• 10

TAJNA TV DALJINCA: Evo čemu služi izbočina na dugmetu s brojem 5 (FOTO)

Sigurno ste primetili, dok ste daljinski upravljač premetali po rukama da samo dugme broj 5 ima izbočinu (ili dve). Na nekim modelima su u pitanju tačkice ili crtice, koje osetite pod jagodicama prstiju. Evo čemu one služe

  • 10

Daljinski upravljač postaje "alatka" bez koje ne možemo. Sigurno ste primetili, dok ste ga premetali po rukama da samo dugme broj 5 ima izbočinu (ili dve). Na nekim modelima su u pitanju tačkice ili crtice, koje osetite pod jagodicama prstiju.

DALJINAC: Od danas možete da gledate 180 TV kanala sa bilo kog uređaja i ma gde bili (FOTO) (VIDEO)

DALJINSKI POSTAJE PROŠLOST: Kanale ćemo menjati zubima i očima!

Ovu oznaku ima gotovo svaki daljinski upravljač, a sigurni smo da ste se zapitali zbog čega su tu.

Daljinski upravljači izrađuju se tako da rukovanje njima bude što jednostavnije i praktičnije. Proizvođači pri tome misle i na slabovide osobe i osobe oštećenog vida zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice ili crtice na tipki s brojem 5.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Ova izbočina omogućava slabovidim osobama lakše korišćenje daljinskog upravljača jer im ta izbočina služi kao taktilni orijentir, odnosno pomoću nje mogu da odrede gde se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču. Ta izbočina nalazi se na tipki s brojem 5 na tastaturi kompjutera iz istog razloga.

Istaknuto dugme 5 koristi i osobama normalnog vida: na taj način daljinski upravljač i tastaturu mogu da koriste bez da gledaju u njih i bez da, kada je o daljinskom reč, skidaju pogled s televizije. A praktično je i kada televiziju gledate u mraku.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Groficaofica

    Orjentir za slabovide( imali su i mobilni i tastature na racunaru)

  • Mica

    Ja i vidim i cujem, a tako ga koristim, a nisam znala cemu to sluzi, nisam ni razmisljala o tome

  • TESLA

    Marija ne moraju ćoravi da gledaju TV,mogu valjda i slušati

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima