≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Pentagon hitno obustavio putovanje delegacije SAD u Izrael: U Gazi poginulo više Hrvata?

Vreme čitanja: oko 8 min.

* Hrvati evakuisani iz Gaze u Egipat * Tajland direktno pregovara sa Hamasom o taocima * Srpski novinari u Izraelu pomogli povređenom mladiću *

  • 18
Rat u Izraelu, Telegraf u Izraelu Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Tanjug/AP

Činjenice:

  • Blinken rekao da su SAD čvrsto uz Izrael
  • Lider Hezbolaha se obratio prvi put od napada Hamasa 7. oktobra
  • Stranci evakuisani iz Gaze
  • Hamas oteo 242 ljudi
  • Nemačka u strahu od nemira
  • IDF: Potpuno opkoljen grad Gaza, primirje trenutno nije na dnevnom redu

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 28. dan.

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je juče da su kopnene snage poptuno opkolile grad Gazu. Na pitanje o potencijalnom prekidu vatre, portparol IDF-a je naglasio da "izraz 'primirje' trenutno uopšte nije na stolu".

Koliko je izraelska vojska zaista jaka?

Najmanje 242 osobe uzete su kao taoci tokom napada Hamasa, saopštila je juče izraelska vojska. Poslednji put je rečeno da je oteto 240 ljudi, a Hamas je od 7. oktobra oslobodio četiri civila. Smatra se da su mnogi skriveni u ogromnoj podzemnoj mreži tunela grupe u Gazi.

Zašto su tuneli u Gazi velika opasnost po Izrael

Najmanje 341 strani državljanin stigao je juče u Egipat preko graničnog prelaza Rafa. Među njima su i 23 državljanina Hrvatske, kao i 25 Amerikanaca. Evakuacija stranih državljana, kao i teško povređenih civila iz Pojasa Gaze, deo je sporazuma postignutog u sredu između Egipta, Izraela i Hamasa, uz posredovanja Katara, a u koordinaciji sa SAD.

Hamas je Joniju oteo decu i pred njima ubio njihovu baku

Reporteri Telegrafa koji borave u Izraelu tokom jučerašnjeg dana razgovarali su sa porodicama kidnapovanih civila.

Oni su juče obišli i trg kod Muzeja umetnosti u Tel Avivu, koji od jezivih napada Hamasa nosi naziv Trg nestalih i kidnapovanih. Tu su se juče, kao i svakog dana do sada, okupile porodice otetih, koji apeluju na sve da im pomognu da svoje najmilije vrate kućama.

Iz časa u čas:

00.00 Blinken i Ganc razgovarali o situaciji na okupiranoj Zapadnoj obali

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar ratne vlade Izraela Beni Ganc razgovarali su danas o nastojanjima da se ''održi mir i stabilnost na Zapadnoj obali'', saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken i Ganc su takođe razgovarali i o oslobađanju oko 240 talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Gazi, prenosi Tajms of Izrael.

''Blinken je ponovo potvrdio da SAD podržavaju pravo Izraela da se brani od terorizma u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom'', navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken je izjavio da su mu izraelski zvaničnici sa kojima je razgovarao tokom njegove treće posete od početka rata Izraela i Hamasa obećali da će osuditi nasilje izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, da će ga zaustaviti i da će pronaći odgovorne.

23.04 U Gazi poginulo više Hrvata?

Dnevnik Nove TV iz diplomatskih izvora saznaje da se proveravaju informacije o tome da je poginuo veći broj hrvatskih državljana u Gazi. Dnevnik navodi da je prema njihovim izvorima poginuli Hrvat muškarac i da je umro u napadu na severu Gaze.

Izvori ističu da je komunikacija s kontaktima u Gazi vrlo teška. Deo napora diplomatije otkrio je Tomislav Bošnjak, hrvatski ambasador u Egiptu.

"Vrlo složena operacija u kojoj su učestvovale egipatske državne vlasti s jedne strane, a s druge izraelske državne vlasti te nekoliko međunarodnih udruženja, a vrlo veliku ulogu je imao Katar", rekao je Bošnjak za Dnevnik Nove TV.

22.58 Pentagon obustavlja putovanje delegacije SAD u Izrael

Pentagon obustavlja putovanje kongresne delegacije u Izrael zbog pogoršanja bezbednosne situacije.

21.44 SAD prvi put potvrdile: "Imamo dronove nad Pojasom Gaze"

20.35 Goran je preživeo pakao Hamasa, ispričao nam je jezive detalje

19.45 SAD upozorile Hezbolah da ne pokušava da iskoristi rat između Izraela i Hamasa

SAD pozivaju libansku militantnu grupu Hezbolah da ne ''koristi'' rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, nakon što je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah rekao da su ''sve opcije otvorene''.

''Mi i naši partneri smo jasno rekli: Hezbolah i drugi akteri, državni ili nedržavni, ne bi trebalo da pokušavaju da iskoriste tekući sukob'', rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi Tajms of Izrael.

On je istakao da se SAD neće upuštati u ''rat rečima''.

19.30 Izrael potvrdio napad na konvoj: "Gađali smo jedna ambulantna kola"

Izraelske obrambene snage (IDF) saopštile su da je jedan njihov avion pogodio vozilo hitne pomoći "za koje su snage identifikovale da ga koristi teroristička ćelija Hamasa".

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas tvrdi da je u napadu bilo mnogo mrtvih i povređenih, za šta okrivljuje Izrael.

Portparol IDF-a rekao je da je "određeni broj" boraca Hamasa ubijen u napadu i da će objaviti više informacija. Kazao je da su detaljnije informacije već podeljene s obaveštajnim agencijama s kojima Izrael sarađuje.

"Imamo informacije koje pokazuju da je Hamasova metoda delovanja prebacivanje terorističkih operativaca i oružja u ambulantnim kolima. Naglašavamo da je ovo područje ratna zona", rekao je on.

18.26 Zelenski bi sledeće nedelje mogao da stigne u posetu Izraelu

Pripreme za posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Izraelu sledeće nedelje su u poodmakloj fazi, prenose izraelski mediji.

Zelenski bi mogao da stigne u Izrael već u ponedeljak ili utorak.

On je navodno ponudio da dođe pre više od dve nedelje, ali su izraelske vlasti smatrale da je to preuranjeno jer je rat bio u relativno ranoj fazi, prenosi Tajms of Izrael.

17.47 Ministarstvo zdravstva Gaze: Izrael je napao medicinski konvoj 

Ministarstvo zdravstva Gaze, kojim upravlja Hamas, tvrdi da je više osoba ubijeno i povređeno u napadu na konvoj vozila hitne pomoći, koja su prevozila teško ranjene u Gazi.

"To je bio medicinski konvoj", rekao je Ašraf al-Kudra, portparol ministarstva zdravlja.

Kazao je da je hitna pomoć prevozila 15-20 teško ranjenih pacijenata koji su išli ka graničnom prelazu Rafa.

Izraelska vojska ispituje slučaj.

16.40 Američki dronovi nadleću Gazu

Pentagon je potvrdio da SAD sprovode letove nenaoružanih dronova iznad Gaze kako bi pomogli u lociranju oko 240 talaca koje teroristi drže u Gazi.

"Kao podršku naporima za oslobađanje talaca, SAD izvode letove nenaoružanih bespilotnih letelica iznad Gaze i daju savete i pomoć kako bi podržali našeg izraelskog partnera koji čine sve za oslobađanje talaca“, rekao je portparol Pentagona brigadni general Pat Rajder.

16.30 Francuski institut pogođen u Gazi

Francuski institut u Gazi pogođen je tokom izraelskog vazdušnog napada, ali među osobljem nije bilo povređenih, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, pogođena je i kancelarija novinske agencije Frans pres (AFP) u Gazi.

Francusko ministarstvo je navelo da je zatražilo od izraelskih vlasti da dostave "opipljive" razloge koji su motivisali udar na institut "bez odlaganja".

16.06 Ko je lider Hezbolaha?

Hasan Nasralah, lider Hezbolaha Foto: Tanjug/AP

15.55 Hrvat poginuo u Gazi?

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da njegovo ministarstvo ima informacije da je jedan hrvatski državljanin poginuo u Gazi.

15.15 Netanjahu: Ne testirajte nas

Dok je šef Hezbolaha govorio, Benjamin Netanjahu je upozorio grupu da ne testira Izrael i upozorio da će "skupo platiti" ako to uradi.

"Poručujem našim neprijateljima na severu da nas ne testiraju, skupo ćete platiti".

On je takođe rekao da neće biti primirja u Gazi dok Hamas ne oslobodi više od 240 izraelskih talaca.

"Izrael odbija privremeni prekid vatre koji ne uključuje povratak naših talaca", rekao je on.

On je dodao da snage zemlje deluju punom snagom na svim frontovima.

14.14 U toku je obraćanje lidera Hezbolaha

13.16 Blinken: Čvrsto smo uz Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa izraelskim predsednikom Hercogom, a potom je rekao da su ovo bili "teški dani", ali da je "dobro vratiti se u Izrael i pokazati solidarnost sa zemljom".

"Čvrsto stojimo uz Izrael... on ima pravo i obavezu da se brani i da osigura da se događaji od 7. oktobra više nikada ne ponove," rekao je Blinken novinarima.

Entoni Blinken, Isak Hercog Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je istovremeno "bitno kako to Izrael radi" i da je važno da se sve učini da se zaštite civili "uhvaćeni u unakrsnoj vatri koju pravi Hamas".

On je takođe rekao da pomoć mora da stigne do onih kojima je očajnički potrebna u Gazi, dodajući da obe zemlje imaju zajedničku odlučnost da rade na tome zajedno.

12.43 Šta bi mogao da uradi lider Hezbolaha?

Čitav svet sa strahom iščekuje današnje obraćanje lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji bi mogao da saopšti da će i oni sa Hamasom ući u rat protiv Izraela.

Hassan Nasrallah, Hasan Nasralah Foto: anwar amro / AFP / Profimedia

12.12 Ekipa Telegrafa u Jerusalimu snimila nesvakidašnju scenu

10.37 Izrael u pripravnosti zbog Libana

Izrael je u "veoma, veoma visokoj pripravnosti" duž svoje severne granice sa Libanom, rekao je vojni portparol.

Njegova izjava dolazi uoči očekivanog govora lidera libanskog Hezbolaha kasnije danas, i nakon što je militantna grupa tvrdila da je juče izvela 19 uzastopnih udara na Izrael.

09:58 Bolna ispovet majke otetog Srbina

08.45 IDF: Ubijen komandant Hamasa koji je imao ključnu ulogu u komandovanju u borbama

08.00 Blinken stigao u Izrael

Entoni Blinken Izrael Foto: Tanjug/AP

07.34 Hamnei: Bez američke podrške, Izrael će biti ućutkan za nekoliko dana

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, čija zemlja podržava palestinske militante Hamasa u borbi sa Izraelom, poručio je da "cionistički režim postaje bespomoćan i zbunjen".

On je u objavi na platformi X (Tviter), na hebrejskom jeziku, naveo i da izraelska vlada „laže“ svoj narod, kada izražava zabrinutost zbog talaca koje Hamas drži u Gazi, dok istovremeno granatira područja u kojima bi oni mogli da budu držani.

"Bez američke podrške, Izrael će biti ućutkan za nekoliko dana“, naglasio je Hamnei, prenosi Tajms of Izrael.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan upozorio je u sredu na "teške posledice" ako se nastave izraelski napadi na Pojas Gaze, koji su usledili nakon upada Hamasa 7.oktobra na teritoriju Izraela, kada je ubijeno 1.400 ljudi, uglavnom civila.

06.57 Blinken ponovo u Tel Avivu

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas stiže u Tel Aviv i očekuje se da će pozvati izraelsku vladu da pristane na pauze u borbi u Gazi, saopštila je Bela kuća.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da se SAD ne zalažu za opšti prekid vatre, već za „privremenu, lokalizovanu” pauzu.

06.55 Grad Gaza opkoljena

Izraelska vojska je rekla da je "završila opkoljavanje grada Gaze" i da napada isturene punktove, štabove i drugu Hamasovu infrastrukturu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    3. novembar 2023 | 11:17

    Dosta bre više!!!! Mora narod izaći na ulice u svim državama sveta i zaustavi ovo ludilo gde običan narod pati i strada sa obe strane.... Hordama zla se mora stati na kraj!!!!

  • 65

    3. novembar 2023 | 13:17

    Možda jevreji misle da nisu nacisti ali rade isto ono što su njima radili nacisti i još gore...

  • mali mali

    3. novembar 2023 | 07:36

    Pauza u borbi? Nato+ Eu+izrael=nazi nazi nacisti😡😡.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA