Vreme čitanja: oko 5 min.

Šta se dešava sa ruskom vojskom: Učestala hapšenja visokih oficira zbog korupcije, ko će biti sledeći?

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Hapšenja visokih oficira navode na pitanja s interesantnim odgovorima i pretpostavkama

  • 1
Timur Ivanov Foto: Profimedia/ddp USA/TASS

Počelo je prošlog meseca hapšenjem zamenika ruskog ministra odbrane. Zatim je šef direkcije za kadrove ministarstva odveden na sud. Ove nedelje, još dva visoka vojna zvaničnika su privedena. Svi se suočavaju sa optužbama za korupciju, koje su negirali, javlja AP.

Hapšenja su počela nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin započeo svoj peti mandat i premestio svog dugogodišnjeg saveznika, ministra odbrane Sergeja Šojgua, na novu funkciju.

Odmah su se postavila pitanja o tome da li Putin ponovo uspostavlja kontrolu nad Ministarstvom odbrane usred rata u Ukrajini, da li je izbio sukob između vojske i bezbednosnih službi, ili se neki drugi scenario odvija iza zidova Kremlja.

Pogledajmo šta se krije iza hapšenja i zašto se dešavaju sada:

Koliko je ozbiljna korupcija u Rusiji?

Korupcioni skandali nisu novost, a zvaničnici su decenijama optuživani za profitiranje na svojim pozicijama.

Korupcija u Rusiji funkcioniše kao i šargarepa i štap. To je način da se "podstakne lojalnost i natera ljude da budu na istoj strani", kao i metod kontrole, rekao je Sem Grin, direktor Centra za evropsku politiku i analize.

Putin želi da svako ima "kostura u ormaru", rekao je stručnjak za bezbednost Mark Galeoti u nedavnom podkastu. Ako država ima kompromitujući materijal o ključnim zvaničnicima, može birati koga će ciljati, dodao je.

Korupcija je "suština sistema," rekao je Najdžel Guld-Dejvis, viši saradnik u Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu.

Rat u Ukrajini doveo je do velikog povećanja troškova za odbranu, što je samo povećalo mogućnosti za korupciju.

Ko je uhapšen?

Bivši zamenik ministra odbrane Timur Ivanov — prvi zvaničnik koji je uhapšen u aprilu i najviši po rangu do sada — nadgledao je velike projekte vezane za vojnu izgradnju i imao pristup ogromnim sumama novca. Ti projekti su uključivali obnavljanje delova uništenog ukrajinskog lučkog grada Marijupolja.

Tim koji je predvodio pokojni opozicioni lider Aleksej Navaljni optužio je Ivanova (48) i njegovu porodicu da poseduju luksuzne nekretnine, uživaju u raskošnim zabavama i putovanjima u inostranstvo, čak i nakon početka rata. Takođe su tvrdili da se Ivanovljeva supruga, Svetlana, razvela od njega 2022. godine kako bi izbegla sankcije i nastavila da živi luksuznim životom.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da nedavna hapšenja nisu "kampanja" protiv korupcije već odraz stalnih aktivnosti u "svim državnim telima."

Peskov i Ivanov su nekada bili deo neprijatnog incidenta uhvaćenog kamerom. Tim Navaljnog je podelio slike iz 2022. godine koje prikazuju portparola Kremlja kako slavi na rođendanskoj zabavi Ivanovljeve bivše supruge. Na snimku se vidi Peskov, sa Ivanovom pored njega, kako nosi sat procenjen na 85.000 dolara.

U aprilu je Istražni komitet, najviša agencija za sprovođenje zakona u Rusiji, izvestio da se Ivanov sumnjiči za primanje posebno velikog mita — krivično delo za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Od tada su usledila hapšenja drugih zvaničnika pod optužbama za mito, uključujući general-pukovnika Jurija Kuznjecova, šefa direkcije za kadrove Ministarstva odbrane; general-majora Ivana Popova, karijernog vojnika i bivšeg komandanta u Ukrajini; i general-pukovnika Vadima Šamarina, zamenika načelnika Generalštaba vojske Valerija Gerasimova.

U četvrtak je prijavljeno hapšenje petog zvaničnika ministarstva — Vladimira Verteletskog, koji je predvodio odeljenje u ministarstvu za nabavku odbrambene opreme. Optužen je za zloupotrebu službenog položaja koja je rezultirala štetom većom od 70 miliona rubalja (oko 776.000 dolara), saopštio je Istražni komitet.

Takođe, zamenik šefa federalne službe za zatvore za moskovsku oblast, Vladimir Telajev, uhapšen je u četvrtak pod optužbom za mito velikih razmera, prema ruskim izveštajima.

Zašto se ovo dešava sada?

Hapšenja sugerišu da se "zaista eklatantna" korupcija u Ministarstvu odbrane više neće tolerisati, rekao je Ričard Konoli, specijalista za rusku ekonomiju u Kraljevskom institutu za ujedinjene usluge u Londonu.Ubrzo nakon inauguracije, Putin je zamenio Šojgua kao ministra odbrane sa Andrejem Belousovim, ekonomistom. Peskov je rekao da ruski sve veći budžet za odbranu mora biti uklopljen u širu ekonomiju zemlje.

Peskov je rekao da budžet za odbranu Rusije iznosi 6,7% bruto domaćeg proizvoda. To je nivo koji nije viđen od sovjetske ere.

"Postoji stav da se to mora trošiti mudrije," rekao je Konoli.

Pre svoje smrti u misterioznoj avionskoj nesreći prošle godine, vođa plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin predvodio je kratku pobunu protiv vojnog rukovodstva zemlje, optužujući ih za loše upravljanje ratom i uskraćivanje oružja i municije njegovim snagama.

Belousovljevo imenovanje predstavlja "nevoljno priznanje Kremlja" da mora obratiti pažnju na ove probleme, rekao je Guld-Dejvis.

Takođe je ključno da se rat pravilno vodi jer ruska ekonomija zavisi od toga. Rusi zarađuju veće plate zahvaljujući procvatu sektora odbrane. Iako je to stvorilo probleme s inflacijom, omogućava Putinu da nastavi da ispunjava obećanja o podizanju životnog standarda.

Grin je rekao da vlada treba "nastaviti rat kako bi održala ekonomiju", ali mora osigurati da troškovi — i korupcija — ne budu veći nego što je potrebno.

Konoli je rekao da je moguće da Belousov, novi ministar odbrane, čisti saradnike svog prethodnika i šalje poruku da će se "stvari raditi drugačije".

Popovljev slučaj može biti drugačiji. Borio se u Ukrajini i suspendovan je u julu 2023. zbog kritikovanja rukovodstva Ministarstva odbrane — poput Prigožina — i optuživanja za nedostatak oružja i loše linije snabdevanja koje su dovele do mnogih ruskih žrtava.

Sada se može suočiti sa posledicama zbog te kritike.

Da li je ovo sukob oko moći?

Nije jasno da li su Kremlj ili ruske bezbednosne službe, posebno Državna bezbednosna služba (FSB), pokretačka snaga iza hapšenja.

Moguće je da su zvaničnici dovoljno udaljeni od Putina uhvaćeni usred sukoba oko moći koji nema veze sa imenovanjem novog ministra odbrane.

Bezbednosne službe, rekao je Grin, mogle bi pokušati "potisnuti" dominaciju vojske koja je viđena otkako je Putin naredio invaziju na Ukrajinu 2022. godine.

Dok Kremlj negira da se bilo kakva čistka dešava, "ako Putin ne bi želeo da se to desi, to se ne bi dešavalo," rekao je Greene.

Šta će se dalje dešavati?

Verovatno će uslediti još hapšenja jer novi ministar odbrane želi da pokaže "da postoji cena koja se mora platiti" za korupciju kako bi je obuzdao, rekao je Konoli.

Grin je dodao da je moguće da će "preduzimljivi" istražitelji smatrati da je pokretanje krivičnog postupka protiv generala sjajna prilika za napredovanje u karijeri.

Međutim, budući da je korupcija toliko endemska, to bi moglo izazvati paniku u celom sistemu.

Ako zvaničnici budu hapšeni zbog ponašanja koje je prethodno bilo tolerisano, iako nezakonito, to bi moglo pomeriti "crvene linije," rekao je Grin.

Ako se hapšenja nastave ili prošire van Ministarstva odbrane, to bi moglo izazvati međusobne optužbe i da zvaničnici "požure prema izlazima," rekao je, a to je nešto što Kremlj želi da izbegne.

Budući da je sistem izgrađen na korupciji, rekao je Grin, previše agresivan napad na nju mogao bi uzrokovati da se "sistem raspadne."

(Telegraf.rs)

Video: Poruka Jevgenija Prigožina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA