SRBIJA SE DAVILA U POPLAVAMA, EU LUPALA ŠAMARE: Evo šta je OBELEŽILO prvu godinu Vučićeve vlade! (FOTO)

Vlada Srbije je za 365 prvih radnih dana ispunila obećanja, najavili su da će nam biti teže, da bi nam za godinu,dve bilo bolje, i nisu nas lagali. Ipak, urađeno je mnogo toga. Telegraf je izdvojio najvažnije događaje

  • 3

GODINU DANA RADA VLADE! Prošlo je tačno 365 dana od kako je formirana Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a u čiji sastav su ušli SNS, SPS, PUPS i JS! Za ovo vreme kabinet lidera naprednjaka prošao je trnovit put, od katastrofalnih poplava, do gašenja Južnog toka, meri štednje koje su morali biti uvedeni, pa do štrajkova advokata i prosvetara. Telegraf.rs vam donosi priču o tome kako je izgledala prva godina rada Vučićeve vlade!

PRVIH GODINU DANA RADA VLADE! Vučić: Nema više IZGOVORA niti ŽALOPOJKI, Srbija ide napred! (FOTO)

16. marta 2014. godine na parlamentarnim izborima Srpska napredna stranka ostvarila je ubedljivu pobedu, osvojivši skoro 50 odsto glasova, nakon mesec i po dana, tačnije 27. aprila formirana je nova Vlada Srbije, SNS u koaliciji sa SPS, a Aleksandar Vučić, došao je na njeno čelo.

POLITIČKI RETROVIZOR: EU lupala šamare, Rusi UGASILI Južni tok, Bog poslao poplave, a od Vlade Srbije ŠTEDNJA! (FOTO)

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Ova Vlada je odmah na početku manadata imala jedan veliki ispit, koji je bio potpuno neplaniran. Polovinom maja 2014. godine, centralnu i zapadnu Srbiju, Obrenovac posebno, zadesile su poplave nezapamćenih razmera.

Umesto ubrzanog sprovođenja reformi, ubrzano se radilo na pomoći ugroženima. Tom prilikom smo saznali da u međuvremenu skoro pa ništa nije uređeno po pitanju preventive i zaštite od ovakovog dramatičnog scenarija. Reakcija je bila brza, kiša je bila uporna, tako da su potpuno bili potopljeni Kolubarski basen, Obrenovac, Krupanj, Koceljeva... Šabac je dobrom koordinacijom institucija, ali i građana volontera bio spašen. Kao i Vlada i građani su brzo reagovali, pomoć se skuplja još uvek, jer je šteta ogromna, ali saniran je veći deo poplavljenih područja.

KAKO JE RADILA VLADA? Ovako su srpski ministri OCENILI Vučićev kabinet i evo ko joj je dao NAJMANJU OCENU!

Ova Vlada je još pre njenog formiranja, tačnije njen predsednik je najavljivao da će preduzeti nepopularne mere. Neke od njih su i sporvedene, ali je najtže građanim palo smanjene penzija i plata.

Plate i penzije su smanjene za 10 odsto, i tu se podiglo najviše prašine, u smislu za koliko treba da se smanje.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

VLADA U BROJKAMA:

* Usvijeno je 193 zakona

* Otvoreno 7437 radnih mesta

* 576 miliona evra investicija ušlo je u Srbiju

* Deficit budžeta prvog kvartala 21,4 milijarde evra / 75,2 milijarde bio u istom periodu prošle godine

Zbog neslaganja ministra finansija Lazara Krstića i premijera oko penzija i plata (Krstićev predlog je bio 20 0dst0), on je smenjen, a na njegovo mesto došao je dotašanji ministar privrede Dušan Vujović. Vujovića je zamenio Željko Sertić.

NOVI SAZIV PARLAMENTA: Upola manje stranaka, isti broj klubova

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ne treba zaboraviti da je ukinuta i pretplata za javni servis Radio televiziju Srbije, kao i da je radno vreme u državnim institucijama promenjeno, i počinje sat ranije od 7.30h.

Vlada je dobila pojačanje, nove savetnike svetskog glasa. Iskustva u diplomatiji i upravljanju na naše ministre i premijera preneli su Dominik Stros Kan, bivši generalni direktor MMF-a i austrijski državnik Alfred Guzenbauer i njegov kolega iz Italije Franko Fratini.

Ipak, najveću pažnju javnosti izazvalo je savetovanje nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera, koji je tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine imao sasvim drugačiju ulogu.

PRVA SEDNICA VLADE SRBIJE: Vučić "ukorio" Udovički zbog kašnjenja! (FOTO)

Zanimljivo je da u vladajućoj koaliciji nije bilo nikakvih većih problema, za razliku od nekih drugih Vlada i koalicija od 2000. godine pa do danas.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Krajem prošle godine potpisan je i novi trogodišnji aranžman sa MMF-om. A prvog dana 2015. godine Srbija je počela da predsedava OEBS-om. U predsedničku stolicu ove važen organizacije seo je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Svi koji brinu da li u budžetu ima dovoljno para, mogu da odahnu. Premijer Vučić kaže da su finansije stabilnije nego ikada i da je u budžetu od početka godine po prvi put u istoriji umesto deficita zabeležen suficit.

Vlada Srbije je uspela i da reši problem Železare Smederevo, koja je na kraju dobila novi menadžment i najavljeno je iz Vlade da će ovo preduzeće prve ozbiljnije rezultate u poslovanju zabeležiti već do septembra ove godine.

VUČIĆ PREDSTAVIO VLADU: Došlo je vreme da Srbija radi i da njom vlada narod! (FOTO)

* SUSRETI SA PREDSEDNICIMA VLADA I DRŽAVA:

* U inostranstvu premijer Srbije imao sastanke sa 24 predsednika vlada i 11 sastanaka sa predsednicima država

* U Beogradu ugostio 5 predsednika država i 19 premijera

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

* Vučić telefonom razgovarao sa Putinom, dva puta sa Džozefom Bajdenom i jednom sa Petrom Porošenkom, a imao je i telefonske razgovore sa 20 premijera

Najvažniji infrastrukturni projekti koje je Vlada započela ali i dovršila, su Pupinov most od Zemuna do Borče i potpisivanje sporazuma sa Kinom i Mađarskom o izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta.

U septembru prošle godine po prvi put je Parada ponosa LGBT populacije prošla bez incidenata, država je samim tim pokazla svoju moć, i da kada nešto želi može i da ostvari.

Nakon ove, održana je i Parada Vojske Srbije kao deo obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Paradi je prisustvovao ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kada smo već kod Rusije, Srbija je ostala dosledna svom opredeljenju i stavu, da neće uvesti sankcije Rusiji, zbog krize u Ukrajini.

Još jedna od značajnih poteza i događaja koji su obeležili rad Vučićeve vlade je i nastavak dijaloga u Briselu. Očekuje se da prva poglavlja budu otvorena u junu i septembru, a Srbija je jasno zacrtala da je njen jedini put, put u Evropu.

U narednih godinu dana, do drugog rođendana, prema rečima premijera očekuje nas rešenje situacije u javnim preduzećima, borba za nova radna mesta i veći rast BDP.

Kakva će nam realno biti godina do narednog rođendana Vlade i da li će ona ostati u istom sastavu ili će se rekonstruisati pred kraj ove godine, videćemo, teorije su jedno, praksa je drugo.

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mb011

    27. april 2015 | 16:37

    EU nije lupala nikakve packe nego je poslala vrlo konkretnu pomoć u novcu. Što se može i videti na terenu. A nama niko nije kriv sto nam ne daju novac na lepe oči nego hoće da znaju gde se taj novac troši. I dosta više veličinanja Putina i Rusije, mi im služimo samo za potkusurivanje sa zapadom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA