blokiranje mirovnih pregovora" sa Moskvom.

13:00 Finska neće ostati bez ruskog gasa

Ne postoje planovi za obustavu isporuka ruskog gasa Finskoj, i takvi izveštaji finskih medija su „još jedna novinarska patka“, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

12:53 Odloženo suđenje ruskom vojniku

Suđenje ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu, kojem se sudi za ratne zločine u Ukrajini odloženo je za drugi dan.

Nije poznato za kada je zakazano novo ročište.

12:41 Velika Britanija uvela nove sankcije članovima Putinove porodice

Britanija je najavila svoju poslednju rundu sankcija usmerenih na "finansijsku mrežu ruskog predsednika, uključujući njegovu bivšu suprugu, porodicu i uži krug saradnika".

- Razotkrivamo i ciljamo sumnjivu mrežu koja podržava Putinov luksuzni način života - navela je šefica diplomatije Liz Trus.

12:24 Putin i Šolc razgovarali telefonom

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, saopšteno je iz Kremlja. Njih dvojica su razgovarala o situaciji u Ukrajini, sa akcentom na humaniratne aspekte.

12:16 Koji su sledeći koraci ako Finska i Švedska zatraže članstvo u NATO?

11:40 Putin ne odbija razgovore sa Zelenskim

- Rusija apriori ne odbija lični sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, ali pre toga mora da se pripremi odgovarajući dokument koji će na takvom sastanku biti finalizovan - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

10:52 Ovo je prvi ruski vojnik kojem se u Ukrajini sudi za ratne zločine

10:34 Borelj: Do ponedeljka dogovor o sankcijama, embargu na naftu

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da će EU izdvojiti dodatnih pola milijarde evra za nabavku oružja za Ukrajinu i izneo očekivanje da će se EU dogovoriti o šestom paketu sankcija protiv Rusije najkasnije u ponedeljak, na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu.

10:25 Rusi tvrde da su pogodili rafineriju u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage gađale rafineriju nafte u Kremenčugu u centralnoj Ukrajini, uništavajući njen proizvodni kapacitet i rezervoare za gorivo.

Rojters prenosi da je ministarstvo takođe saopštilo da su njihove snage oborile ukrajinski avion Su-27 u oblasti Harkova. Izveštaji nisu nezavisno verifikovani.

09:58 Lavrov: EU bi da bude dodatak NATO

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da potezi Brisela govore da će EU "biti dopuna" NATO.

09:35 Rusija ojačava pozicije na jugu Ukrajine

Ukrajinski generalštab saopštio je da ruske snage nastavljaju artiljerijske i vazdušne udare na Mariupolj dok blokiraju ukrajinske jedinice u blizini fabrike Azovstal.

- U cilju uspostavljanja pune kontrole nad gradom i suzbijanja otpora ukrajinskih boraca, koristi se strateškom avijacijom. S obzirom na evakuaciju lokalnog stanovništva, u bliskoj budućnosti treba očekivati pojačanje vatre - saopštio je Generalštab.

08:58 Ukrajina: Ruske snage pokusavaju da zauzmu Azovstal

Savetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko izjavio je da ruske snage jutros pokušavaju da prodru na teritoriju fabrike Azovstal u tom gradu.

Andrjuščenko je rekao da ruske snage, dok traje granatiranje, pokušavaju da se probiju do centralnog dela fabrike, navodi Unian.

On je objavio i fotografiju, na njoj se vidi kako ruski vojnici šetaju oko fabrike.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Rusija nastavila artiljerijske i vazdušne udare na Marijupol, a da su glavni napori i dalje koncentrisani na blokiranje ukrajinskih trupa u zoni fabrike Azovstal.

08:49 Dmitro Kuleba stigao u Nemačku na sastanak G7

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba stigao je u Nemačku na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja G7.

Ove godine će na sastanku učestvovati i ministri Moldavije i Ukrajine, koji je planiran za sutra.

08:23 Mišel: Globalna bezbednost je ugrožena

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas tokom posete Hirošimi da je globalna bezbednost ugrožena, kako je naveo, "ruskim napadom na Ukrajinu i nedavnim raketnim testom Severne Koreje".

Mišel je rekao da je Hirošima, grad koji je pretrpeo atomsko bombardovanje, "oštar podsetnik" da je hitno potrebno ojačati međunarodna pravila za nuklearno razoružanje i kontrolu naoružanja, prenosi Rojters.

- Dok razgovaramo, globalna bezbednost je ugrožena. Rusija, nuklearna naoružana država... napada suverenu naciju Ukrajine, sramno i neprihvatljivo spominjući upotrebu nuklearnog oružja - rekao je Mišel.

Šarl Mišel u Japanu Foto: Tanjug/AP

08:00 Zelenski: Strateški poraz Rusije je očigledan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija ima velike strateške gubitke u Ukrajini.

- To je očigledno i to vidi ceo svet. Rusija jednostavno nema hrabrosti da to prizna - rekao je Zelenski.

On je zatim iskoristio priliku da Ruse još jednom nazove kukavicama jer pokušavaju da sakriju istinu.

Zahvalio je medicinskim sestrama i bolničarima što spasavaju živote ukrajinskih vojnika, a zatim je dodao da su ruske snage uništile 570 zdravstvenih ustanova od početka rata.

07:39 Zahtev Finske za članstvo u NATO početkom sledeće nedelje

07:15 UN: Više od 6 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine

Više od 6 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine od početka ruske specijalne vojne operacije krajem februara, pokazuju najnoviji podaci Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Pored toga, više od 8 miliona ljudi, skoro svaki peti od predratnog stanovništva Ukrajine, interno je raseljeno u zemlji nakon što su bili primorani da napuste svoje domove, prema najnovijem izveštaju Međunarodne organizacije za migracije.

Očekuje se da će 8,3 miliona izbeglica pobeći iz Ukrajine, saopštio je UNHCR krajem aprila.

07:03 Rođaci boraca u Azovstalu mole za pomoć, Kijev radi na spasavanju ranjenih

Rođaci ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal pozvali su juče na nove napore za njihovo spasavanje, dok službeni Kijev kaže da su u toku razgovori sa Moskvom o planu za evakuaciju teško ranjenih vojnika.

Ruske snage bombardovale su čeličanu u južnoj luci Mariupol, poslednjem bastionu ukrajinskih branitelja u gradu koji je gotovo u potpunosti pod ruskom kontrolom nakon više od dva meseca opsade.

Zvanični Kijev kaže da su svi civili koji su nedeljama bili zarobljeni u bunkerima ispod čeličane evakuisani. Ali još uvek nema dogovora o puštanju stotina boraca, od kojih su neki ranjeni.

07:00 Kompanija Simens najavila da se povlači iz Rusije

Nemački industrijski gigant Simens AG najavio je da će se posle 170 godina poslovanja, prestaje sa radom u Rusiji.

Oni su takođe saopštili da osuđuju rat u Ukrajini i da su zbog toga odlučili da se povuku. 

07:05 Ispovest dečaka koji je preživeo pakao Buče

06:52 Tras: Sankcije Rusiji ukinuti kada njene trupe napuste Ukrajinu

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da bi Rusiji trebalo ukinuti sankcije tek kada sve njene trupe napuste teritoriju Ukrajine.

- Putin se ponižava na svetskoj sceni. MOraju da mu se uskrati svaka korist od njegovog napada na Ukrajinu - rekla je ona.

Video: Ukrajinske vlasti tvrde: Snimak navodno bombardovanog porodilišta u Mariupolju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😳

    13. maj 2022 | 07:50

    NATO u blato

  • Krca

    13. maj 2022 | 08:16

    Zelenski i strategija hahaha...nije ti to klavir bre :)

  • BralE

    13. maj 2022 | 08:55

    „…Zelenski rekao je da Rusija ima velike strateške gubitke u Ukrajini.- To je očigledno i to vidi ceo svet. Rusija jednostavno nema hrabrosti da to prizna…“Jeste, baš zato ih molite već mjesec dana, da vam poštede one napaćene zrtvene jaganjce iz azovstala…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA