Sudija koji je oslobodio Gotovinu nesposoban?

Sudija Haškog tribunala čiji je glas bio presudan za oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču nije najsigurniji na nogama i nije u stanju da prati duže razgovore, prenosi "Zidojče cajtung"

  • 10

Sudija Haškog tribunala Mehmet Gini, čija odluka je bila presudna za oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, navodno više nije u stanju da obavlja svoju dužnost, piše "Zidojče cajtung".

- U Hagu više nije nikakva tajna da turski sudija Mehmet Gini (77) nije više baš najsigurniji na nogama i da komunicira samo pisanim putem. Kada ostale sudije pričaju o tome sa spoljnim svetom, kažu da je njegovo stanje mnogo gore nego što to javnost pretpostavlja. I time čitava stvar postaje politički škakljiva - piše "Zidojče cajtung" u tekstu pod naslovom "Borba za prevlast na UN-ovom tribunalu".

U tekstu se podseća na sudiju Haškog tribunala, Danca Frederika Harhofa, koji je u jednom mejlu svojim kolegama u junu ove godine sudiju Ginija opisao kao "ostarelog turskog sudiju" kog predsednik suda Teodor Meron koristi kao podršku za svoju politiku "blažih presuda".

Navodi se i mišljenje jednog drugog neimenovanog sudije koji "svake nedelje radi sa Ginijem" i koji kvalifikaciju sudije Harhofa o "ostarelom" turskom sudiji" naziva "ulepšavanjem stanja" i da Gini samo prosleđuje i potpisuje materijale koje sastave njegovi asistenti.

- Mi govorimo o tome da on nije više u stanju da prati duže razgovore, da na sastancima gubi orijentaciju - navodi ovaj sudija, a kako se dodaje, medicinska ekspertiza o zdravlju jednog sudije je moguća jedino ako to naloži sam predsednik suda.

"Zidojče cajtung" podseća na to da je Gini bio član Žalbenog veća i da je njegov glas bio presudan u presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Mandat ovog sudije završava se tek 2015. godine, a na ostavku ga može prisiliti samo predsednik suda. Novi predsednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju bira se sutra.

(Telegraf / Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CodaBL

    30. septembar 2013 | 17:00

    Jos malo, pa te ceka Bozja pravda !

  • Gg

    30. septembar 2013 | 16:58

    Zato ce da crkne u mukama

  • стрептомицин

    30. septembar 2013 | 18:38

    Он је завршио свој прљави посао. Једино да му пожелимо дуг живот уз што више патњи.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA