OTKAZUJU SE SVE UTAKMICE U DVORANAMA U BEOGRADU?! Ako Hrvati zatvore granicu, hiljade izbeglica će prezimiti u Srbiji

- Ako se broj migranata koji se zadržavaju više dana poveća, smeštajni kapaciteti će biti spremni. Za početak, to će biti objekti van naseljenih mesta, a blizu puteva kojim se migranti kreću - kaže Aleksandar Vulin

  • 26

Ukoliko  zbog podizanja ograda na hrvatskoj i drugim granicama dođe do dužeg zadržavanja migranata u Srbiji, velike sportske hale u Beogradu, Pionir, FMP i Kombank arena biće osposobljene za smeštaj izbeglica. U tom slučaju će sve utakmice i sportske manifestacije u halama biti otkazane, a migranti bi u njima boravili tokom cele zime, predviđa plan C koji je pripremila država, piše ''Kurir''.

DOSAD NAJVEĆA GRUPA IZBEGLICA: Oko 3.000 migranata ušlo u Sloveniju

- Postoje tri faze ili scenarija za koje je država spremila plan. Prva faza je neometan prolaz migranata iz Srbije, druga faza je njihovo kraće zadržavanje u Srbiji, a treća je duže zadržavanje izbeglica usled zatvaranja granica i podizanja ograda kod suseda - rekao je izvor ''Kurira'' koji je upoznat s planom i dodao:

- Srbija je zasad i dalje u drugoj fazi, ali bi ako Hrvatska podigne ogradu na granici, brzo mogla preći u treću. Tada bi se primenio plan C, a to je osposobljavanje velikih sportskih hala za smeštaj migranata, i to najverovatnije onih u kojima su prošle godine, za vreme poplava, boravili i građani Obrenovca.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Prvi čovek Komesarijata za izbeglice i migracije, Vladimir Cucić je potvrdio te navode, ali se nada da do treće faze neće doći.

- Srbija najodgovornije pristupa ovom problemu i spremna je za svaki scenario. Svaki plan korespondira s brojem izbeglica kako bi svi bili zbrinuti i kako ne bi došlo do humanitarne katastrofe - rekao je Cucić, koji je juče bio na graničnom prelazu Bapska-Berkasovo.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Vladimir kaže da bi se plan C aktivirao ako bi se u Srbiji stvorio čep s više od 3. 000 izbeglica jer kapaciteti u prihvatnhim centrima za migrante podrazumevaju smeštaj do tog broja ljudi.

Oko 5.000 izbeglica svakog dana iz Makedonije uđe u Srbiju. Broj migranata su Austrija i Slovenija već počele da smanjuju, one ih puštaju preko granice, a Hrvatska preti dizanjem ograde.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB IN

    22. oktobar 2015 | 12:13

    Ej bre ljudi pa nije tu u pitanju samo smestaj. Velika koncentracija migranata u jednom prostoru dovodi do medjusobnog sukoba, kriminala, prostitucije i td. Ne daj Boze da ih smestamo u Arenu, Pionir i sl. hale jer mozemo da se oprostimo sa tim objektima. Ima da ih uniste za vek vekova. Zatvarajte granicu kao ostali i ne mudrujte previse, Srbija je dosta uradila za migrante.

  • v

    22. oktobar 2015 | 12:06

    pa zatvarajte i vi . Makedonci nasa braca hvala za Unescu

  • Dragic

    22. oktobar 2015 | 12:06

    Koliko kasarna imamo praznih u srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA