OVAKO JE IZGLEDALA MODA U YU FILMOVIMA: Sećate li se "Jugošika"? (FOTO) (VIDEO)

Pronađite inspiraciju u kostimima diva i velikana našeg platna. Retro moda Jugoslavije iz filmova poput "Subotom uveče" ili "Mlad i zdrav kao ruža" možda su bolja inspiracija od francuskih modnih časopisa

  • 3

Iako je prva asocijacija na jugoslovensku kinematografiju pucnjava, verovali ili ne, bilo je tu i sjajnih modnih momenata. Lepih glumica, zgodnih i markantnih glumaca, sjajno šivenih i osmišljenih kostima...

Ipak, zbog tematike rata ovakvi filmovi su pali u zaborav, jer su neke teme  u Jugoslaviji/Srbiji prosto bile aktuelnije. Kakve su to teme, svi, nažalost, znamo.

Možda je sad vreme da se podsetimo i inspirišemo, ali ne iz francuskog "VOGUE"-a, već baš iz naših filmova!

LJUBAV I MODA

Nezaboravna Beba Lončar u ulozi avijatičarke Sonje i Dušan Bulajić kao kreator Bora. "Jugošik" koji smo pomenuli u naslovu je modna firma u kojoj mladi avijatičari organizuju reviju da bi skupili novac za aero smotru. Ugledajte se na Bebu Lončar u ovom filmu i uvek ćete biti šik. Jugošik.

W.R. MISTERIJE ORGANIZMA

Film koji se bavi pročavanjem seksualnosti u okviru komunizma, inspirisan životom i delom Vilhelma Rajha, u Jugi je gurnut pod tepih zbog previše škakljivog sadržaja. Ipak, u svetu je stekao kultni status. Delo je jednog od naših najboljih reditelja Dušana Makavejeva. Milena Dravić tumači ulogu kozmetičarke koja se zaljubljuje u klizača na ledu, a čitav film je mešavina dokumentarca, igre grotesknog, bizarnog i komedije. U modnom smislu, potpuni kemp.

MLAD I ZDRAV KAO RUŽA

Iako nikad nije zvanično zabranjen, doživeo je samo dve projekcije: na Pulskom festivalu i u SKC-u. Nakon toga, filmu se gubi trag. Priča o srpskom buntovniku bez razloga koga tumači Dragan Nikolić sjajan je izvor rokenrol stilske inspiracije. Nikolićeva košulja s britanskom zastavom, njegova androgina mršavost, naočare, atletske majice, kožne jakne, mlada ženska tela...

VIŠNJA NA TAŠMAJDANU

Možda prava srpska Lolita Neda Arnerić u ovom filmu glumi klinku koja lomi srca. Kako i ne bi s pogledom ispod riđih šiškica mlade i radoznale žene koja se tek budi. Priča o ljubavi adolescenata koja se zahvaljujući pogrešnim vrednostima - gasi. Vidite kako su izgledale i one čuvene plave kecelje!

PEJZAŽI U MAGLI

Ako postoji jugoslovenski odgovor na termin "heroin chic" i film "Mi deca sa stanice Zoo", to je sigurno film "Pejzaži u magli". Šokantan film o adolescentima navučenim na heroin.

MI NISMO ANĐELI

mi nismo andjeli

Film uz koji su porasle mlade generacije poznat je po svojoj duhovitosti i legendarnim forama, ali sećate li se crvene kožne jakne koju je nosila Marina ili čudne kombinacije od plišanih medvedića Sonje Savić?

SOFKA

Film rađen po motivima "Nečiste krvi" odlučan je prikaz srpskog odevanja tog vremena. Iako možda nismo imali svoju Mariju Antoanetu, naši čakširi i orglice od dukata mogu da budi jednako inspirativni, pa možda i više.

LAJANJE NA ZVEZDE

ljubav prema sebi

Omiljeni film tinejdžera i svih onih koji su to bili dobar je podsetnik na ono što ste nekad nosili ili su nosili vaši roditelji: Madras iz Trsta, crvene trake za kosu, lepršave haljinice, ćaletova odela, pojas na struku, prve hulahopke za "odrasle dame" firme "Udarnik"...

SUBOTOM UVEČE

Omnibus prikazuje tri priče koje se odigravaju u Beogradu, noću. Kako je izgledala garderoba Beograda uveče 1957. godine, saznajte u ovom filmu.

ALOA - PRAZNIK KURVI

Idete na more? Pogledajte ovaj film, edukujte se i saznajte kako se dobija savršen retro-seksi izgled za plažu.

UNA

Jedan od najlepših ljubavih filmova snimljen po istoimenom romanu Moma Kapora oduševiće vas i modom.

ČUDNA DEVOJKA

Još jedan ljubić: priča o tinejdžerki kojoj profesor slomi srci, te ona potraži ljubav i sreću u velikom gradu. U ovom filmu crnog talasa glavnu ulogu tumači pomalo zaboravljena lepotica Špela Rozin. Ugledajte se na diskretni make-up stil provincijakle Minje i sigurno nećete pogrešiti.

(Anđela Birkin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    18. jun 2014 | 09:29

    kakva divna i bezbrizna vremena....

  • Pikasova sa 17 god.

    18. jun 2014 | 02:42

    Hvala vam puno na ovome. Nisam ocekivala ovako dobre filmove. Mislila sam da sam bogata sa znanjem o filmovima kad ono imamo i mi dobre stvari. Pozic redakciji.

  • Ogi bl

    20. jun 2014 | 03:38

    Samo da ne placemo za ovim danas,da ne bude kako je bilo...a bilo je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA