KAO KIŠA: Dijamanti padaju na Saturnu i Jupiteru

Svetlosne oluje pretvaraju metan u čađ, odnosno karbon, koji tokom pada postaje sve čvršći, pretvarajući se u komade grafita, a potom u dijamante

  • 2

Dijamanti, dovoljno veliki da okite sve zvezde na holivudskom "crvenom tepihu", padaju kao kiša na Saturnu i Jupiteru, veruju američki naučnici. Novi podaci o atmosferi ovih planeta ukazuju da oko gasnih giganata Saturna i Jupitera karbona ima u izobilju, i to u njegovoj zaslepljujućoj formi kristala, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Svetlosne oluje pretvaraju metan u čađ, odnosno karbon, koji tokom pada postaje sve čvršći, pretvarajući se u komade grafita, a potom u dijamante. Ovaj "kameni grad", kad padne na površinu planete, na kraju se ponovo otopi, tvrde američki naučnici koji su do tog zaključka došli na osnovu najnovijih proračuna, a predstavili su ih na nedavnoj godišnjoj konferenciji o astronomiji.

- Ljudi me pitaju: Na osnovu čega to možeš da kažeš? Sve se svodi na hemiju. I, mislimo da smo prilično sigurni, kaže dr Kevin Bejnis sa Univerziteta u Viskonsinu.

Najveći od tih dijamanata, veruju američki naučnici, ima prečnik oko jednog centimetra.

- Dovoljno je velik da ga stavite na prsten, samo što, naravno, nije izbrušen - kaže Bejnis. Ovaj naučnik, koji radi i u jednoj od Nasinih laboratorija, primećuje da je reč o dijamantu veličine na koju bi "i Elizabet Tejlor bila ponosna".

Zaključak tima naučnika je da na Saturnu nastaje oko 1.000 tona dijamanata godišnje! Na konferenciji Američkog astronomskog društva u Denveru, u državi Kolorado, Bejnis je predstavio rezultate do kojih je došao na zajedničkom projektu sa Monom Delicki, naučnicom iz Kalifornije.

Već dugo se veruje da su Uran i Neptun pravi "rasadnici" dragog kamenja, a za Saturn i Jupiter se verovalo da nemaju odgovarajuću atmosferu.

Bejnis i Delicki analizirali su poslednje prognoze temperature i pritiska u unutrašnjosti tih planeta, kao i nove podatke o ponašanju karbona u različitim uslovima. Zaključili su da velike delove dve gasne planete, naročito Saturn, "zapljuskuju" stabilni kristali dijamanata.

- Sve počinje u višoj atmosferi, u zonama oluja, gde svetlost pretvara metan u čađ. Dok čađ pada, pritisak se povećava i čađ se pretvara u grafit, onakav kakav imamo u olovkama. Do dubine pada od 6.000 kilometara, komadi grafita očvrsnu u dijamante - čvrste i nereaktivne - naveli su Bejnis i Delicki.

Dijamanti padaju još 30.000 kilometara, što je oko dva i po raspona Zemlje, i kad stignu u te ekstremne dubine, pritisak i temperatura su toliko pakleni da nema šanse da dijamanti mogu ostati u čvrstom stanju.

- Veoma je neizvesno šta se dešava sa karbonom na tim dubinama, dodaje Bejnis.

Rezultati do kojih su došli američki naučnici još nisu verifikovani u stručnoj javnosti, ali stručnjaci s kojim je kontaktirao BBC kažu da dijamantsku kišu na Saturnu i Jupiteru "ne bi trebalo odbacivati" kao mogućnost, iako mnogi smatraju da jednostavno nema dovoljno podataka o sastavu samih planeta - da bi se uopšte moglo izračunati.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA