RADULOVIĆ: Izvući ću Srbiju iz blata!

Ministar finansija rekao je da je njegov izbor da bude najistureniji član Vlade, kada je reč o donošenju loših vesti

  • 10

Uništavanjem sive ekonomije, koju podstiče i loš Zakon o radu, Srbija se može izvući iz "život blata", izjavio je ministar privrede Saša Radulović, u intervjuu za hrvatski "Poslovni dnevnik", ističući da za ono što radi nema apsolutnu podršku u Vladi, ali i da harmonija ne postoji ni u jednoj vladi.

- Moj predlog o smanjenju poreskog opterećenja za sve poslodavce je ključan za privredu, izvoz i smanjenje sive ekonomije, koja je dostigla 30 odsto i koju podstiče poreski sistem i loš zakon o radu - rekao je Radulović, istakavši da moramo imati progresivan sistem oporezivanja, jer ovako niko ne želi da prijavljuje visoke prihode.

Radulović je rekao i da je njegov izbor da bude najistureniji član Vlade, kada je reč o donošenju loših vesti.

- Želim da promenim stvari, da izađemo iz ''živog blata'' u kome se nalazimo. Pre toga morate prepoznati blato u kome se nalazite i govoriti kako jeste bez ulepšavanja. Stvari izgledaju crno, ali to ne znači da nisam optimista kada je reč o izlasku iz blata - dodao je Radulović, istakavši da nema apsolutnu podršku u Vladi.

- Postoji stalno propitivanje odluka i stalno morate dokazivati da to što radite ima smisla. Tako to mora funkcionisati. Naši ljudi misle da postoji harmonija, ali ona ne postoji ni u jednoj vladi - dodao je ministar privrede.

Radulović je ocenio i da je subvencionisanje radnih mesta radi privlačenja investitora promašen model.

- Investitor mora doći zato što su uslovi poslovanja dobri u nekoj zemlji, a ne zbog subvencija. Država može pomoći stvaranjem bolje poslovne klime, funkcionalnog sudstva, infrastrukture i brzim dobijanjem građevinskih dozvola - naveo je Radulović.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija da zadrži strateške kompanije u svom vlasništvu, ministar je rekao da je strateška industrija u Srbiji već pokrivena javnim preduzećima koja se neće prodavati.

On je naveo primer RTB Bor i Telekoma, koje država neće sasvim prodavati, ali će se ući u privatizaciju, s tim što će država zadržati kontrolni paket akcija.

Najbolji dugoročan plan privatizacije za takve kompanije je izlazak na berzu, čime će kompanije ostati dostupne investicionim fondovima i građanima, dodao je Radulović.

(Telegraf.rs/ Izvor: Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA