HAOTIČNA PRAVILA U JAVNIM KUPALIŠTIMA SRBIJE: Dvoje dece je stradalo, a Srbija još uvek nema zakonski propis koji definiše IZDAVANJE PEDALINA!

Veliki broj je javnih kupališta u Srbiji je neuređen i nije bezbedan za kupanje jer nema spasilačku i hitnu službu

  • 0
Mačkov sprud, jedno od omiljenih kupalište Novosađana na Dunavu Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Svako javno kupalište mora da ima spasioce, pedaline i ostale atrakcije na vodi ne sme da koristi nijedna maloletna osoba bez pratnje starijeg, na pedalini ne sme da bude više od četiri osobe, a bez prsluka za spasavanje ne sme na pedalinu da sedne ni punoletan građanin, pričaju poznavaoci ove oblasti. Najinteresantnije je pak da u našoj zemlji ne postoji zakonski propis koji striktno definiše pod kojim uslovima mogu da se izdaju pedaline, već se, uglavnom, sve zasniva na preporukama njihovih proizvođača.

U Srbiji je jako malo uređenih kupališta, kao i da se njihova bezbednost uređuje Zakonom o sportu, dok za upotrebu pedalina ne postoji zakonska regulativa. Za neke oblasti koje se tiču kupališta ne postoje pravila na papiru ali i da se većina koja postoje, ne poštuju.

Da li obavezno plivanje u školama može da spreči davljenje dece po Srbiji?

Sve ovo nije ispoštovano na Srebrnom jezeru, gde su se prošlog vikenda udavila braća Stefan (13) i Nikola (14), kada je jedan pao sa pedaline a drugi krenuo da ga spasi pa obojicu progutala voda. Pored toga što su maloletni seli na pedalinu na kojoj je bilo više od dpozvoljenog broja, dečaci nisu imali ni prsluke, sa kojima bi se tragedija izbegla. Iako bi trebalo, na jezeru nije bilo spasioca.

I sam predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić, potvrdio je za medije da na jezeru nema spasilaca i objasnio da je to zbog velike dužine njegovih obala i brojnih plaža.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mi za sada spasioce na jezeru nemamo iz nekoliko razloga. Jedan je što jezero ima 28 kilometara i svuda su plaže. Ovo jeste centralna plaža, ali čak i da su bili spasioci, pošto se tragedija dogodila kod druge obale jezera, verujem da oni ne bi mogli brzo da preplivaju tih 250 do 300 metara, tako da bi teško stigli da ih spasu - rekao je Milić.

BRAĆA ZAGRLJENA OTIŠLA U SMRT: Tužna sudbina Stefana i Nikole čitavu Srbiju rasplakala

Sa druge strane, Miodrag Jović, šef spasilačke službe na beogradskoj Adi Ciganliji objašnjava da se nijedno kupalište ne smatra uređenim i bezbednim za kupanje ukoliko nema spasilačku službu i hitnu pomoć.

- Svako javno kupalište mora da ima spasioce ukoliko postoji javno preduzeće ili organizacija koja se brine o njemu. U principu, gde god da se ljudi kupaju, treba da postoji spasilačka služba i hitna pomoć, jer se tada smtra da je kupalište uređeno i bezbedno za kupanje - napominje Jović.

Foto: Uglješa Rašević Foto: Uglješa Rašević

Evo šta NIKAKO NE SMETE, a šta MORATE da uradite ako se neko DAVI! (VIDEO)

On kaže da bezbednost kupališta uređuje Zakon o sportu, kao i da postoji Pravilnik o uslovima za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti koji propisuje šta kupališta treba da imaju, odnosno, koje uslove moraju da zadovolje da bi bila uređena kupališta.

Što se pedalina tiče, prema njegovim rečima, ne postoji zakonski propis koji striktno definiše pod kojim uslovima mogu da se izdaju, već se, uglavnom, sve zasniva na preporukama proizvođača.

- Mi na Adi Ciganliji imamo naš interni pravilnik. Ono što je bitno za pedaline, jesu jako bitne preporuke proizvođača odnosno firmi koje kažu da su pedlaine predviđene za četiri osobe, da je obavezno da se nosi prsluk bez obzira na to da li je neko plivač ili neplivač, kao i da pedaline ne bi smele da koriste maloletna lica bez pratnje roditelja. Ali, to su nisu zakonski propisi to su preporuke proizvođača - objašnjava naš sagovornik i dodaje da maloletna lica ništa na kupalištima ne smeju da koriste bez pratnje roditelja:

- A konkretno mislim da je na Srebrnom jezeru najveći propust napravljen što nisu imali prsluke. Da su ih imali, bez obzira na to da li su plivači ili ne, oni bi ih održavali na vodi.

Foto: Wikipedia/Ant83, Privatna arhiva Foto: Wikipedia/Ant83, Privatna arhiva

JEZIVO SVEDOČENJE DRUGARA UTOPLJENIH DEČAKA: Skočio je odmah u vodu da spasi brata, ubrzo je i on nestao!

Na pitanje kakva je bezbednost kupališta u Srbiji, on kaže da veoma mali broj njih ima spasilačku službu i da je ogroman broj kupališta neuređen.

- Posebno su opasne reke. I u Beogradu ima kupališta koja nisu uređena. Drugo, mislim da država ne radi dovoljno na plivanju dece. Mišljenja sam da bi to trebalo da se uvede plivanje u osnovne škole i bilo bi sjajno da bude obavezno. Mi na Adi Ciganliji prethodnih sedam, osam godina imamo besplatnu školu plivanja za učenike osnovnih škola u saradnji sa Sekretarijatom. Verujte mi, da smo napravili četiri takve škole u toku leta bi bio popunjen broj koliko je interesovanje - kaže Jović.

I predsednik Sportskog saveza za tradicionalne i visinske skokove u vodu Siniša Žugić kaže da su javna kupališta neuređena. Napominje da su za tragediju na Srebrnom jezeru najodgovornije osobe koje su povele dečake na jezero a pustili ih da se odvoje od grupe.

- Nikada ne možete biti sigurni da će dete u tom uzrastu poslušati baš šta mu se kaže - napominje Žugić.

Inače, iako je bezbednost kupališta uređuje Zakon o sportu, kako saznajemo u Ministarstvu, trgovine turitima i .. ona se uređuju na nivou lokalnih samouprava.

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA